Home » Auto » De la ce vârstă poți lua permisul de conducere în România și care sunt categoriile de permis auto

De la ce vârstă poți lua permisul de conducere în România și care sunt categoriile de permis auto

Voicu Costin / 30.01.2022, 10:00
De la ce vârstă poți lua permisul de conducere în România și care sunt categoriile de permis auto

Numeroși șoferi au obținut permisul de conducere încă de la vârsta adolescenței. După ce au urmat cursurile la școala de șoferi, iar apoi au trecut de examenul scris (sala) și cel practic (traseul), se pot bucura de permisul auto. Care sunt categoriile de permis auto și vârsta minimă pentru a obține acest act?

De la ce vârstă se obține permisul de conducere

În România, orice persoană care îndeplinește 18 ani poate să urmeze cursurile unei școli de șoferi și apoi să dea examenele pentru a obține permisul de conducere. Statisticile arată că cea mai des întâlnită categorie de permis auto este categoria B.

Categoriile de permis auto sunt pentru toate tipurile de vehicule care se pot conduce în țara noastră, dar și peste hotare.  Pentru ce tip de vehicule este fiecare și de la ce vârstă poți dobândi permisul în fiecare dintre situații, îți vom spune în rândurile următoare!

Permisul de conducere sau permisul auto reprezintă o autorizație administrativă necesară pentru a putea conduce un autovehicul cu motor pe drumurile publice din România.

Care sunt categoriile de permis existente

Școlile de şoferi pot oferi cursuri pentru toate categoriile de permis existente. Prin simpla înscriere și alegerea uneia dintre categorii veți avea șansa să obțineţi permisul de conducere în urma examenelor. Categoriile auto sunt următoarele: AM, A1, A2, A, B, B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE.

Categoria A include toate tipurile de motociclete, cu sau fără ataş, precum şi toate triciclurile al căror motor depăşeşte 15 kW. La categoria A2 sunt incluse motocicletele de până la 35 kW.

Categoria B dă dreptul persoanei să conducă un autovehicul cu cel mult 8+1 locuri şi cu o masă de cel mult 3.500 kg.  Cei care au subcategoria de permis B1 pot conduce cvadriciclurile care nu depăşesc masa de 400 kg, iar cu tot cu încărcătură nu depăşesc 550 kg. În această greutate nu sunt incluse bateriile vehiculelor electrice!

Categoria C este pentru un autovehicul cu cel mult 8+1 locuri şi o masă de cel mult 3.500 kg şi/sau un ansamblu format dintr-un vehicul trăgător din categoria C şi o remorcă cu masa totală mai mică de 750 kg. Șoferii care deţin categoria de permis C1 pot conduce autovehicule a căror masă totală maximă autorizată este de peste 3.500 kg, dar care nu depășește niciodată 7.500 kg. Ei pot avea și o remorcă, dar masa ei nu trebuie să depăşească 750 kg.

Categoria D  le oferă șoferilor dreptul de a conduce autovehicule destinate transportului de persoane în vehicule dedicate acestui tip de activitate cu mai multe de 8 locuri plus şofer. De asemenea, această categorie auto priveşte un ansamblu de vehicule format din vehicul trăgător din categoria D şi o remorcă cu masă sub sau egală cu 750 kg.

Care este vârsta minimă pentru fiecare categorie

  • Pentru categoriile AM, A1 şi B1 – minimum 16 ani;
  • Pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr – Minimum 18 ani;
  • Pentru motocicletele din categoria A – minimum 20 ani şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2 sau cel puţin 24 de ani;
  • Pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15 kW – Minimum 21 de ani;
  • Pentru categoriile D, DE, Tb și Tv – minimum 24 de ani.