Home » Auto » Când se suspendă permisul auto. Situațiile menționate clar în Codul Rutier

Când se suspendă permisul auto. Situațiile menționate clar în Codul Rutier

Voicu Costin / 14.03.2022, 09:00
Când se suspendă permisul auto. Situațiile menționate clar în Codul Rutier

Orice conducător auto este obligat prin lege să respecte prevederile menționate în Codul Rutier. Nerespectarea regulilor prevăzute în OUG nr. 195/2002, aduce asupra sa câteva sancțiuni. Odată cu aplicarea amenzilor de către polițiști, vor fi acumulate și puncte de penalizare. Sancțiunea de suspendare a permisului auto are caracter temporar și, în funcție de gravitatea abaterii, organele de poliție o vor aplica pe o perioadă cuprinsă între 30 și 90 de zile. În ce circumstanțe se va suspenda permisul auto?

Când se suspendă permisul de conducere

După modificarea Codului Rutier în anul 2022, anumite situații vor fi sancționate cu mai multe puncte de penalizare, dar și cu amenzi mai mari. Ți se va suspenda temporar dreptul de a conduce pe drumurile publice din țară dacă treci pe culoarea roșie a semaforului, dacă produci un accident ușor ori dacă nu acorzi prioritate altor automobile sau pietonilor.

Manevrele neregulamentare sau depășirea unor coloane de mașini ce așteaptă în trafic ori la semafor vor fi și ele sancționate cu măsurile intrate în vigoare din acest an. Dacă până acum se mai întâmpla ca șoferi care nu respectau regulile de circulație să fie păsuiţi de către organele de poliție, acum situația s-a schimbat.

Vei rămâne pieton dacă nu respecți semnele rutiere sau semnalele agentului de circulație. Și consumul de alcool va fi aspru pedepsit de către autorități. Ți se va suspenda permisul dacă vei fi depistat de aparatul etilotest cu o alcoolemie de până la 0,80 mg/l, chiar dacă nu ai produs nici un accident.

La câte puncte de penalizare ți se suspendă permisul de conducere

Punctele de penalizare se vor da în funcție de gravitatea actului comis, astfel: depășirea vitezei maxime admise pe un sector de drum cu 11-20 km/h – se pedepsește cu 2 puncte de penalizare. Dacă depășești cu 31-40 km/h limita legală se pedepsește cu 4 puncte de penalizare, în timp ce pentru depășirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise va fi sancționata cu 6 puncte de penalizare.

După acumularea celor 15 puncte de penalizare, ți se va suspenda dreptul de a conduce pe drumurile publice pe o perioadă de 30 de zile, conform prevederilor art. 103 din OUG nr. 195/2002. Dar, dacă acumulezi cele 15 puncte de penalizare într-un interval mai mic de 12 luni faţă de data ultimei suspendări, permisul auto ţi se va suspenda pentru o perioadă de 60 de zile.

Șoferul are obligația să predea permisul de conducere după maximul de puncte de penalizare atins. Dacă va omite să facă acest lucru, perioada de suspendare va crește automat cu alte 30 de zile. Însă, dacă șoferul sancționat va dovedi că nu a putut ajunge din motive obiective, suplimentarea pedepsei nu va mai fi aplicată. Punctele de penalizare se vor anula după o perioadă de șase luni de la data constatării contravenției și dacă amenda a fost achitată.

Permisul de conducere se va putea recupera din același loc unde a fost și predat – de la Poliția Rutieră sau Brigada Rutieră de la ghișeul Restituiri permise.

Cum afli numărul de puncte de penalizare acumulate

Potrivit prevederilor Codului Rutier, la cerere, ai dreptul să obții informaţii la sediul poliției rutiere de pe raza orașului unde locuiești, date referitoare la numărul de puncte de penalizare pe care le-ai adunat până în momentul respectiv. Aceste informații le poți afla doar dacă te prezinți personal cu actul de identitate.