Home » Utile » Cod rutier. Ce trebuie să știe un șofer, dacă vrea să obțină dovada foto sau video a depășirii vitezei în cazul amendării

Cod rutier. Ce trebuie să știe un șofer, dacă vrea să obțină dovada foto sau video a depășirii vitezei în cazul amendării

Cojocaru Cristian / 06.12.2021, 13:06
Cod rutier. Ce trebuie să știe un șofer, dacă vrea să obțină dovada foto sau video a depășirii vitezei în cazul amendării

Atunci când șoferii depășesc limita legală de viteză, aceștia sunt sancționați contravențional pe baza înregistrărilor făcute de către aparatul radar. Polițistul nu este obligat să îi arate șoferului înregistrarea din care reiese încălcarea legii. Cu toate acestea șoferii pot apela la o soluție pentru a obține dovada foto sau video în care au încălcat legislația rutieră potrivit actualului cod rutier.

Cum poți obține dovada foto în cazul în care ai fost sancționat în baza actualului cod rutier

Chiar dacă polițistul nu este obligat în a-i arăta șoferului prins pe picior greșit să îi arate acestuia din urmă dovada foto sau video, potrivit unui avocat, șoferii tot pot apela la o portiță legislativă pentru a rezolva această situație, după cum a explica avocatul din cadrul Baroului București, Andreea Dana Fodor pentru avocatnet.ro.

Acest subiect a primit un răspuns după ce un utilizator a publicat pe forumul sursei anterior menționat o întrebare cu privire la primirea dovezii în care a încălcat actuala legislație rutieră

„Am fost oprit pentru depășirea vitezei, am cerut să văd poza și am fost refuzat, iar eu am refuzat să semnez procesul-verbal de contravenție. Au trecut două luni și nu am mai primit nimic acasă. Ce se poate întâmpla sau, după două luni, procesul-verbal de contravenție devine nul?”.

Avocatul Andreea Dana Fodor a afirmat că agentul constatator, într-adevăr nu are această obligație față de șoferul sancționat. Totuși, înregistrarea care dovedește vinovăția șoferului poate fi cerută în cadrul formulării unei plângeri contravenționale. Astfel, conform OG nr.2 / 2001 cu privire la regimul juridic al contravențiilor ”împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”.

Plângerea respectivă poate fi depusă la judecătoria în raza căreia aparține locul în care a fost încălcată legea și suspendă executarea măsurilor aplicate. Totodată, avocatul anterior menționat arată că, potrivit aceluiași act normativ, agentul constatator poate aplica sancțiunea în termen de șase luni de la data săvârșirii faptei, iar acest lucru trebuie comunicat în termen de două luni de la data aplicării contravenției.

cod rutier
Soferii pot depune plangere la instanta mentionata in procesul-verbal

Șoferul trebuie să formuleze o plângere

Potrivit OG nr.2 / 2001, termenul maxim este de opt luni de la săvârșirea faptei, astfel că dacă procesul-verbal este comunicat șoferului în cauză după acest termen, el devine nul de drept. În cazul constatării prescripției executării sancțiunii, șoferul care a fost sancționat va trebui să depună o plângere la instanța menționată în procesul-verbal.

Avocatul Andreea Dana Fodor recomandă astfel formularea unei plângeri chiar și ”în situația în care procesul-verbal este comunicat înainte să expire termenul menționat”. Acest lucru are la bază faptul că în anumite cazuri, cei de la Poliția rutieră pot pierde înregistrările sau în aceste înregistrări video, numărul de înmatriculare al mașinii șoferului sancționat nu este lizibil sau nu este vizibil deloc.

Așadar, în cazul în care te confrunți cu o situație similară cu cea de mai sus, vei ști că legal ai dreptul să depui plângere la instanța care apare în procesul-verbal, iar termenul în care poți fi sancționat este de maxim opt luni de la data săvârșirii faptei.