Scumpia sau Cotinus Coggyria cu denumiri populare de liliac, rui, arborele de fum, oțetar este un arbust de foioase, originar din America de Nord și din Asia, dar se află răspândit și în Europa.
În țara noastră crește în flora spontană, la marginea pădurilor și în rariștile acestora, având formă de tufă. Toamna, coloritul frunzișului variază de la galben la stacojiu, iar puful trece de la roz la roz rubiniu, făcând ca planta să fie cultivată în scop decorativ prin parcuri, grădini și, de ce nu, în ghivece.
Fiind bogată în taninuri elagice, substanțe amare, substanțe flavone, uleiuri volatile, scoarța arbustului este folosită ca metodă terapeutică, recoltându-se odată cu înfrunzirea, sub formă de pulbere ce s-a dovedit benefică pentru tratarea afecțiunilor gastrice, intestinale, hepatice, a alergiilor, ba chiar ca tratament în caz de anorexie nervoasă și de incontineță urinară.
Unii specialiști recomandă utilizarea scumpiei și în afecţiuni digestive (la nivelul stomacului și al intestinelor), precum și în combaterea hemoroizilor și a varicelor.
Frunzele de scumpie se recoltează în lunile mai-iunie, atunci când planta înflorește. Din frunzele uscate se pregătesc infuzii recomandate pentru combaterea senzației de vomă sau împotriva candidozei vaginale.
O gargară cu infuzie de scumpie poate trata gingivitele, laringitele, faringitele. De asemenea, s-a dovedit utilă și în caz de febră, tuse și în diverse afecțiuni ale aparatului respirator.
Informațiile pe care le găsim pe site-uri de profil, cum ar fi topremedii naturiste, sunt foarte utile pentru cei care doresc să apeleze la ceaiul de scumpie. Pe baza cercetărilor științifice (plantele nu se iau niciodată după ureche, n.red.), după ce am vorbit despre multitudinea de boli tratate cu pudra din scoarță de scumpie sau cu infuzia din frunze uscate, le putem adăuga și pe cele ginecologice, cum ar fi fibromul uterin.
Medicina tibetană ne recomandă acest ceai cu proprietăți bactericide, spasmolitice, antiinflamatoare şi cicatrizante. Un consum regulat al ceaiului de scumpie va duce la diminuarea durerilor, arsurilor la stomac, contribuind astfel la normalizarea funcţiilor stomacului şi ale intestinelor.
Ingrediente necesare pentru ceaiul de scumpie/cocktail:
Preparare:
Toate plantele menţionate se amestecă în părți egale care se adaugă în 300 ml apă (o linguriță plină). Se lasă la fiert 15 minute pe baie de aburi. După infuzat (30 de minute), se strecoară.
Mod de administrare
Ceaiul se bea împărţit în 2- 3 doze, cu 15 minute înainte de masă, pe o perioadă de 25 de zile.
Se iau 2 lingurițe de frunze uscate și mărunțite pentru 250 ml de apă care se fierbe timp de 10 minute. După strecurare, se bea pe stomacul gol, dimineață și seara, cu înghițituri mici.
Folosindu-vă de planta cu care acum v-ați familiarizat, nu veți mai fi stresați, încordați psiho-emoțional, grație efectului sedativ deținut de scumpie.