Home » Auto » Ce e bine să faci, înainte să cumperi o mașină second-hand. 5 moduri prin care poți să verifici dacă alegerea e corectă, chiar de la tine de acasă

Ce e bine să faci, înainte să cumperi o mașină second-hand. 5 moduri prin care poți să verifici dacă alegerea e corectă, chiar de la tine de acasă

Cojocaru Cristian / 06.10.2021, 17:06
Ce e bine să faci, înainte să cumperi o mașină second-hand. 5 moduri prin care poți să verifici dacă alegerea e corectă, chiar de la tine de acasă

Din cauza faptului că numărul de cazuri de infectare este în permanentă creștere, acest lucru afectează majoritatea industriilor, inclusiv cea auto. Astfel, ce trebuie să ai în vedere înainte de a cumpăra o mașină second-hand, pentru a fi sigur că alegi ceea ce trebuie.

Cinci lucruri pe care trebuie să le știi când alegi o mașină second-hand

Cumpărarea unei mașini second-hand presupune să ne întâlnim cu persoane necunoscute, astfel că există un risc mai mare de infectare. Totodată, și achiziția mașinii poate reprezenta un risc crescut, având în vedere că înainte de a achiziționa un model, sunt verificate mai multe mașini în prealabil. Astfel, care sunt recomandările pentru a evita să te pui în pericol în momentul în care cumperi o mașină second-hand.

Prima verificare se va face on-line

În anunțuri, de multe ori proprietarii prezintă mașinile ca fiind în condiții bune, însă realitatea de multe ori este diferită, astfel că te poți lovi de defecte ascunse sau diferite probleme de natură juridică precum certificatul de atestare fiscală. Pentru a evita pe cât de mult posibil intrarea în contact cu o persoană care poate crește riscul de infectare, poți solicita vânzătorulu iseria de șasiu pe care o vei folosi în cadrul VIN – Vehicle Identification Number, așa cum este cazul celor de la carVertical.

Astfel, vei putea consulta istoricul mașinii de unde poate reiese kilometrajul înscris în bazele de date, daunele, datele tehnice, lista de opționale, defectele comune dar și fotografii care nu sunt editate, unde poți observa defectele estetice dar și altele. Chiar dacă nu reprezintă o siguranță, poate fi un punct de plecare în a elimina vehiculele din lista pe care ți-ai pus-o deoparte.

mașină second-hand
Poti cere vanzatorului sa iti trimita o poza cu compartimentul motorului

Cere mai multe informații vânzătorului

Dacă te afli în situația în care te-ai hotărât asupra unei mașini și dorești să afli mai multe informații despre aceasta, nu ezita să o faci. Cere mai multe documente precum și fotografii sau clipuri video. Astfel, nu este nimic anormal în a cere o filmare cu pornirea ”la rece”, dar și fotografii cu compartimentul motorului, având în vedere situația actuală.

Astfel, pe baza pornirii îți poți face o idee despre zgomotele pe care lanțul de distribuție le scoate în momentul în care mașina prezintă defecte, iar fotografiile motorului îți pot dezvălui dacă sunt potențiale scurgeri. Totodată, poți vorbi cu proprietarul să inițiați un apel video, astfel că vei putea cere mai multe teste pe care le-ai fi făcut în cazul în care te aflai acolo. Este clar că o persoană care nu are nimic de ascuns se va arăta deschisă înspre aceste demersuri.

Măsurile de siguranță ale dealerului auto

În cazul în care alegi să achiziționezi o mașină de la un dealer auto, atunci ideal ar fi să fii la curent cu practicile adoptate de către companie în scopul prevenirii răspândirii Covid-19. Astfel, pot fi prevăzute utilizarea dezinfectantului după verificarea mașinii, purtarea măștii pe parcursul testelor precum și restricțiile de acces din punct de vedere al duratei petrecute în interiorul autoturismului.

Evită întâlnirile la orele aglomerate

Tot în cazul în care ai decis să apelezi la un dealer, ai grijă să îți faci o programare la o oră care nu este de vârf. În acest fel, vei evita să iei contact cu mai multe persoane străine. Se aplică același caz și în cazul unui vânzător privat care are mașina expusă într-un târg de autoturisme, astfel că poți stabili cu acesta o oră mai puțin uzuală.

Test-drive-ul trebuie efectuat în siguranță

În cazul în care ai ajuns la etapa în care vrei să supui mașina unui test-drive, ai grijă la suprafețele cu care iei contact, având în vedere că foarte multe dintre acestea pot reține alergeni, microbi sau viruși. Astfel, în momentul în care efectuezi testul, recomandat ar fi să o faci cu geamurile deschise, pasagerii să poarte mască și să fie dezinfectați atât înaintea cât și după efectuarea testului. Chiar dacă este o situație dificilă, acest lucru nu înseamnă că nu ne putem feri și nu putem găsi soluții pentru a întreprinde activitățile de care avem nevoie.