Home » Știri » Amenzi mai mari pentru cei care nu distrug ambrozia. Ce sancțiuni drastice riscă dacă nu respectă legea

Amenzi mai mari pentru cei care nu distrug ambrozia. Ce sancțiuni drastice riscă dacă nu respectă legea

Violeta Badea / 28.01.2021, 17:23
Amenzi mai mari pentru cei care nu distrug ambrozia. Ce sancțiuni drastice riscă dacă nu respectă legea

Amenzi mai mari pentru cei care nu distrug ambrozia. Ce sancțiuni drastice riscă dacă nu respectă legea. Ambrozia este o buruiană care poate provoca probleme pentru sănătatea umană, iar cei care nu o distrug riscă să primească amenzi uriașe. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că au fost stabilite noi măsuri privind combaterea acestei plante. Care sunt acestea vom vedea în continuare.

Amenzi mai mari pentru cei care nu distrug ambrozia

Guvernul a hotărât în ședința de joi aplicarea unor amenzi mai usturătoare pentru cei care nu respectă prevederile legale privind distrugerea ambtoziei. Sumele pornesc de la 1.000 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele fizice, iar în ceea ce privește persoanele juridice de la 10.000 de lei la 20.000 de lei.

Același act normativ prevede că toate controalele să fie realizate de autoritățile administrației publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliţia locală sau de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu şi eficientizarea procesului de informare şi conştientizare prin mass-media, online şi în format letric, pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acesteia, se mai arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

Ambrozia este unul dintre cei mai puternici și periculoși alergeni. De exemplu, în anul 2019, aproximativ 500.000 de români s-au ales cu alergie la ambrozie.

Amenzi mai mari pentru cei care nu distrug ambrozia
Amenzi mai mari pentru cei care nu distrug ambrozia

Alte modificări privind ambrozia

În comunicatul de presă oferit de Ministerul Agriculturii, au mai fost adoptate câteva modificări privind planta periculoasă. Iată care sunt acestea:

  • eficientizarea procesului de informare și conștientizare prin mass-media, online și în format letric, pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive și eradicarea acesteia;
  • prelungirea perioadei privind al doilea control asupra terenurilor infestate, în intervalul 6 iulie-31 octombrie, al fiecărui an
  • verificarea autorităților administrației publice locale care nu aplică măsurile de control prevăzute de lege, de către o comisie stabilită prin Ordin al Prefectului, care are competența de a sancționa nerespectarea dispozițiilor legale.

Ce este ambrozia

Ambrozia este cunoscută ca  fiind o buruiană foarte periculoasă pentru sănătatea oamenilor, provocând alergii puternice şi stări de febrăe în perioada înfloririi. Această plantă o întâlnim pe marginea drumurilor sau în culturile agricole.

O astfel de plantă are puterea de a face până la 60.000 de seminţe ce îşi pot păstra puterea germinativă pe o perioadă de peste 20 de ani. Aproape incredibil, nu-i așa? De asemenea, în prezent, ambrozia este planta cea mai alergenică din țara noastră, iar polenul acesteia este sursa principală a rinitelor alergice şi astmului.

Planta are nu mai puțin de 30 de subspecii pe care le găsim peste tot în lume.În România găsim următoarele specii: artemisifolia, trifida şi parviflora. Dacă ne referim la aspect, ambrozia măsoară undeva la 150 de cm înălţime, are o rădăcina pivotant-conică, iar frunzele sunt așezate spre lungimea plantei.

Semințele se găsesc în spic. Pentru a înlătura aceste plante puteți cumpăra anumite substanțe pe care le găsiți în comerț și care sunt foarte eficiente. Dintr-un studiu întocmit de Ministerul Sănătății, se observă că în România se regăsesc nu mai puțin de 482.000 de persoane alergice la polenul de ambrozie.