Home » Auto » La cât timp se schimbă distribuția, în funcție de mașină. Tot ce trebuie să știi

La cât timp se schimbă distribuția, în funcție de mașină. Tot ce trebuie să știi

Alexandru Cazacu / 02.11.2021, 15:54
La cât timp se schimbă distribuția, în funcție de mașină. Tot ce trebuie să știi

Indiferent de tipul autovehiculului sau de câte cunoștințe are cel care îl conduce, schimbarea distribuției este o operațiune obligatorie, mai ales la achiziționarea unui autovehicul la mâna a doua. Haideți să vedem la cât timp se schimbă distribuția. Iată ce trebuie să știe toți conducătorii auto.

La cât timp se schimbă distribuția, în funcție de mașină

În primul rând, este important să menționăm că schimbarea distribuției este diferită în funcție de tipul acesteia. La unele mașini, distribuția poate fi pe curea, iar la altele pe lanț. Ei bine, în cazul distribuției pe curea, înlocuirea se face preventiv pentru a evita afectarea motorului atunci când aceasta se rupe din cauza uzurii excesive.

În cazul în care cureaua de distribuție se rupe, reparațiile care vor urma vor fi extrem de scumpe. Ba chiar mai mult de atât, acest eveniment nefericit ar putea duce la înlocuirea motorului. Așadar, la mașinile care au distribuția pe curea, înlocuirea acesteia se realizează după parcurgerea unui anumit număr de kilometri sau la un anumit interval.

În ceea ce privește schimbarea distribuției pe curea, aceasta se face în funcție de recomandările producătorilor autovehiculului respectiv, dar și în funcție de modul în care a fost condus acesta și de starea drumurilor pe care a circulat. De obicei, primul schimb al kit-ului de distribuție se face la 90.000 km. Apoi, distribuția se schimbă din nou după aproximativ 60.000 de kilometri. Cu toate acestea, nu trebuie să se depășească o perioadă mai mare de cinci ani.

La cât timp se schimbă distribuția la mașină
La cât timp se schimbă distribuția pe lanț

Când schimbăm distribuția pe lanț

Potrivit unor specialiști, distribuția pe lanț rezistă mai mult decât cea pe curea. De altfel, producătorii auto recomandă schimbarea distribuției pe lanț la 180.000 – 250.000 și chiar 300.000 de kilometri (sau 1o ani). Cu toate acestea, înlocuirea acestui tip de distribuție depinde și de modul în care mașina a fost exploatată.

Mai exact, dacă autovehiculul a fost folosit în interes personal, la unele modele, kitul original de distribuție s-ar putea schimba chiar și la 600.000 de km. Pe de altă parte, la același autovehicul, însă care a circulat în regim de taxi sau curierat, înlocuirea distribuției va fi necesară la 350.000 de kilometri parcurși. potrivit blog.ediagnoza.ro, ar fi existat și cazuri în care un autoturism a circula mai bine de 600.000 km cu distribuția originală. Evident, aceste cazuri sunt extrem de rare.

Ei bine, pe lângă faptul că mașinile cu distribuție pe lanț pot rula mai mult până la schimbarea acesteia, pompa de apă nu trebuie schimbată odată cu kitul de distribuție. Cu toate acestea, acest tip de distribuție este mai scump decât cel pe curea.

Cum ne dăm seama că distribuția pe lanț trebuie schimbată?

În primul rând vom observa că mașina nu mai ”trage” ca înainte. De asemenea, atunci când mașina este turată se aud unele zgomote. Totodată, zgomote se vor auzi și în mers și atunci când schimbăm vitezele. Printre alte simptome ale uzurii excesive a lanțului se numără și creșterea consumului de combustibil, iar la folosirea frânei de motor se aude un zgomot metalic din dreapta motorului.