Home » Știri » Ministrul propus al Agriculturii, Petre Daea, avizat favorabil în comisiile reunite

Ministrul propus al Agriculturii, Petre Daea, avizat favorabil în comisiile reunite

Sebastian Rotaru / 04.01.2017, 13:21
Ministrul propus al Agriculturii, Petre Daea, avizat favorabil în comisiile reunite

Petre Daea, propus în funcţia de ministru al Agriculturii, a declarat miercuri, în cadrul audierilor în comisii că una dintre prioritățile lui în ceea ce priveşte ”agricultura Ţării Româneşti” va fi acordarea la timp a subvenţiilor.

Petre Daea a mai spus că vrea reabilitarea sistemului de irigaţii pentru o suprafaţă de circa 2 milioane de hectare, dar şi dezvoltarea sistemului antigrindină. Daea a primit miercuri aviz pozitiv de la Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltarea rurală din Senat şi de la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor cu 23 de voturi pentru, 11 împotrivă şi nicio abţinere, informează news.ro.

În Programul de guvernare, la sectorul agricultură, prima măsură stabilită este acordarea la timp a subvenţiilor pentru agricultori.

”Deşi, din punct de vedere formal, nu trebuia să iau legătura cu specialiştii din Ministerul Agriculturii, dar am făcut-o azi dimineaţă, pentru că agricultura Ţării Româneşti nu are nevoie de formalism, agricultura Ţării Româneşti se desfăşoară într-un ritm pe care îl cunoaşteţi, iar natura ne taxează pe măsură ce noi întârziem aceste subvenţii”, a spus Petre Daea.

El spune că în acest mandat îşi propune să fructifice potenţialul agricol real al ţării, simultan cu revitalizarea zonelor rurale prin programe de investiţii.

”Schimbările climatice, planeta, locul unde se face hrana pentru oameni are astăzi şi mâine şi poimâine condiţii diferite care trebuiesc ţinute sub control în măsura cunoaşterii şi a posibilităţilor tehnice de a interveni”, a menţionat Daea.

Un alt proiect prioritar este reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, de la priza de apă până la staţiile de punere sub presiune pentru circa 2 milioane de hectare.

”Din nefericire, de-a lungul vremii, agricultura, prin sistemul de irigaţii, nu a putut aduce apa necesară la nivelul plantelor, în aşa fel încât în perioadele critice plantele să nu sufere, iar producţia să fie pe măsura efortului fiecărui fermier, motiv pentru care ne-am propus prin Programul de guvernare să reabilităm o suprafaţă de 2 milioane hectare”, a afirmat ministrul propus.

Petre Daea a mai spus că există resurse pentru dezvoltarea sistemului de antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

”Agricultorii sunt puşi în faţa unor fenomene pe care nu le pot stăpâni. Ne-am propus dezvoltarea sistemului antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor. Avem posibilităţi în acest sens”, a mai spus Daea.