Home » Știri » Știri sociale » Noul cod rutier 2022. Ce amendă riscă șoferii care, atunci când conduc, nu au curate geamurile mașinii

Noul cod rutier 2022. Ce amendă riscă șoferii care, atunci când conduc, nu au curate geamurile mașinii

Manolică Anca / 04.02.2022, 09:08
Noul cod rutier 2022. Ce amendă riscă șoferii care, atunci când conduc, nu au curate geamurile mașinii

An nou, reguli noi în noul cod rutier 2022! Pedepsele în cazul încălcării legii rutiere vor fi mai aspre, potrivit unei ordonanțe care vine cu modificări importante pentru șoferi. Așadar, în cazul în care ai parbrizul, luneta sau geamurile laterale extrem de murdare, s-ar putea să te paște o amendă usturătoare. Dar cât de murdar trebuie să fie un geam murdar pentru a se încadra drept contravenție?

Multe schimbări în noul cod rutier 2022

Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea Codului rutier, adoptat de Executiv, vor exista o mulțime de pedepse mai dure pentru șoferii care nu se supun legislației în vigoare. Astfel, „nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”, atrage o amendă usturătoare pentru șofer.

Potrivit OG 1/2022, oficializată acum câteva zile, prin publicarea în Monitorul Oficial, șoferii care nu mențin toate geamurile mașinii curate vor putea fi sancționați, din 27 februarie, cu amenzi încadrate în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă), respectiv cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Ordonanță ce vizează modificarea Codului rutier nu stabilește clar care este limita murdăriei, ce înseamnă ca geamurile să fie murdare. Însă, cel mai probabil, vorbim despre geamuri acoperite de noroi, praf gros, zăpadă sau orice alte substanțe care, odată depuse pe geamuri, reduc mult vizibilitatea.

Multe schimbări în noul cod rutier 2022
Multe schimbări în noul cod rutier 2022

Ce alte sacțiuni apar în actul normativ

OG nr. 1/2022, oficializată vineri, 28 ianuarie 2022, prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 89, include prevederi care vizează majorarea sancțiunilor existente în legislația rutieră sau introducerea unora noi. Hai să le trecem pe toate în revistă, pe scurt:

1. Sancționarea comportamentului agresiv – schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, pentru a depăși mașină sau un șir de vehicule, întoarcerea vehicolului prin folosirea frânei de mână, folosirea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe o roată, în cazul motocicletelor.

2. Noul cod rutier 2022. Întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens – în prezent, cei ce întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă doar amendarea (amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni – 1.305 și 2.900 de lei). Noul cod rutier 2022 prevede sancționarea suplimentară de suspendare a dreptului de a conduce timp de 120 de zile.

3. Mersul pe banda de urgență a autostrăzii – șoferii care merg pe banda de urgență, din varii motive, riscă amenzi mai mari, începând din 27 februarie: între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 – 725 de lei, cât sunt acum. În plus, sancțiunea contravențională complementară cu privire la cele trei puncte de penalizare se va înlocui cu suspendarea permisului de conducere timp de 90 de zile.

4. Crește perioada de suspendare pentru nerespectarea regulilor la traversarea șinelor de tren – se majorează sancțiunea contravențională complementară de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată. Măsura se va aplica din 27 februarie 2022.

5. Noul cod rutier 2022. Depășirile neregulamentare – vor fi pedepsite mai aspru. Amenzile cresc de la 580 – 725 de lei, cât e acum amenda, la 870 – 1.160 de lei, iar perioada de suspendare a permisului de conducere crește de la 30 la 60 de zile.

6. Interdicția conducerii unei mașini pentru cei cu permis străin care încalcă grav regulile de circulație – interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, dacă a existat o condamnare penală pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României, cel care deține un permis de conducere emis de o autoritate străină.

7. Un nou prag de viteză pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a permisului auto – depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză va atrage după sine aplicarea unei perioade majorate de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, de 120 de zile.

8. Noul cod rutier 2022. Datele de identificare ale șoferului de ocazie ce trebuie transmise poliției de proprietarul mașinii – dacă nu proprietarul unei mașini este cel care a încălcat legislația rutieră, ci o altă persoană, primul va trebui să ofere autorităților informații privind: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.

9. Eliminarea posibilității de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto – de asemenea, va apărea posibilitatea de a susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, pentru reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al poliției rutiere.

10. Puncte de penalizare pentru lăsarea mașinii fără frâna de mână trasă sau nelăsarea „în viteză” când se parchează – OG 1/2022 prevede că șoferul unei mașini care staționează pe un drum public va trebui să se asigure, atunci când pleacă de lângă ea, prin acționarea frânei de mână, oprirea motorului și cuplarea într-o treaptă de viteză, altfel riscă să fie sancționat, potrivit avocatnet.ro.