Home » Auto » Cod rutier 2022. Care este viteza legală în România și ce amendă riscă șoferii în caz contrar

Cod rutier 2022. Care este viteza legală în România și ce amendă riscă șoferii în caz contrar

Voicu Costin / 22.03.2022, 20:00
Cod rutier 2022. Care este viteza legală în România și ce amendă riscă șoferii în caz contrar

Când vine vorba de încălcarea Codului Rutier, aflat în vigoare privind limita de viteză, amenzile sunt mari, iar regulile sunt foarte stricte. Șoferii care conduc pe drumurile publice din România ar trebui să știe ce îi așteaptă, dacă vor să încalce regulile cu bună știință. Care sunt limitele de viteză pe drumurile publice din România și ce amendă riscă oamenii, dacă nu le respectă?

Care este limita de viteză în localitate

Potrivit legislației rutiere în vigoare, toți conducătorii auto trebuie să respecte regimul legal de viteză atunci când circulă pe drumurile publice din România. În conformitate cu prevederile noului Cod Rutier intrat în vigoare la începutul anului 2022, limita maximă legală de viteză admisă pe raza unei localități este de 50 km/h. Această se aplică tuturor tipurilor de autovehicule.

Sunt și excepții pe anumite sectoare de drum, însă doar cu acordul poliției. Autovehiculele înscrise în categoriile A și B, le se pot permite să depăşească viteza cu până la 30km/h în plus. Astfel, viteza legală nu trebuie să depășească 80km/h. Care sunt tipurile de mijloace care intră în aceste categorii?

În categoria A sunt incluse motocicletele cu sau fără ataș, dotate cu motor convențional cu combustie internă, cu o putere mai mare de 15 kW. Din categoria B fac parte autovehiculele cu o masă maximă autorizată de până la 3,5 tone și cu maximum 8 locuri pe scaune, în afară șofer.

În cea de-a două categoria se încadrează și ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă de maximum 750 kg, cu o masă maximă autorizată de 4,25 tone.

Care este limita de viteză în afara localității

Limita de viteză legală pentru autovehiculele din categoriile A și B este de 100 de km/h pe drumurile europene, expres și naționale. Pe autostradă, limita de viteză este de 130 de km/h, în timp ce pe celelalte tipuri de drum limita de viteză admisă este de 90 de km/h.

Mașinile din categoria C, D sau D1 există alte limitări. Astfel, viteza de cel mult 90 de km/h pe drumurile europene, expres și naționale, respectiv, 110 de km/h pe autostradă, trebuie respectate. Pe alte tipuri de drumuri nu trebuie să depășești 80 km/h.

Ce amendă plătiți dacă depășiți viteza legală

Începând cu 2022, amenzile de circulație se acordă în funcție de punctul de amendă, a cărei valoare este de 145 de lei. Cea mai mică sancțiune care poate fi acordată unui șofer este de două puncte amendă, adică 290 de lei, iar cea mai mare amendă este de 2.900 de lei.

Amenzile se vor da în funcție de numărul de km/h depășit peste viteză legală admisă:

  • 10-20 km/h peste viteza maximă admisă – două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 lei), plus două puncte de penalizare;
  • 21-30 km/h peste viteza maximă admisă – patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 lei), plus trei puncte de penalizare;
  • 31-40 km/h peste viteza maximă admisă – de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 lei), plus patru puncte de penalizare;
  • 41-50 km/h peste viteza maximă admisă – de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 lei), plus şase puncte de penalizare;
  • mai mult de 50 km/h peste viteza maximă admisă – de la nouă la 20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile;

În cazul în care șoferul circulă cu o viteză cu cel puțin 10 km/h sub limita minimă impusă de lege, el poate fi amendat cu două sau cu trei puncte de amendă, dacă nu are un motiv întemeiat.