Home » Life & Style » Îngrijirea orhideei iarna-7 sfaturi pentru a o menține superbă

Îngrijirea orhideei iarna-7 sfaturi pentru a o menține superbă

Ileana Mladinoiu / 18.11.2020, 10:52
Îngrijirea orhideei iarna-7 sfaturi pentru a o menține superbă

Orhideele au fascinat întotdeauna oamenii, grație aurei lor unice. Sunt flori foarte populare pentru decorarea unui apartament, oferirea unui cadou ideal de sărbători, chiar și de Crăciun, zile de naștere, alte evenimente speciale. În prezent, există aproximativ 30.000 de specii pe piață, inclusiv hibrizi care sunt mult mai ușor de cultivat decât soiurile exotice.

Cum îngrijim orhideea iarna

Orhideele sunt plante ecuatoriale care formează o familie foarte diversă. Contrar reputației lor de specie fragilă și dificil de cultivat, sunt flori destul de rezistente, câtă vreme știți cum să le întrețineți, conform unui triptic precis: expunere, udare, fertilizare.

 1.Alegerea orhideei ușor de întreținut

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Dacă sunteți începători într-ale grădinăritului și nu sunteți obișnuiți să vă ocupați de plante sau flori, alegeți o varietate de orhidee ușor de îngrijit (indiferent dacă vorbim de o casă sau un apartament) dintre cele mai des găsite în florării sau centre speciale. Cea mai ușoară orhidee de întreținut este, fără îndoială, phalaenopsis, sau chiar cymbidium. Nu ezitați să cereți sfaturi florarului sau experților în grădinărit, asigurându-vă că alegeți  o orhidee sănătoasă.

Orhidee Phalaenopsis
Orhidee Phalaenopsis

Verificați dacă frunzele sunt sănătoase, de un verde închis uniform și ferme la atingere. Evitați orhideea cu frunze pătate, ofilite și îngălbenite sau cea cu muguri morți deja. Ridicați planta pentru a analiza starea rădăcinilor din vasul transparent. Rădăcinile sănătoase au o culoare gri-argintiu și un vârf verde moale. În caz că ele sunt ofilite, uscate sau putrede, lăsați vasul deoparte.

2.Găsirea locului ideal pentru orhidee

Orhideele au nevoie de multă lumină, deoarece majoritatea provin din țările din sud. Așadar, după alegerea strategică a soiului, este necesar să găsiți locația optimă în locuința dvs., o locație într-o cameră bine expusă lângă o fereastră (prin filtrarea luminii cu o perdea), fără curenți de aer sau surse de căldură aproape. La fel, aveți grijă ca acea cameră să nu fie supusă unor variații excesive de temperatură, ziua sau noaptea. Știind că temperatura ideală pentru ca o orhidee să se simtă bine într-o cameră trebuie să fie între 18- 21 grade Celsius (constant).

Instalați-le de-a lungul unei ferestre (pe un pervaz) expuse spre est, astfel încât să primească razele de dimineață, vara sau iarna, sau lângă o deschidere spre vest cu ultimele raze ale serii. Puteți așeza lângă orhideele dvs. un filodendron, care să le protejeze de excesul de lumină, pe timpul verii. Evitați veranda, adesea prea rece iarna și prea caldă vara.

Iarna, poziționați orhideele lângă o fereastră sau în cel mai luminos loc posibil. Zilele fiind mai scurte și adesea mohorâte, este necesar să se ofere plantei posibilitatea de a captura un maxim de lumină. Dacă unele zile sunt însorite, să nu vă fie teamă să le lăsați la soare. Cu toate acestea, feriți orhideele de zonele de curenți și schimbările de temperatură.

Cum observați lipsa de lumină pe o orhidee. Când orhideea este privată de lumină, tinde să formeze frunze mai lungi și mai înguste decât frunzele anterioare. Scopul plantei este pur și simplu să obțină mai multă lumină.

3.Acordarea de atenție temperaturii/umidității

Temperatura corectă pentru orhideele dintr-o seră este între 20 și 30 de grade ziua și între 18 și 25 de grade C noaptea, cu o umiditate cuprinsă între 50 și 80% (în mod ideal). Cu toate acestea, este foarte rar și chiar contraindicat să aveți un nivel de umiditate atât de ridicat în locuința dvs. Pentru a compensa lipsa de umiditate, vă puteți poziționa orhideea pe un bazin plin cu apă și rocă vulcanică. Odată cu căldura din casă și evaporarea generată, aceasta va crea un microclimat în jurul orhideei.

Este bine să așezați orhideea în cel mai luminos loc din casă
Este bine să așezați orhideea în cel mai luminos loc din casă

4.Udarea adecvată a orhideei

Menținerea unei orhidee superbe implică în mod evident udarea adecvată. Prin urmare, se recomandă ca iarna să o udați doar de două ori pe lună. Udarea excesivă a orhideei sau lăsarea apei să stagneze în ghiveci va determina putrezirea rădăcinilor. Sfaturile date sunt doar informative. Frecvența udării este în funcție de mediul orhideei (poziționare, temperatură …).

5.Hrănirea corectă a orhideei

Foarte puțin lacomă, această floare delicată se mulțumește cu o contribuție de îngrășământ lichid o dată pe lună. Dar, când este în plină înflorire sau în creștere, are nevoie de un aport la fiecare două săptămâni. Cel mai bine este să folosiți un îngrășământ lichid, special pentru orhidee, pe care să îl diluați puțin mai mult decât doza indicată pe sticlă. Adăugați îngrășământ plantelor dvs. la fiecare 15 zile vara și în fiecare lună iarna.

6.Transplantarea unei orhidee

Are loc la fiecare 2 sau 3 ani indiferent de anotimp. Când observați că rădăcinile încep să se simtă înghesuite în ghiveciul lor, orhideea dvs. are nevoie de transplantare. Începeți prin îndepărtarea plantei, apoi tăiați rădăcinile deteriorate și îndepărtați florile estompate. Alegeți un vas mai mare decât cel original, turnați un substrat special de orhidee, așezați-vă planta în el și completați cu substrat, fără a apăsa prea mult. Orhideea va putea să înflorească perfect.

7.Aerarea din când în când a orhideei

În patria sa, orhideea are aer care circulă constant în jurul rădăcinilor și frunzelor. Prin urmare, planta nu suportă aerul înnăbușit.  Este esențial să reînnoiți aerul din cameră. Nu uitați să scoateți plantele din cameră atunci când deschideți fereastra pentru a vă ventila bine interiorul, acest lucru va preveni căderea mugurilor sau deflorarea accelerată. Aveți grijă la curenții reci care le pot fi fatali. Puteți pune plantele la loc odată ce temperatura camerei revine la normal.