Home » Auto » Cum se face corect parcarea. Repere și sfaturi direct de la specialiști

Cum se face corect parcarea. Repere și sfaturi direct de la specialiști

Alexandru Cazacu / 29.12.2021, 16:50
Cum se face corect parcarea. Repere și sfaturi direct de la specialiști

Chiar dacă uneori nu găsesc locuri de parcare sau pur și le este greu să parcheze în anumite locuri, la un moment dat, toți șoferii trebuie să execute aceste manevre. Hai să vedem cum se face corect parcarea. Iată câteva sfaturi de la specialiști care vă pot ajuta să parcați mai eficient și în condiții de siguranță.

Cum se face corect parcarea. Sfaturi utile pentru executarea manevrelor de parcare

Cu siguranță, mulți șoferi au renunțat cel puțin odată la un loc de parcare, doar pentru că pur și simplu nu reușeau să se încadreze corespunzător. Ei bine, în următoarele rânduri vei afla ce puncte de referință să folosești atunci când execuți atât parcarea cu fața și spatele, cât și cea laterală.

Parcarea cu spatele pe partea dreaptă

După ce ne-am asigurat că am găsit locul potrivit, vom începe manevra de parcare cu spatele, având grijă la pietoni. Apoi, când ați hotărât lângă ce mașină vreți să parcați, circulați cât mai aproape de axa drumului, iar când ați ajuns în dreptul autoturismului respectiv luați-vă ca reper farul din partea stângă a acestuia și mergeți înainte până când îl vedeți prin capătul geamului din spate al mașinii pe care o conduceți.

Acum, virați volanul maxim spre locul de parcare și mergeți cu spatele, asigurându-vă din toate părțile. În timp de dați cu spatele folosiți oglinzile, având grijă că v-ați încadrat corespunzător. Dacă încadrarea a fost corectă continuați să dați cu spatele, dacă nu mai mergeți puțin înainte și aliniați mașina, după care mergeți iar cu spatele până oglinzile autovehiculelor s-au aliniat.

Parcarea cu spatele pe partea stângă

La parcarea cu spatele pe partea stângă, vom folosi aceeași metodă descrisă anterior, însă de această data ne vom lua ca reper farul din dreapta a mașinii parcate, adică nu cel din partea locului unde vrem să parcăm.

Cum să parchezi corect cu spatele
Cum să parchezi corect cu spatele

Cum se face parcarea laterală

Pentru început, va trebui să găsim un loc de parcare puțin mai mare decât lungimea mașinii pe care o conducem, deoarece va este nevoie de spațiu suficient care să permită celorlalte mașini să iasă. Așadar, oprim mașina noastră cât mai aproape de cea din față, paralel cu aceasta, ținând cont că oglinzile trebuie să fie aliniate.

Când am ajuns în această poziție, virăm volanul până în capăt, în dreapta sau în stânga, în funcție de partea pe care dorim să parcăm. Acum, vom da încet cu spatele până când colțul din față dreapta este în dreptul oglinzii retrovizoare al autoturismului din spatele nostru.

Îndreptăm apoi roțile autoturismului și continuăm să mergem cu spatele până când botul mașinii noastre trece de mașina din față. Oprim și rotim volanul spre dreapta sau în stânga, în funcție de partea pe care parcăm. Apoi, mișcăm mașina cu spatele până când ajunge să fie paralelă cu bordura, după care îndreptăm roțile.

Cum să parchezi cu fața

Evident, mai întâi vom căuta locul unde vrem să parcăm cu fața. După ce l-am găsit, semnalizăm și ne apropiem ușor, până când oglinda din dreapta a mașinii noastre ajunge în dreptul plăcuței de înmatriculare a autoturismului parcat înainte de locul liber. Rotim volanul complet spre dreapta, iar când oglinzile sunt aliniate cu cele ale mașinilor de lângă tine, îndreaptă parțial volanul.