Home » Auto » Modificări cod rutier 2021. 5 schimbări importante care au apărut la regulile circulației rutiere

Modificări cod rutier 2021. 5 schimbări importante care au apărut la regulile circulației rutiere

Alexandru Cazacu / 28.12.2021, 13:22
Modificări cod rutier 2021. 5 schimbări importante care au apărut la regulile circulației rutiere

În 2021 au apărut o serie de lucruri noi cu privire la circulația pe drumurile publice. Printre schimbările importante se află și posibilitatea șoferilor de a afla, la cerere, tot istoricul amenzilor pe care le-au primit de-a lungul timpului. Haideți să vedem care sunt principalele modificări apărute în Codul rutier, în 2021.

Modificări cod rutier 2021. Ce schimbări au apărut la regulile circulației rutiere

După cum spuneam, anul 2021 a venit cu unele noutăți legate de circulația rutieră. Printre altele, regulile cu privire la circulația cu trotinetele electrice au devenit aplicabile, iar conducătorii auto își pot afla istoricul amenzilor. Tot în acest an s-au parcurs mai mulți pași pentru operaționalizarea contului unic folosit pentru plata amenzilor de circulație. Iată care sunt principalele modificări apărute la regulile circulației rutiere.

Sunt aplicabile regulile cu privire la trotinetele electrice

Regulile circulației cu trotinetele electrice au apărut la începutul lui 2020, însă abia în luna octombrie a fost oficializată o hotărâre prin care se face operaționalizarea ordonanței care le-a introdus. Așadar, aceste reguli sunt acum aplicabile.

Conducătorii auto își vor putea afla istoricul amenzilor primite

După cum am menționat și anterior, șoferii își vor putea afla istoricul amenzilor rutiere pe care le-au primit. După ce în luna octombrie au apărut mai multe modificări în Regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier, conducătorii auto au posibilitatea teoretică de a afla atât numărul punctelor de penalizare, cât și istoricul altor sancțiuni rutiere. Cu toate acestea, pentru ca măsura să fie aplicată este nevoie de alte reguli clare cu privire la comunicarea istoricului amenzilor de circulație, potrivit avocatnet.ro.

Modificări cod rutier 2021. Iată ce schimbări importante au apărut la regulile circulației rutiere
Modificări cod rutier 2021. Iată ce schimbări importante au apărut la regulile circulației rutiere

Pietonii care își folosesc telefonul când traversează strada nu vor fi amendați

Persoanele care obișnuiesc să treacă strada în timp ce vorbesc la telefon sau ascultă muzică nu sunt atente la circulație și ar fi trebuit să poată fi amendați cu sume de peste 400 de lei, după ce în octombrie au fost oficializate mai multe modificări în Codul rutier. Cu toate acestea, măsura nu se mai regăsește în hotărârea apărută în acest sens.

Fiscul va afla de la RAR cine cumpără mașini second-hand din Uniunea Europeană

Persoanele fizice și cele juridice care achiziționează mașini la mâna a doua din UE trebuie să se prezinte la Registrul Auto Român pentru formalitățile legale necesare. Ei bine, cei de la RAR vor oferi Fiscului informații despre toți cei care fac astfel de achiziții, pentru a preveni fraudele cu TVA.

Contul unic pentru plata amenzilor de circulație

Toți conducătorii auto care au fost amendați contravențional pentru încălcarea regulilor de circulație ar fi trebuit să își poată plăti amenzile primite într-un cont unic încă din anul 2019. Mai precis, șoferii sancționați ar fi trebuit să își poată achita amenzile rutiere în orice localitate din România, în baza unui cod unic al procesului-verbal. Așadar, la începutul lunii decembrie au fost stabilite anumite detalii tehnice cu privire la acest cont, iar în curând ar putea putea deveni operațional.