Home » Auto » Cod Rutier 2022. Care este limita de viteză pe șoselele din România

Cod Rutier 2022. Care este limita de viteză pe șoselele din România

Manolică Anca / 17.02.2022, 16:21
Cod Rutier 2022. Care este limita de viteză pe șoselele din România

Cod Rutier 2022. Care este limita de viteză pe șoselele din România, în funcție de tronsonul de drum pe care se circulă? Fie că este vorba de un șofer începător, fie că a trecut mult timp de la ultima lecturare a legislației rutiere, este important să se cunoască și să respecte regulile privind vitezele de deplasare atât în localitate, cât și în afara acestora. Îți explicăm, în detaliu, ce ai voie și ce nu, dar și la ce trebuie să fii atent atunci când circuli pe drumurile publice din țară.

Cod Rutier 2022. Care sunt limitele de viteză prevăzute de lege

Potrivit legislației rutiere, orice conducător de vehicul care circulă pe drumurile publice trebuie să respecte regimul legal de viteză. Mai mult, acesta este obligat și își adapteze viteza în funcție de condițiile de drum, în așa fel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță, fără a pune în pericol viața sa, cât și a celorlalți participanți la trafic.

Cod Rutier 2022. Limita maximă de viteză pe raza unei localități este de 50 km/h. Însă există și excepții, pentru că pe anumite sectoare de drum dintr-o localitate, în funcție de gradul de periculozitate, administratorul drumului poate să stabilească, în cazul autovehiculelor din categoriile A și B, și limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h.

Vitezele de circulație pe drumurile publice

În localitate: limita maximă este de 50 km/h

În afara localității: 90 km/h drumuri naționale, 100 km/h drumuri național-europene, 130 km/h pe autostradă.
Important! pe multe dintre centurile nou construite nu sunt montate indicatoare de drum european, astfel că viteza legală este de 90 km/h.

Giratoriile și segmentele ce le precedă: (minim 50, maxim 150, dar în medie 100 de metri), doar pe intrarea în giratoriu: 30 km/h

Schimbarea direcției (rampe, bretele): 30 km/h în localitate, 50 km/h în afara acesteia

Drumuri neasfaltate (stradă + bifa neasfaltat): 30 km/h în localitate și în afara acesteia

Vitezele de circulație pe drumurile publice
Vitezele de circulație pe drumurile publice

Drumuri offroad/4×4 (noroi/pământ – neîntreținute): 20 km/h în localitate și în afara acesteia

Drumuri rezidențiale: 30 km/h – zone rezidențiale: drumurile dintre blocuri; străzi secundare, nedenumite sau chiar denumite care deservesc zone de case/blocuri în general și nu asigură tranzit, drumuri a căror platformă este sub 3.5 metri pe sens care nu asigură deplasarea în viteză și siguranță pe acel segment. În cazul în care zona rezidențială este semnalizată, se aplică viteza de pe indicatorul de zonă rezidențială sau 20 km/h

Zonă de școală (inclusiv la întâlnirea indicatorului Atenție Copii!): 30 km/h în localitate și 50 km/h în afara acesteia (mai rar întâlnit).

Drumurile private și drumurile de parcare (cele din interiorul parcările desemnate ca atare): după caz 5, 10, 15 km/h sau 30 km/h (în funcție de indicatoare)

Dispozitive de limitare viteză (denivelările/hopurile/bumpere): 30 km/h

Trecerile la nivel cu cale ferată acolo unde este cazul (cele fără barieră, cele a căror trecere nu este modernizată): 30 km/h începând de la primul indicator de 150 de metri)

De asemenea, în cazul conducătorilor auto care au obținut permisul cu mai puțin de un an în urmă sau a celor care efectuează pregătirea practică în vederea obținerii permisului de conducere viteza mximă admisă în afara localităților este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă pentru categoria din care fac parte mașinile conduse.