Home » Știri » Știri sociale » Ce amenzi riscă românii care nu-și taie ambrozia din fața curții

Ce amenzi riscă românii care nu-și taie ambrozia din fața curții

Pană Emanuela / 19.08.2021, 09:51
Ce amenzi riscă românii care nu-și taie ambrozia din fața curții

Alergiile sunt asociate de mulți dintre noi cu primăvara – sezonul polenului. Cu toate acestea, există o plantă care atinge perioada maximă de polenizare în perioada august-septembrie și se întinde până la sfârșitul lunii octombrie. Vorbim despre ambrozie, o plantă care reprezintă un chin pentru foarte multe persoane, întrucât provoacă alergii. Dacă te numeri printre cei care nu au alergie la ambrozie, dar ai un teren împânzit de această plantă, te invităm să parcurgi în continuare acest articol, pentru a afla cum poți să eviți amenzile usturătoare dacă în curtea ta sau în vecinătatea ei crește ambrozia.

Ce amenzi riscă românii care nu combat ambrozia

Alergia la ambrozie este o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane în această perioadă, deoarece, după cum menționam și mai sus, această plantă atinge perioada maximă de polenizare în lunile august-septembrie. O singură plantă de ambrozie poate elibera până la un miliard de particule de polen, punându-i astfel în pericol pe cei alergici.

Potrivit statisticilor existente, circa 482.000 de români sunt alergici la polenul de ambrozie, raportat la cele 9.000.000 de persoane active, iar 40% dintre persoanele care suferă de alergii respiratorii sunt alergice la diferite polenuri.

Acest timp de polen poate provoca rinită alergică sezonieră, cunoscută popular drept „febra fânului“. Din cauza acestei buruieni, persoanele sensibile pot avea diferite reacții, cum ar fi crizele de strănut și ochi roșii, însă se poate ajunge chiar și la șoc anafilactic. Și, în ciuda faptului că există o lege care îi obligă pe proprietarii de terenuri să elimine buruienile, ambrozia continuă să se răspândească.

Prin urmare, nivelul amenzilor minime pentru persoanele fizice sau firmele care nu iau măsuri împotriva instalării și răspândirii ambroziei au crescut. Vorbim despre Legea 129/2020 pentru modificarea Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei, care prevede sancționarea cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice, pentru nerespectarea regulilor privind combaterea ambroziei.

Concret, documentul prevede că „proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane“.

Citește și: Cum se poate combate eficient ambrozia. Este planta cea mai periculoasă din România

Ce este și unde crește ambrozia

Ambrozia este o buruiană pe care oamenii o confundă deseori cu pelinul, dar care provoacă alergii grave, fiind cea mai alergenică plantă din România. De obicei, ambrozia crește pe marginea drumurilor, pe ogoare sau pe terenurile lăsate în paragină și este cunoscută în popor și sub denumirea de „iarbă de paragină“ sau „iarba pârloagelor“, ori „floarea pustei“.

Ce amenzi riscă românii care nu combat ambrozia
Ce amenzi riscă românii care nu combat ambrozia

Fertilizarea sexuală a ambroziei este produsă de vânt, iar ca să înțelegeți mai bine de ce este atât de importantă eliminarea ei precoce, menționăm că o singură plantă produce până la 30.000 de semințe, iar acestea își pot păstra calitățile germinative timp de 40 de ani.

Luna august reprezintă un adevărat pericol pentru cei care au alergie la ambrozie, întrucât în această perioadă planta începe să producă o cantitate mare de polen. Coșmarul se termină abia în luna octombrie, astfel că sunt de înțeles problemele pe care le produce această plantă. Pentru a produce o alergie este nevoie doar de 1-2 granule de polen.

Prin urmare, dacă sunteți alergi și locuiți în apropierea pădurilor sau a apelor curgătoare, ori aveți în apropierea locuințelor terenuri lăsate în paragină, aveți mare grijă! Ambrozia se poate dezvolta, de asemenea, și în parcurile din orașe, având o rezistență crescută la arșită și la secetă.