Home » Auto » Cod rutier 2022. Ce amendă riscă șoferii care nu poartă centură de siguranță

Cod rutier 2022. Ce amendă riscă șoferii care nu poartă centură de siguranță

Voicu Costin / 19.04.2022, 11:28
Cod rutier 2022. Ce amendă riscă șoferii care nu poartă centură de siguranță

Cât este amenda dacă nu porţi centura de siguranţă? Contravenţia nepurtării centurii de siguranţă face parte din clasa I de sancţiuni a Codului Rutier. Mulți șoferi sunt prinși în fiecare zi de către agenții de circulație fără centura de siguranță pusă. În acest mod, ei își pun viața în pericol, dar și a celor din jurul lor. Ea a fost concepută pentru a salva vieți și pentru a oferi o siguranță în plus în cazul unor accidente grave. Ce amendă riscă șoferii care nu poartă centura de siguranță?

Centura de siguranță în Codul Rutier

Centura de siguranţă a dovedit, în toate testele efectuate de companiile producătoare de mașini, că poate salva vieți sau atenuează șocul unui accident auto. Centura de siguranţă este prevăzută de articolul 97 al Codului Rutier, iar nepurtarea ei în timpul mersului se sancţionează cu amendă. Este specificat clar în acesta:

„Art. 97. (1) Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălțimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranță adaptate greutății și dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reținere omologate.

(2) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice.

(3) Se interzice conducătorilor de autovehicule, precum și persoanelor care ocupă scaunul din față să țină în brațe animale în timpul deplasării pe drumurile publice.

(4) Se exceptează de la obligația de a purta centura de siguranță:

  1. a) conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează;
  2. b) femeile în stare vizibilă de graviditate;
  3. c) conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
  4. d) persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță;
  5. e) instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.

(5) Persoanele prevăzute la alin. (4) lit. d) sunt obligate să aibă asupra lor certificatul medical, în conținutul căruia trebuie să fie menționată durata de valabilitate a acestuia.

(6) Afecțiunile medicale pentru care se acordă scutire de la portul centurii de siguranță, precum și modelul certificatului medical se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății publice, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în Codul Rutier.

Cât este amenda dacă nu porţi centura de siguranţă?

Dacă nu porți centura de siguranță riști o amendă încadrată în clasa 1 de contravenții. Acest lucru presupune o penalizare cu două sau trei puncte-amendă, iar decizia finală aparţine agentului constatator.

Codul Rutier prevede că punctul de amendă are o valoare de de 145 de lei. Având în vedere că amenda pentru centura de siguranţă se încadrează în clasa 1 de contravenţii şi se sancţionează cu două sau trei puncte de amendă, valoarea amenzii se încadrează între 290 şi 435 de lei. Potrivit legii, dacă amenda este achitată în termen de 15 zile, valoarea se înjumătăţeşte. Drept urmare, în mod uzual, amenda pentru centura de siguranţă este de 145 lei.

Aproape 20.000 de amenzi pentru centura de de siguranţă

În săptămâna 4-10 aprilie 2022, Poliţia Română a demarat acţiunea ROADPOL – Seatbelt. Polițiștii din toată țara au desfășurat activități pentru verificarea și impunerea folosirii centurii de siguranță și a dispozitivelor de fixare omologate, precum și pentru combaterea nefolosirii căștilor de protecție și folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv sau accesorii tip hands free.

“Astfel, în cadrul acțiunii coordonate de Direcția Rutieră, polițiștii au aplicat 19.075 de sancțiuni contravenționale, pentru nefolosirea centurilor sau dispozitivelor de siguranță omologate. Dintre acestea, 18.888 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor de către adulți și 187 pentru nerespectarea regulilor de către minori”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

De ce este important să porţi centura de siguranţă?

Centura de siguranţă are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv șoferul. O funcție esențială a acesteia este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât, la momentul impactului, te va ține nemișcat, în scaunul mașinii, cu spatele drept. De asemenea, prin purtarea centurii, se exclude riscul părăsirii autoturismului în momentul unui impact.