Home » Auto » Reguli de circulație în Bulgaria. Ce trebuie să știe șoferii români

Reguli de circulație în Bulgaria. Ce trebuie să știe șoferii români

Bucur Ioana / 05.11.2020, 13:02
Reguli de circulație în Bulgaria. Ce trebuie să știe șoferii români

Reguli de circulație în Bulgaria stricte pentru șoferii români. Ce documene trebuie să aveți, în permanență, în mașină, dacă nu vreți să aveți probleme cu autoritățile din țara vecină. Ministerul Afacerilor Externe a întocmit un ghid de călătorie pentru români în Bulgaria.

Reguli de circulație în Bulgaria. Ce trebuie să știe șoferii români înainte de a trece granița 

Accesul cetățenilor români pe teritoriul Bulgariei se poate face pe baza cării de identitate, pașaportului simplu electronic sau temporar, valabil în momentul călătoriei. Potrivit autorităților române, în contextul pandemiei de Covid-19, condițiile de intrare pe teritoriul Bulgariei se pot modifica pe parcurs, fără o avertizare prealabilă din partea autorităților bulgare. Informații actualizate se pot verifica pe pagina http://sofia.mae.ro/local-news/1231, iar Ambasada României la Sofia publică informații actualizate în limba română, preluate de pe site-ul oficial www.coronavirus.bg.

Potrivit recomandărilor făcute de Ministerul Afacerilor Externe, înainte de a intra pe teritoriul Bulgariei, șoferii români trebuie să se asigure că au asigurare medicală de călătorie și Cardul european de asigurări sociale de sănătate. Deși cele două documente nu au caracter obligatoriu, ele pot fi de ajutor în condițiile actuale. Asigurarea privată nu poate fi considerată un înlocuitor al Cardului european, ci doar un mijloc complementar de acces la anumite servicii medicale.

Cum pot rmâne șoferii români fără certificatul de înmatriculare pe șoselele din Bulgaria
Cum pot rmâne șoferii români fără certificatul de înmatriculare pe șoselele din Bulgaria

Reguli de circulație în Bulgaria pentru șoferii români. Greșeala ce îi poate lăsa fără autoturism 

Potrivit autorităților, șoferii români care vor să intre în Bulgaria, în scop turistic, o pot face prin toate punctele de frontieră de la frontiera româno-bulgară, cu excepția punctelor Lipnitsa – Kainardja și Dobromir – Krushari. În cazul românilor care sosesc din vestul României, cu tranzitarea Serbiei, pot folosi punctul de frontieră Gradina – Kalotina pentru a intra în Bulgaria. La frontiera dintre Bulgaria și Grecia, turiștii români aflați în tranzit către Grecia pot folosi doar punctul de frontieră Kulata-Promachonas. La întoarcerea în Bulgaria, cetățenii români pot folosi punctele de trecere Kulata-Promachonas și Makaza-Nimfea. Cu caracter temporar, în intervalul orar 23:00 – 07:00, autoritățile elene nu permit trecerea la punctele Makaza – Nimfea și Kapitan Petko Voivoda – Ormenion, în ambele direcții.

Reguli de circulație în Bulgaria stricte. Șoferii români sunt sfătuiți să „manifeste o conduită preventivă”, să respecte regimul legal de viteză (50km/h în localități, 90km/h pe drumurile naționale, 140km/h pe autostrăzi) și să își achiziționeze din timp vigneta electronică pentru Bulgaria.

Reguli stricte pentru șoferii români, în Bulgaria
Reguli stricte pentru șoferii români, în Bulgaria

Reguli de circulație în Bulgaria – în ce condiții se rețin certificatul și plăcuțele de înmatriculare 

Când circulă pe teritoriul Bulgariei, autoritățile le recomandă șferilor români să aibă asupra lor permisul de conducere românesc aflat în termen da valabilitate. „Nu recomandăm conducerea unui autovehicul pe teritoriul Bulgariei în situația deținerii unei dovezi înlocuitoare a permisului de conducere românesc”, se arată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. În astfel de cazuri, certificatul și plăcuțele de înmatriculare ale mijlocului de transport sunt reținute de autoritățile de poliție bulgare până la finalizarea verificărilor privind dreptul și capacitatea șoferului de a conduce pe drumurile publice. Aceeași măsură se aplică și în cazul depistării unor creanțe exigibile la bugetul de stat bulgar provenite din amenzi de circulație neplătite.

Reguli de circulație în Bulgaria – parcarea pe locuri nepermise îi poate lăsa pe șoferii români fără mașină

Înainte de a începe călătoria în Bulgaria, șoferii români sunt sfătuiți să se intereseze cu simț de răspundere despre regulile de circulație în Bulgaria, în special despre situațiile în care este permisă staționarea autoturismelor în localitățile/stațiunile bulgare în care își vor petrece vacanța. Autoritățile locale din stațiunile litorale Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Nessebar și Sveti Vlas recomandă ca turiștii să parcheze autoturismele în locurile special amenajate cu regim de tarifare/contra-cost. În cazul parcării neregulamentare, autoritățile locale bulgare dispun ridicarea sau tractarea imediată a autoturismului. Recuperarea acestuia va fi posibilă numai după achitarea contravalorii amenzii aplicate și a tarifului de parcare sau depozitare a autoturismului.