Home » Life & Style » Mâna Maicii Domnului. 8 lucruri neștiute despre planta tămăduitoare. Cum poți să o îngrijești

Mâna Maicii Domnului. 8 lucruri neștiute despre planta tămăduitoare. Cum poți să o îngrijești

Manolică Anca / 30.11.2020, 10:37
Mâna Maicii Domnului. 8 lucruri neștiute despre planta tămăduitoare. Cum poți să o îngrijești

Mâna Maicii Domnului nu este doar o floare parfumată, ci are și anumite proprietăți tămăduitoare. De aceea, planta nu ar trebui să îți lipsească din grădină. Iată ce beneficii are această plantă și câteva sfaturi despre cum să o plantezi, cum ai grijă de ea și cum o înmulțești.

Mâna Maicii Domnului face parte din familia Caprifoliaceae, denumirea ei științifică fiind „Lonicera japonica”. Această floare este o specie exotică, originară din estul Asiei. Planta cățărătoare are flori de culoare alb-gălbui, fructe negre și poate ajunge până la 2-3 m lungime. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre plantă.

1. Această plantă cu un miros deosebit își merită numele cu prisosință. Conform legendelor, Maica Domnului, ținându-l pe Iisus în brațe, își căuta un adăpost ferit de soldații lui Irod, care o hărțuiau. Planta pe care a primit-o și care i-a oferit protecție a fost caprifoiul. Atunci când a plecat, Maica Domnului a binecuvântat-o cu proprietăți tămăduitoare.

2. Mâna Maicii Domnului este o plantă rezistentă atât la secetă, cât și la ger, deci nu necesită o îngrijire specială. Aceasta înflorește din mai-iunie până în luna august.

Proprietăți antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare

3. Mâna Maicii Domnului ține sub control nivelul zahărului din sânge, menținând nivelul optim. Se știe foarte bine că zahărul din sânge poate provoca o serie de grave probleme de sănătate

4. Planta ajută la menținerea unui sistem respirator sănătos și luptă împotriva infecțiilor vezicii urinare. Poate fi utilizată pentru tratarea astmului bronșic și a infecțiilor tractului respirator superior.

5. Florile plantei Mâna Maicii Domnului au un puternic efect antimicrobian, luptând împotriva salmonelei, stafilococului și streptococolui. Pentru un efect antiviral și antibacterian maxim, planta se poate combina cu semințele de Forsythia suspensă,  binecunoscutul arbust cu flori galbene, sau cu Echinacea. La o cană de apă fiartă se adaugă 2 lingurițe de flori și se lasă la infuzat timp de 20 de minute.

Planta Mâna Maicii Domnului are proprietăți antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare
Planta Mâna Maicii Domnului are proprietăți antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare

6. Datorită proprietăților antiinflamatorii și antiseptice, Mâna Maicii Domnului este considerată de mare ajutor în tratarea arsurilor provocate de soare, dar și a arsurilor minore ale pielii. Planta mai poate fi utilizată și pentru a trata erupțiile cutanate, proprietățile sale dezinfectante ajutând în cazul afecțiunilor pielii.

7. Digestia este un proces foarte important pentru organism. De aceea, persoanele care suferă de tulburări digestive, se confruntă, în același timp, cu stresul fizic și psihologic. Datorită proprietăților sale medicinale, caprifoiul ajută în cazul afecțiunilor digestive, care includ umflăturile și durerile la nivelul intestinului subțire (enterită). De asemenea, poate ajuta la vindecarea dizenteriei.

8. Este și un detoxifiant natural, uleiul ajuntând la curățarea organismului, prin eliminarea toxinelor. Mai mult, ceaiul din planta Mâna Maicii Domnului este recomandat pentru gargară, în momentul în care apare senzația de mâncărime, durere, înțepături la nivelul gâtului. Este recomandat să se facă de câteva ori pe parcursul zilei, în special dimineața și seara, înainte de culcare