Home » Cum să faci orice » Cum poți să redobândești permisul auto mai repede decât durata sancțiunii date de Poliție

Cum poți să redobândești permisul auto mai repede decât durata sancțiunii date de Poliție

Alexandru Cazacu / 07.04.2021, 15:22
Cum poți să redobândești permisul auto mai repede decât durata sancțiunii date de Poliție

De multe ori, neatenția sau graba pot fi unele dintre cauzele care duc la suspendarea permisului auto pe o perioadă cuprinsă între 30 și 90 de zile. Mai departe îți vom spune cum poți să redobândești permisul auto mai repede dacă acesta ți-a fost suspendat.

Cum poți să redobândești permisul auto mai repede

Mai întâi, este important de menționat faptul că suspendarea dreptului de a conduce un autovehicul se face pe o perioadă limitată de timp, între 30 și 90 de zile. Conducătorilor auto li se poate suspenda permisul din mai multe motive, printre care și neacordarea priorității altor mașini sau pietonilor, depășirea limitei de viteză sau o alcoolemie de până la 0.80 mg/l, fără accident.

Așadar, dacă te afli printre cei care au avut permisul suspendat, trebuie să știi că există posibilitatea de a-l recupera mai repede. Însă, este important de menționat că pentru a face acest lucru au dreptul doar șoferii cu minim un an de vechime, care nu au mai susținut acest test în ultimii 3 ani și cei care nu au avut abateri în ultimii 2 ani.

Cum recuperezi permisul mai repede

Examenul pentru recuperarea mai rapidă a permisului auto poate fi susținut de mai multe ori și este gratuit. Acesta se va ține în reședința de județ unde a fost emis documentu. După susținerea testului, actele vor fi trimise la Inspectoratul Județean de Poliție pe raza căruia s-a săvârșit fapta.

Important de menționat este faptul că examenul poate fi susținut doar în primele 30 de zile (45 de zile dacă se adaugă și perioada de valabilitate a dovezii de circulație) de la suspendare. Așadar, dacă îndeplinești condițiile de mai sus și ești declarat admis perioada de suspendare se va reduce cu 30 de zile.

Condițiile trebuie să îndeplinești pentru a susține examenul:

  • ai fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
  • permisul de conducere a fost obținut cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei;
  • în ultimii 3 ani de la săvârșirea faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare, nu ai mai beneficiat de o astfel de măsură;
  • în ultimii 2 ani de la constatarea contravenției, nu ai mai avut suspendat exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
Cum poți să redobândești permisul auto mai repede decât durata sancțiunii
Cum poți să redobândești permisul auto mai repede decât durata sancțiunii

Când pot șoferii să beneficieze de reducerea perioadei de suspendare

De asemenea, este important de știut că perioada de suspendare poate fi redusă la 30 de zile de la 60 sau 90 de zile, doar la cererea titularului permisului de conducere, pentru anumite fapte. Așadar, potrivit OUG 195/2002, poți reduce perioada de suspendare doar pentru următoarele fapte:

  • nerespectarea regulilor privind prioritatea la trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale (reducere de la 60 la 30 de zile)
  • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana (de la 60 la 30 de zile)
  • nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public (de la 60 la 30 de zile)
  • circulație pe sens opus, cu excepția cazurilor în care șoferul efectuează regulamentar o manevră de depășire (de la 60 la 30 de zile)
  • conducerea sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune (de la 90 la 30 de zile)
  • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1), teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevazută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal (de la 90 la 30 de zile).

Dacă conducătorul auto a avut permisul suspendat pentru depășirea peste 50 km/h a vitezei maxime admise, trebui să îndeplinească două condiții pentru ca perioada de suspendare să fie redusă.

  • viteza cu care șoferul a fost prins de radar să nu depășească viteza admisă cu mai mult de 70 km/h
  • sau în cazul în care viteza cu care șoferul a fost prins de radar este mai mare de 70 km/h decât viteza maximă, acest lucru să se fi întâmplat doar o dată în ultimele 12 luni.