Home » Auto » Diferența dintre cureaua de distribuție și lanțul de distribuție. Ce e important să știe șoferii

Diferența dintre cureaua de distribuție și lanțul de distribuție. Ce e important să știe șoferii

Voicu Costin / 13.04.2022, 13:25
Diferența dintre cureaua de distribuție și lanțul de distribuție. Ce e important să știe șoferii

Dacă vrei să ai parte de cât mai puține probleme tehnice, este indicat să cunoști rolul fiecărei componente a mașinii tale. Ştim cu toţii, că o curea de transmisie la un motor de maşină trebuie să fie înlocuită la intervalele de service recomandate, dar ce putem spune despre lanţul de distribuție? Care este diferenţa dintre o curea de transmisie şi un lanţ de distribuție?

Ce este distribuția unei mașini

Sunt multe cazuri în care un șofer merge la un service auto și cere să i se schimbe cureaua de distribuție și constată cu uimire, că de fapt, distribuția sa este pe lanț. Mașinile moderne au suferit multe modificări ale motorului de-a lungul timpului, la fel și curelele și lanțurile de distribuție. În mod normal, un lanț de distribuție are o durată de viață foarte mare și poate să țină o viaţă întreagă, în schimb ce o curea de distribuție trebuie schimbată la aproximativ 200.000 km.

Distribuția unei mașini este o componentă pe cât de esențială, pe atât de complexă a motorului, și este răspunzătoare pentru controlul tuturor componentelor propulsorului. Această sincronizează deschiderea supapelor de evacuare, contribuind la realizarea schimbului de gaze din cilindri.

La baza distribuției, stă cureaua de distribuție sau lanțul de distribuție, elementul de angrenare ce imprimă mișcare tuturor pieselor auxiliare. Ruperea curelei sau a lanțului de distribuție poate provoca multe pagube extrem de costisitoare, chiar avarierea motorului.

Ce este cureaua de transmisie

O curea de transmisie este o curea dinţată din cauciuc de înaltă calitate. Funcționează în afara motorului, acoperită de un capac de protecţie.

Ce este un lanț de distribuție

Un lanţ de distribuție este fabricat din metal, similar cu un lanţ de bicicletă. Problemele lanţului de distribuție nu sunt mai puţin frecvente, în special la vehiculele cu mulți kilometri. În mod similar cu orice alte componente mecanice în mişcare, în interiorul oricărui motor, un lanţ de distribuție este supus uzurii. Un lanţ de distribuție este lubrifiat cu uleiul de motor. Lipsa schimbului de ulei, nivel scăzut d sau de calitate slabă a acestuia, poate face ca lanţul de distribuție să se uzeze mai repede.

Un lanţ de distribuție este ţinut sub tensiune adecvată de către un întinzător de lanţ. Un întinzător de lanţ ar putea fi operat de un mecanism cu arc sau de presiunea uleiului. Ghidajele şi amortizoarele lanţului sunt utilizate pentru a preveni vibraţiile lanțului. Toate aceste componente se uzează. De unde ştii dacă lanţul de distribuție e uzat?

Cum aflăm dacă un lanț de distribuție este uzat?

De multe ori, în cazul în care lanţul de distribuție este uzat, motorul se simte mai lent, are putere scăzută sau are probleme de pornire. Acest lucru se datorează faptului că lanţul se uzează, se întinde, iar aprinderea şi supapa de sincronizare devine mai întârziată.

Un lanţ de distribuție uzat, ghidurile sau întinzătorul de lanţ pot provoca o varietate de zgomote provenind din zona capacului lanţului de distribuție al motorului. În cazul în care este uzat, este înlocuit cu un kit cu un nou întinzător, ghiduri, precum şi alte părţi ale mecanismului de unitate de lanţ.

Pentru a evita problemele lanţului de distribuție, trebuie să menţii corespunzător motorul şi să schimbi uleiul de motor la intervalele recomandate. Folosind uleiuri de motor şi filtre de ulei de primă calitate, te va ajuta, de asemenea. Menţinerea nivelului adecvat de ulei va asigura că lanţul de distribuție este întotdeauna uns.