Home » Când, unde, cum » Condițiile necesare obținerii permisului auto. Depinde sau nu de nivelul de studii?

Condițiile necesare obținerii permisului auto. Depinde sau nu de nivelul de studii?

Alexandru Cazacu / 05.11.2021, 14:32
Condițiile necesare obținerii permisului auto. Depinde sau nu de nivelul de studii?

În ultimii ani, s-a vehiculat că obținerea permisului de conducere va fi condiționată de nivelul de studii. Află în continuarea acestui articol, dacă cei care vor să obțină permisul de conducere trebuie să aibă anumite studii și care sunt condițiile necesare obținerii permisului auto.

Depinde sau nu de nivelul de studii obținerea permisului de conducere

După cum spuneam, de-a lungul anilor a tot circulat un zvon precum că persoanele care doresc să obțină un permis auto o să fie nevoite să aibă un nivel minim de studii, pentru a participa la examenul pentru dobândirea acestui document. Cu toate acestea, ordinul MAI nu conține o prevedere din acest punct de vedere. În concluzie, cei care vor să intre în posesia unui permis auto nu trebuie să aibă un anumit nivel de studii, însă legislația stabilește o anumită condiție legată de reședință sau domiciliu.

Mai exact, Ordinul Ministerului Administrației și Internelor nr. 268/2010, care face referire la procedura de examinare în vederea obținerii unui permis de conducere, stabilește regulile pe care trebuie să le respecte persoanele care doresc să obțină un astfel de document. După cum vă spuneam, în ciuda zvonurilor ca obținerea permisului va fi condiționată de un anumit nivel de studii, ordinul menționat nu prevede acest lucru.

Condițiile necesare obținerii permisului auto

Cu toate cestea, există o condiție pe care legislația o impune celor care doresc să obțină permisul de conducere, adică cea a rezidenței. Mai exact, pot participa la examenul pentru obținerea permisului de conducere ”persoanele cu domiciliul sau reședința în România (…) ori care dovedesc că se află la studii în România de cel puțin 6 luni (…)”, după cum se arată în Ordinul MAI 268/2010, potrivit avocatnet.ro.

Ei bine, potrivit legislației din țara noastră, o persoană este considerată ca având domiciliul sau reședința în România dacă îndeplinește următoarele condiții:

  • locuiește, în mod obișnuit, cel puțin 185 de zile într-un an calendaristic la o adresă sau la adrese din România;
  • revine periodic la o adresă din România datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deși locuiește alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE) ori ale Spațiului Economic European (SEE) ori în Confederația Elvețiană;
  • locuiește, în mod obișnuit, la o adresă din România datorită legăturilor personale cu adresa respectivă, deși locuiește temporar și în alt stat membru al UE ori al SEE ori în Confederația Elvețiană pentru îndeplinirea unei activități sau misiuni cu durată determinată.
Condițiile necesare obținerii permisului auto
Care sunt condițiile necesare obținerii permisului auto

Reguli pentru obținerea unui permis de conducere

Potrivit Codului rutier, pe lângă vârsta minimă necesară, personale care vor să obțină un permis de conducere trebuie să îndeplinească și alte condiții. Mai exact, pentru a obține dreptul de a circula pe drumurile publice din România, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să fie aptă din punct de vedere medical și psihologic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile și subcategoriile pentru care solicită examinarea;
  • să facă dovada pregătirii teoretice și practice, realizată prin cursuri organizate de unități autorizate pentru categoriile/subcategoriile pentru care solicită examinarea;
  • să facă dovada că domiciliază sau că are reședința pe raza serviciului public de permise unde vrea să susțină examenul și să obțină carnetul;
  • să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice sau pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație.