Home » Știri » Cum au dezvoltat plantele carnivore setea de sânge

Cum au dezvoltat plantele carnivore setea de sânge

Sebastian Rotaru / 07.02.2017, 18:08
Cum au dezvoltat plantele carnivore setea de sânge

Plantele carnivore nu sunt cele mai iubite plante, sunt urăte, mereu flămânde, iar unii cred că acestea se hrănescu cu oameni.

Un cult clasic al ororilor din anul 1986 a descris aceste forme mici de viață ca fiind „fiare însetate de sânge” – ceea ce nu este în totalitate fals – depinzând de locul în care se află plantele carnivore, scrie gizmodo.com.

Este posibil ca frica noastră de aceste plante să vină dintr-o neînțelegere? Un nou studiu al unei echipe de cercetători internaționali a încercat să clarifice trecutul nepătruns al unui grup de plante de ulcior , pentru a vedea cum au dezvoltat acestea o obsesie pentru carne. Cercetările acestora au fost publicate în jurnalul Nature Ecology & Evolution.

Cercetătorii au evaluat trei plante de ulcior diferite – plante carnivore cu capcană – din trei locuri diferite de pe glob (Australia, Asia și America). După secționarea fiecărui genom al plantei australiene (Cephalotus follicularis), cercetătorii au putut compara rezultatele cu analiza genetică a enzimei digestive de la alte plante.

Ei au ajuns la concluzia că, indiferent de faptul că acestea au evoluat pe linii distante, plantele au devenit carnivore, deoarece au suferit modificări genetice similare care implică enzimea-cheie.

„Prin compararea sucului digestiv din plantele carnivore am descoperit că enzimele lor au evoluat în același fel, probabil pentru a îndeplini cerințe specifice fiziologiei lor digestive”, a declarat Kenji Fukushima, co-autor al studiului.

Pentru că aceste plante carnivore tind să trăiască din nutrienții săraci ai solului, ele au supraviețuit mâncând și altceva. Potrivit Fukushima, plantele carnivore secretă „un cocktail de enzime pentru a digera prada”, enzime pe care celelelalte plante nu o au. Chiar dacă cele trei specii studiate au venit din locuri și familii diferite, cercetătorii au reușit să le hrănească într-un mod similar. Modul acesta de dezvoltare este un tip clasic de convergență, care explică felul în care organismele neînrudite dezvoltă adaptări similare la mediile respective.

În concluzie, plantele carnivore vor doar să se hrănească, chiar dacă rezultatul este dur. Înfometate și neînțelese. Le poți condamna?