Home » Auto » La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi o mașină second hand. Detaliile care fac o diferență majoră

La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi o mașină second hand. Detaliile care fac o diferență majoră

Cojocaru Cristian / 16.09.2021, 14:21
La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi o mașină second hand. Detaliile care fac o diferență majoră

În cazul în care dorești să îți cumperi o nouă mașină însă bugetul nu îți permite să faci această mișcare cu un autoturism nou, poți opta pentru unul second-hand. Alfă care sunt lucrurile la care trebuie să fii atent în momentul în care achiziționezi o astfel de mașină.

Ce trebuie să ai în vedere atunci când cumperi o mașină second-hand

Atunci când cumperi o mașină second-hand trebuie să ai în vedere mai multe aspecte de care trebuie să ții cont, asta pentru că sub tabla care arată ireproșabil, se pot ascunde foarte multe defecte tehnice care, uneori este posibil să te coste mai mult decât mașina în sine. Astfel, ține cont de aceste lucruri pentru a nu risca să fii păcălit.

Exteriorul

Nu te lăsa păcălit de faptul că exteriorul arată foarte bine. Pentru ca acesta să fie într-o stare bună, atunci toate elementele caroseriei trebuie să se îmbine perfect ”la linie”. Nu uita ca atunci când verifici exteriorul unei mașini, să încerci să gasești toate urmele de rugină, inclusiv panourile caroseriei dar și pragurile și îmbinările. În cazul în care au fost făcute reparații, sunt mari șanse ca nunața de vopsea să fie diferită față de cea originală.

Interiorul

Un interior bine întreținut va avea mereu scaunele fără urme de uzură, volanul de asemenea dar și pedalele și schimbătorul de viteje. Verifică totodată și martorii din bord, climatizarea dar și instalația electrică. Numărul de kilometri din anunț trebuie să fie același cu numărul de kilometri afișați în bord. În cazul în care mașina vine cu oglinzi electrice și trapă, nu uita să verifici că acestea funcționează corespunzător. Mirosul din mașină este cel care trădează de multe ori un interior de care nu s-a avut grijă, așadar ia în considerare și acest aspect.

Kilometrajul

Foarte mulți cumpărători de mașini second-hand se uită în primul rând la kilometraj. Astfel, dacă un autoturism are mulți kilometri la bord, acest lucru denotă faptul că gradul de uzură este unul crescut. Atunci când găsești un anunț în care este prezentată o mașină mai veche dar cu kilometri puțini, fă mai multe cercetări pentru că este posibil să fie prea frumos ca să fie adevărat.

mașină second hand
Kilometrajul este un aspect foarte important atunci cand iti alegi o masina second hand

Motorul

Testul cu motorul la rece este unul foarte important. Astfel că dacă mașina pornește la prima cheie, fără să te ajuți de pedala de accelerație, acesta este în parametri normali. În cazul în care nu trece acest test, atunci trebuie să verifici bateria, bujiile, alternatorul sau chiar motorul în sine. Totodată, verifică și cât fum scoate mașina atunci când faci acest test. Scurgerile de lichid, de asemenea, trebuie verificate.

Cutia de viteze

Singura modalitate de a verifica transmisia este de a conduce autoturismul. Indiferent că mașina dispune de o cutie manuală sau una automată, schimbarea treptelor de viteză trebuie să aibă loc într-un mod lin. În cazul în care mașina dispune de o cutie manuală de viteze și treci într-o treapă inferioară, trecerea trebuie să aibă loc fără greutate.

Ambreiajul

Un ambreiaj care funcționează în parametri normali trebuie să intre în acțiune atunci când pedala este la jumătatea cursei sale. În cazul în care acest lucru se întâmplă prea sus, atunci uzura ambreiajului este una ridicată. Dacă însă se întâmplă prea jos, atunci poate fi vorba de un reglaj sau chiar necesită o reparație destul de costisitoare. Specialistul unui service auto te-ar putea ajuta în acest sens.

Anvelopele și jantele

Anvelopele mașinii ar trebui să aibă același profil, an de fabricație, dar și marcă. Dacă observi că acestea nu sunt uzate uniform, atunci sunt șanse ca autoturismul să aibă probleme. Jantele, la rândul lor trebuie să aibă un aspect îngrijit, fără a prezenta zgârieturi majore.

Istoricul mașinii

Istoricul mașinii este un alt element important pe care trebuie să îl verifici. Pentru acest lucru, cere cartea de service pentru a vedea dacă au fost reparații în trecut. În cazul în care vânzătorul refuză să îți înmâneze documentul, atunci este posibil să vrea să ascundă anumite lucruri. Poți verifica la Registrul Auto Român cu ajutorul site-ului https://pro.rarom.ro/istoric_vehicul/dosar_vehicul.aspx, care este istoricul mașinii, desigur, pentru suma de 35 de lei.