Home » Auto » Martori de bord la Dacia: ce semnificație au și ce înseamnă când se aprind

Martori de bord la Dacia: ce semnificație au și ce înseamnă când se aprind

Voicu Costin / 10.02.2022, 12:03

Atunci când pornim motorul mașinii, toți martorii din bord se aprind. Anumiți martori luminoși vor rămâne aprinși dacă sistemul electronic detectează unele probleme sau defecțiuni. Unele defecțiuni sunt semnalate prin martorii luminoși de culoare portocalie sau roșie, dacă sunt probleme foarte grave. Care sunt martorii luminoși de la Dacia și ce probleme vă pot cauza?

Câte tipuri de martori de bord există

Martorul tip zigzag este specific mașinilor provenite de la fabricanți precum Dacia și Renault. De multe ori, acest semnal de avertizare a stârnit confuzie în rândul șoferilor care dețin o mașină autohtonă (Duster, Logan sau Sandero). Specialiștii auto ne ajută să înțelegem ce reprezintă acest semnal luminos și ce probleme poate cauza mașinii noastre.

Cele mai importante lumini de semnalizare la care trebuie să fiți atenți sunt: martorul de avertizare al sistemului de frânare/ lichid de frână, martorul de motor, servodirectia, supraîncălzirea motorului, martor ulei motor, martor ABS, martor pentru monitorizarea presiunii în anvelope, martor de avertizare pentru încărcarea bateriei.

Martorii de bord sunt împărțiți în trei categorii, fiecare are propria culoare și semnificație. Martorii de culoare roșie semnalează o problemă tehnică gravă sau una de siguranță care necesită să fie remediată imediat. În caz contrar, mașina poate avea probleme grave ulterior și poate afecta inclusiv motorul.

Martorii de culoare galbenă sau portocalie, după caz, indică o defecțiune care necesită o verificare amănunțită. Unele disfuncționalități se remediază de la sine, altele pot fi rezolvate de șofer, dar dacă nu vă descurcați, cel mai bine, ar fi să cereți părerea unui mecanic auto.

Martorii de culoare verde sau albastră, după caz, au rol de a informa. Fie că ați lăsat o portieră deschisă, luminile de avarie pornite, luminile de întâlnire aprinse etc., acești martori se vor aprinde în bord.

Ce este martorul de bord de tip zigzag și ce anunță acesta

Martorul de tip zigzag poate fi descris sub forma unui dreptunghi cu o linie frântă la interior, asemănătoare unor munți. Aprinderea martorului poate semnala o eroare apărută la nivelul sistemului de injecție. O informație suplimentară cu privire la defecțiunea în sine este indicată de culoarea simbolului.

Dacă martorul se aprinde și are culoarea roșie, iar pe lângă acesta se aude și un semnal sonor, înseamnă că problema este destul de gravă și este necesar să opriți mașina în cel mai scurt timp posibil. În caz că nu reușiți să descoperiți de unde vine problema, apelați la un reprezentant Dacia pentru a vă oferi asistența, ori chemați o platformă să va tracteze până la cea mai apropiată reprezentanţă Dacia. Mecanicii auto sunt cei mai în măsură să detecteze problema voastră şi să găsească o soluție.

Dacă martorul luminos se aprinde cu portocaliu, dar se aprind și alți martori luminoși, poate fi o problemă la instalația electrică sau poate sunt probleme electronice. În acest caz, nu este necesar să opriți motorul, dar va trebui să vizitați totuși un mecanic auto autorizat în cadrul reprezentanței Dacia. O diagnoză realizată de specialiști vor reuși să descopere cauza problemei și astfel nu trebuie să investiți mai mulți bani, dacă amânați vizita.