Home » Auto » Întreținerea autoturismului iarna. 5 lucruri pe care nu le faci niciodată mașinii tale

Întreținerea autoturismului iarna. 5 lucruri pe care nu le faci niciodată mașinii tale

Voicu Costin / 01.12.2021, 14:06
Întreținerea autoturismului iarna. 5 lucruri pe care nu le faci niciodată mașinii tale

Sezonul de iarnă îi poate pune în dificultate pe cei care au mașini. Apariția zăpezii, a brumei, gheața și ceața au produs mereu accidente rutiere. De aceea, autoturismele noastre trebuie întreținute și menținute în condiții optime de funcționare. Uite aici câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a-ți ușura viața.

Întreținerea auto iarna. Sfaturi de la profesioniști. Ce nu e bine să faci

Cu toții avem în familie sau printre prieteni „șoferi cu experiență” care ne spun ce este mai bine să facem și ce nu cu mașina noastră.

De multe ori sfaturile sunt date „din inima”, pentru că  „așa e bine să faci, îți spun din propria experiență”.  Greșelile pe care le poți face ascultând sfaturile lor te pot costa foarte scump.

Sfaturile următoare sunt date de către profesioniști și sunt făcute cercetări în privința condițiilor de funcționare optimă a autoturismelor pe timpul sezonului rece.

Nu încălzi prea mult timp motorul

Diminețile friguroase de iarnă ne creează un disconfort tuturor, de aceea cu toții am prefera un sistem de încălzire remote la mașină. Cum nu toată lumea își permite acest lucru, costul fiind unul destul de mare, mulți dintre români pornesc motorul atunci când se pregătesc să plece la muncă.

Geamul fiind înghețat, motorul cald ajută și el la încălzirea lui dar și a mașinii. Acest lucru este recomandat să facem  doar pentru câteva minute. Motoarele nu sunt proiectate să funcționeze la ralanti pentru mult timp, deoarece bujiile se pot supraîncălzi și devin ineficiente. De asemenea, asta îți poate afecta și portofelul din cauza consumului combustibilului.

Nu folosi ștergătoarele pentru a dezgheța parbrizul

Te-ai săturat să dezgheți parbrizul în fiecare dimineață? Temperaturile scăzute de peste noapte creează un strat de gheață pe parbrizul mașinii. Dacă până acum ai folosit ștergătoarele împreună cu lichidul de parbriz pentru a dezgheța parbrizul, uită de acest obicei, e riscant!

Lamelele ștergătoarelor se deteriorează, cauciucul din care sunt confecționate se va rupe din cauza gheții dure. Motorașul care le acționează poate suferi și el până se va strica, suprafața aspră nu având aderență și îl forțează. Pentru a evita una din situațiile de mai sus, recomandăm să lași ștergătoarele în poziție verticală pe timp de noapte.

Nu folosi apă fierbinte că să dezgheți geamurile

Dacă te-ai gândit că ai dezghețat mai repede geamurile folosind apă fierbinte, aruncând o găleată de apă clocotită pe ele, să uiți acest obicei! Din cauza diferenței mari de temperatură (geamul înghețat și apa fierbinte) geamul poate crăpa sau chiar să se spargă.

Dacă parbrizul se ciobeşte, apa fierbinte se va înfiltra prin crăpături și se poate sparge. De aceea, îți recomandăm să foloseșți doar racleta și substanțe speciale pentru dezghețarea mașinii.

Nu circula cu doar două roți de iarnă

La începerea iernii șoferii sunt obligați de către autorități să treacă de la roțile de vară la cele de iarnă. Mulți din ei nu ascultă ordinele, preferând să strice anvelopele de vară pe șoseaua înghețată, din motive personale, punându-și în același timp viața în pericol.

Alții, din motive financiare, se expun la diverse pericole alegând să folosească  roțile de iarnă doar pe una dintre punți. Dincolo de amenda de care ești pasibil, mașina ta poate va avea probleme serioase pe porțiuni de polei. Dacă inconștiența se va finaliza printr-un accident, este posibil ca asigurătorul să nu te despăgubească dacă va constata că ai avut doar două roți de iarnă.

Nu scoate mașina din viteză dacă derapezi

Cum spuneam la început „ascultă de mine, am pățit eu”, pe porțiunile acoperite de polei în toiul iernii, mașina va avea un comportament „neascultător”. Momentele de panică care te cuprind atunci, instinctiv vei vrea să scoți mașina din viteză, cel mai probabil ea devenind „neascultătoare”.

Nu face niciodată acest lucru, mai ales dacă se întâmplă să derapezi! În acel moment frâna de mână nu este soluția adecvată, de aceea mașina se va redresa cel mai bine din frână, dar nu o apasă brusc, ci cu atenție. Repet, cel mai important lucru este să nu te panichezi.