Home » Auto » Acte necesare schimbare permis auto 2022. Ce pași trebuie să urmezi dacă a expirat, l-ai pierdut sau ţi-ai schimbat domiciliul

Acte necesare schimbare permis auto 2022. Ce pași trebuie să urmezi dacă a expirat, l-ai pierdut sau ţi-ai schimbat domiciliul

Voicu Costin / 21.01.2022, 08:07
Acte necesare schimbare permis auto 2022. Ce pași trebuie să urmezi dacă a expirat, l-ai pierdut sau ţi-ai schimbat domiciliul

În cazul în care plănuiți să schimbați permisul auto, ori pentru că l-ați pierdut sau schimbat domiciliul, aveți nevoie de câteva acte. Legea dată de Guvernul României vă poate ajuta să obţineţi mai uşor permisul auto. Ce acte sunt necesare și unde trebuie să vă prezentați pentru a putea realiza acest lucru, dar și alte detalii esențiale bine de știut în materialul următor!

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto 2022

Permisul de conducere pentru şoferi trebuie schimbat în mai multe situații: dacă a expirat, dacă a fost pierdut, furat sau deteriorat, dacă v-ați schimbat numele sau dacă se întâmplă să aveți un permis de conducere obținut în alte țări și vreți să îl schimbați cu unul românesc.

Începând cu 1 ianuarie 2022, instituţiile publice nu mai au voie să solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului.

Acte necesare pentru a schimbă permisul expirat:

  • Efectuarea vizitei medicale.
  • Cerere schimbare permis.
  • Carte de identitate din care rezultă că solicitantul are domiciliul sau reşedinţa în România.
  • Dovadă plăţii taxei pentru permisul de conducere, care poate fi făcută pe ghișeul.ro.
  • Fișa medicală pentru schimbare permis auto.
  • În cazul cetăţenilor străini: carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie.

Acte necesare pentru schimbarea permisului pierdut sau în cazul schimbării numelui:

În situația în care pierdeți buletinul sau vă este furat, trebuie să declarați acest lucru, când completaţi cererea pentru schimbare a permisului auto.

  • Cererea titularului;
  • Actul de identitate al titularului din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;
  • Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere;
  • În cazul cetăţenilor străini: carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu.

Acte necesare pentru schimbarea buletinului străin cu unul românesc:

  • Cererea pentru preschimbarea permisului auto.
  • Permisul de conducere naţional eliberat de autorităţile străine, în original și traducerea legalizată în limba română a acestuia, dacă este cazul.
  • Documentul de identitate al solicitantului. În cazul cetăţenilor străini, paşaportul şi certificatul de înregistrare, permisul de şedere sau cartea de rezidenţă în România. În cazul cetăţenilor români, cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate.
  • Fişa medicală, în cazul în care se solicită un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrative.
  • Dovadă plăţii taxei pentru permisul de conducere.

Acte necesare la înmatricularea unei mașini noi sau second hand

Eliberarea unui carnet de conducere românesc are loc după achitarea unei taxe în valoare de 89 de lei, la sediul unei bănci sau pe ghișeul.ro. Livrarea noului permis de conducere se va face prin poștă, la adresa menționată în cererea completată de solicitant.

Pentru permisele noi de conducere, românii nu vor beneficia de dovadă de circulație pentru o perioadă de 15 zile. Doar șoferii cu experiență vor putea beneficia de acest lucru.

Livrarea actelor se face în termen de 5-15 zile la adresa de domiciliu a șoferului. În cazul în care curierul nu poate livra permisul de conducere solicitantului, acesta va ajunge din nou la sediul serviciului public comunitar, până când va putea fi ridicat.