Home » Știri » Îngrijire hibiscus pas cu pas. Tot ce trebuie să știi despre trandafirul chinezesc

Îngrijire hibiscus pas cu pas. Tot ce trebuie să știi despre trandafirul chinezesc

Ileana Mladinoiu / 12.11.2020, 11:15
Îngrijire hibiscus pas cu pas. Tot ce trebuie să știi despre trandafirul chinezesc

Florile, simbolul gingășiei și al frumuseții, plantele care au încântat ochiul omului din vremuri îndepărtate, au fost și rămân nelipsite la majoritatea evenimentelor din viața noastră.

Trandafirul chinezesc, cultivat de aproape 7.000 de ani

Cea mai veche  reprezentare a florii datează de aproximativ 7000 de ani. Pe o medalie găsită într-un mormânt din Altai, se află un trandafir în relief. Printre țările în care florile se cultivă de foarte multă vreme se numără Egiptul, Iranul, Japonia, India, Grecia antică, China etc.

Pentru că veni vorba de China, de Altai și de trandafir, plantă răspândită și la români, în interioare, pe balcoane, cu scopul de a crea un colț de relaxare, o grădină în miniatură, ne vom ocupa de hibiscus.

Amatorii de flori pot remarca că și în florării majoritatea plantelor (mai ales cele de apartament) sunt prezentate cu numele științific, ca în cazul trandafirului chinezesc, Hibiscus rosea sinensis.

Ce este hibiscus rosea sinensis și care sunt principalele lucrări de îngrijire pas cu pas

De precizat că termenului hibiscus i s-a adăugat grupul rosea sinensis, ca să-l diferențiem de trandafirul/zămoșița de Siria (Hibiscus syriacus). Hibiscus rosea sinensis, alias trandafirul chinezesc, este un arbust frumos de apartament, cultivat în ghivece sau hârdaie.

Frunzele sunt colorate verde strălucitor, iar florile simple sau bătute, sunt mari, de culoare roșu-aprins, cu pistilul depășind corola cu câțiva cm. O floare simplă durează puțin (24 de ore).

Cea mai veche reprezentare a trandafirului japonez datează de aproximativ 7000 de ani
Cea mai veche reprezentare a trandafirului japonez datează de aproximativ 7000 de ani

Îngrijirea pas cu pas a hibiscusului

Specialiștii în cultura florilor oferă sfaturi practice, adunate în ghiduri noi sau foarte vechi, pe care cu greu le-ai mai putea găsi prin librării, posibil doar la anticariate. Am selectat pentru dvs. principalele lucrări de îngrijire necesare trandafirului chinezesc, pentru realizarea unei înfloriri bogate.

Astfel, primăvara se schimbă pământul din vas, folosindu-se un amestec format din 3 părți mraniță, 1 parte pământ de țelină și puțin nisip. În timpul verii, se poate scoate pe balcon sau în grădină , în fața intrărilor, așezându-se într-un loc semiumbrit. Se udă des, iar din când în când se pulverizează apă pe frunze. Săptămânal trebuie aplicată câte o îngrășare, având în vedere că hrănirea insuficientă a plantei poate determina căderea bobocilor florali.

Deoarece florile se formează pe lujerii noi și viguroși, după trecerea înfloririi, se aplică o tăiere scurtă. Astfel vor crește noi lăstari, în vârful cărora se formează boboci și flori. Trebuie știut că lăstarii slabi nu înfloresc. Spre sfârșitul verii și în timpul toamnei, planta se ține în plin soare, pentru a se favoriza coacerea lăstarilor.

În timpul iernii, planta se așază într-o încăpere luminată, la o temperatură de 10-14 grade Celsius, udându-se moderat. Dacă temperatura este prea scăzută sau prea ridicată, planta poate să-și piardă frunzele.

În timpul verii, se poate scoate pe balcon sau în grădină
În timpul verii, se poate scoate pe balcon sau în grădină

Hibiscus, trandafirul de China, se înmulțește prin butași (porțiuni de lăstari lungi de 8-12 cm, cu câteva frunze), care se confecționeză primăvara sau în timpul verii (iulie-august). În partea de jos, butașul se taie imediat sub locul de prindere a frunzei (la circa 1 mm sub nod). Frunzele de la nodul bazal se îndepărtează, astfel ca, pe o porțiune de 1,5-2 cm, tulpina să rămână goală.

Pentru înrădăcinare, butașii se plantează într-un ghiveci cu nisip ce se acoperă cu un borcan de sticlă. După înrădăcinare, ei se mută în ghivece mici (diametru 6-7 cm), într-un pământ ușor. Pentru a se obține ramificarea, lăstarii se tund scurt de câteva ori.

Cum scăpați de dăunătorii trandafirului chinezesc

Conform agroromania.manager.ro, trandafirul chinezesc este atacat adesea de afide, păduchii de frunză, insecte minuscule care se grupează ciorchine pe lăstarii, frunzele și florile tinere, sugându-le seva. Planta atacată suferă din pricina lipsei de hrană, bobocii și frunzele încep să cadă. În plus, afidele pot să transmită boli foarte grave, cum ar fi unele viroze, incurabile pentru trandafir.

Pentru a preveni acest lucru, mergeti la o farmacie fitosanitară, cereti un insecticid si specificați că-l veti folosi împotriva afidelor sau apelați la o soluție băbească, dar eficientă. Dizolvați săpun în putină apă și cu emulsia obtinută stropiți lăstarii atacați. Afidele vor muri după cel mult 24 de ore. Dacă atacul dăunătorilor este într-un stadiu incipient, puteți aduna insectele cu o cârpă umezită în puțin spirt medicinal.