Home » Auto » Noul cod rutier 2022. Reguli noi pentru șoferii care își împrumută mașina. Amenda poate ajunge până la 2.900 lei

Noul cod rutier 2022. Reguli noi pentru șoferii care își împrumută mașina. Amenda poate ajunge până la 2.900 lei

Manolică Anca / 01.02.2022, 13:38
Noul cod rutier 2022. Reguli noi pentru șoferii care își împrumută mașina. Amenda poate ajunge până la 2.900 lei

Pedepsele în cazul încălcării legii rutiere vor fi mai aspre, potrivit unei ordonanțe care vine cu modificări importante pentru șoferi, la noul cod rutier 2022. Printre acestea, se numără și una care vizează conducătorii auto ce ignoră solicitările Poliției Rutiere de a comunica datele șoferului care a condus mașina la un moment dat.

Noul cod rutier 2022 aduce schimbări importante

Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea Codului rutier, adoptat de Executiv, proprietarii de mașini care le împrumută altor persoane autovehiculele vor risca o amendă usturătoare, dacă nu comunică, la cererea poliției rutiere, datele respectivilor șoferi de ocazie.

Polițiștii spun că aceste modificări vin după ce o mulțime de proprietari de autovehicule refuză să dea datele persoanelor cărora le-au împrumutat mașina sau, mai rău, au dat informații false. Practic, cei care ignoră solicitările poliției rutiere de a da toate informațiile, vor trebui să plătească amenda integral, fără a se mai aplica regula plății, în termen de 15 zile, a jumătate din minimul amenzii. Vor plăti exact cât este trecut pe procesul-verbal de contravenție.

Amenda pentru faptă face parte din clasa a patra de sancțiuni (între nouă și 20 de puncte-amendă). Așadar, sancțiunile pot ajunge până la 2.900 de lei. Practic, dacă un proprietar putea plăti până acum o amendă de 652,5 lei în caz de achitare rapidă, după noul cod rutier 2022 el va plăti cel puțin 1.305 lei, dacă nu chiar mai mult.

Ce date trebuie comunicate

Pentru a responsabiliza persoanele care își împrumută maşina, şi în sensul identificării în mod clar a persoanelor care au condus un autovehicul la un moment dat, în cadrul şedinţei de Guvern de zilele trecute, au fost stabilite noile reguli cu privire la transmitere a datelor de identificare ale şoferului de către proprietarul maşinii.

Noul cod rutier 2022 aduce schimbări importante
Noul cod rutier 2022 aduce schimbări importante

Potrivit autorităților, lipsa indicării precise a datelor personale ce trebuie comunicate reprezintă o deficiență ce trebuie corectată. Așadar, dacă până acum se spunea că trebuie comunicată identitatea persoanei care a condus mașina la un moment dat, de acum au fost stabilite precis și ce date personale ale șoferului de ocazie trebuie să fie comunicate poliției rutiere.

Mai exact, vorbim despre: nume, prenume, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.

„Obligația se consideră îndeplinită dacă proprietarul sau deținătorul mandatat al vehiculului comunică poliției rutiere în termenul stabilit, în cuprinsul solicitării, numele, prenumele, codul numeric personal, datele referitoare la domiciliul respectiv, reședință”, a spus Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Brigada rutieră din Capitală pentru Digi24.

De ce poate cere poliția aceste informații? Pentru a putea depista persoanele care săvârșesc contravenții rutiere conducând mașinile altora, atunci când identificarea nu poate fi făcută personal de un polițist.

Nici firmele nu vor fi exceptate de la această regulă

Firmele trebuie să fie conștiente că nici ele nu fac excepție de la regulă. În situația în care polițiștii solicită date unei entități juridice legate de un șofer care a condus o mașină aparținând firmei, iar firma nu oferă aceste date, ea riscă o amendă de până la 14.500 de lei.

Polițiștii solicită, în general, date despre șoferul unei mașini atunci când acesta săvârștește o contravenție sau o infracțiune rutieră.

Atenție! Modificările din noul Cod Rutier 2022 vor intra în vigoare din luna februarie a acestui an.