Home » Auto » Locul de parcare, vândut cu un preț record de un milion de euro. Unde se află și de ce e o extravaganță

Locul de parcare, vândut cu un preț record de un milion de euro. Unde se află și de ce e o extravaganță

Manolică Anca / 07.06.2021, 15:58
Locul de parcare, vândut cu un preț record de un milion de euro. Unde se află și de ce e o extravaganță

Peste tot în lume mașinile se înmulțesc pe zi ce trece, astfel că locurile de parcare ajung să fie din ce în ce mai greu de găsit. Iar costurile pentru a avea posibilitatea de a-ți parca mașina în siguranță au ajuns să fie extrem de mari, un lux chiar în unele părți ale lumii. Iată unde se află locul de parcare ce a fost vândut cu un preț record de un milion de euro.

Locul de parcare, vândut cu un preț record de un milion de euro

Costurile pentru un loc de parcare au crescut veriginios în ultimul timp. Astfel că, în unele cazuri, posesorii de autoturisme pot plăti sume exorbitante pentru a-și lăsa mașina în siguranță. În Hong Kong, de exemplu, s-a bătat recordul.

Locul de parcare, vândut cu un preț record de un milion de euro, se află în The Peak, o zonă rezidențială extrem de luxoasă. Dezvoltarea are vedere la portul Victoria și deține una dintre cele mai valoroase case din Asia. De altfel, Peak este cel mai şic cartier din oraş, construit pe una din colinele din Hong Kong. Prețul record anterior pentru un loc de parcare s-a înregistrat tot în Hong Kong, în 2019, și a fost în valoare de 980.000 de dolari.

Este bine cunoscut faptul că Hong Kong este extrem de aglomerat, astfel că un spațiu, indiferent dacă este vorba de locuință sau de parcarea unei mașini, poate deveni extrem de scump. În timp ce bogaţii plătesc milioane de dolari pentru a îşi cumpăra sau a îşi construi cele mai luxoase case, milioane de rezidenți abia reuşesc să plătească chiria pentru apartamentele extrem de mici în care locuiesc. Adesea, acestea au suprafeţe mai mici decât un loc de parcare.

Peak, Hong Kong
Peak, Hong Kong

O imensă piață speculativă pentru proprietăți

Potrivit unui raport publicat în anul 2019 de banca elveţiană UBS, un „muncitor calificat” are nevoie de 22 de ani de muncă pentru a reuși să își cumpere un apartament de 60 de metri pătraţi, comparativ cu o perioadă de 12 ani de care acelaşi muncitor ar fi avut nevoie în urmă cu 10 ani. Un alt aspect important de menționat este că salariile nu au mai crescut aproape deloc din anul 2008.

Un alt studiu din 2019 estima preţul mediu pe piața imobiliară din Hong Kong la aproape un milion de euro. Și odată cu relaxarea restricțiilor, la fel ca în multe orașe importante, și în Hong Kong s-au înregistrat tranzacții record în piața imobiliarelor. În luna mai, o casă aflată în același complex în care a fost vândul locul de parcare cu un preț record de un milion de euro a stabilit recordul sumelor plătite pentru închiriere, de 210.000 de dolari pe lună.

Cât vor plăti bucureștenii pentru un loc de parcare din 2022

Bucureștiul este împărțit în patru zone, respectiv A, B, C și D, iar cea mai scumpă zonă o reprezintă centrul, adică zona A. În această zonă, creșterea va fi de la 84 de lei, la 600 de lei anual. De asemenea, tariful pentru zona B va fi de 500 de lei anual, față de 66 de de lei, în C va fi cu 100 de lei mai ieftin, adică 400 de lei față de 55 de lei. Iar în zona D, parcarea va costa 300 de lei, față de 37 de lei.

Deja este cunoscut faptul că în București este o mare criză de locuri de parcare. Numărul de mașini este din ce în ce mai mare, iar multe dintre acestea sunt parcate ilegal, creându-se astfel o adevărată problemă. Deși înainte existau reglementări care permiteau primăriilor de sector să ridice mașinile parcate ilegal, se pare că acest lucru nu se mai poate, motiv pentru care singura soluție a acestor probleme este mărirea taxelor.