Home » Auto » Model constatare amiabilă: ce conține, în ce condiții se poate realiza și ce documente sunt necesare, în caz de accident

Model constatare amiabilă: ce conține, în ce condiții se poate realiza și ce documente sunt necesare, în caz de accident

Cojocaru Cristian / 13.01.2022, 11:21

Înțelegerea amiabilă a devenit o practică tot mai des utilizată în România atunci când se produce un accident minor și nu este cazul ca organele de poliție să intervină. În cazul în care ești implicat direct într-un astfel de eveniment nedorit, trebuie să cunoști pașii legali pe care să îi urmezi și de ce acte ai nevoie. Acest model de constatare amiabilă te va ajuta să înțelegi mai bine.

Cum procedezi dacă ești implicat într-un accident minor

Conform dispoziţiilor Ordinului nr. 21 din 18.12.2008 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A), de la data de 1 iulie 2009 au intrat în vigoare Normele privind utilizarea formularului „Constatare amiabilă de accident”. Formularul se poate obține foarte simplu de la sediile asiguratorilor și se pot utiliza indiferent de locul producerii accidentului, pe teritoriul țării.

Poliția Română informează că un astfel de formular completat și semnat nu reprezintă o recunoaştere a răspunderii conducătorilor de vehicule, ci sunt oferite date importante care pot duce mai ușor la soluționarea dosarelor de daună. „Constatarea amiabilă de accident” se poate utiliza doar în anumite condiții:

  • dacă în urma accidentului au rezultat numai pagube materiale;
  • în accident au fost implicate numai două vehicule;
  • nu s-au creat pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători auto implicaţi în accident (mobilier urban, gard despărtițor, parapeți de pe drum, balustrade, borduri);
  • există acordul de voinţă din partea ambilor conducători auto, exprimat prin semnarea formularului.
Formularul „Constatare amiabilă de accident”
Formularul „Constatare amiabilă de accident”

În România există foarte mulți conducători auto care apelează la această înțelegere amiabilă, evitând să mai implice astfel organele de poliție. Hai să vedem care sunt pașii legali care trebuie urmați, de ce acte ai nevoie și cum arată un model de constatare amiabilă.

Acte necesare pentru constatarea amiabilă de accident

În cazul în care are loc un astfel de accident, conducătorul auto vinovat trebuie să înmâneze șoferului păgubit documentele necesare pentru amiabilă: câte o copie de buletin, talonul auto, permisul și polița RCA. După întocmirea formularului, există două opțiuni pentru a se deschide un dosar de daună:

  • Dacă partea vătămată are o asigurare tip CASCO, dauna se anunță la asiguratorul personal (Casco) urmând ca dosarul de daună să fie rezolvat prin intermediul acestui tip de asigurare, cu regres pe asigurarea RCA a șoferului vinovat.
  • Fără CASCO, se anunță asiguratorul RCA al șoferului vinovat.

Model constatare amiabilă completat

Orice șofer care circulă pe drumurile publice din România trebuie să dețină asupra sa un astfel de formular de constatare amiabilă. Pentru a putea fi valabil, ambii șoferi auto trebuie să completeze un singur exemplar care cuprinde două foi auto-copiative.

Datele necesare pentru completare se regăsesc în: cartea verde a mașinii (polița RCA), permisul auto, certificatul de înmatriculare și buletin. De asemenea, se recomandă ca toată procedura să se facă în maxim 24 de ore. Fila originală rămâne în posesia șoferului nevinovat, urmând ca vinovatul să primeasca și el o copie. Vezi în fotografia de mai jos un model de constatare amiabilă.

Model de constatare amiabilă
Model de constatare amiabilă

În ce condiții se poate realiza

După cum am menționat anterior, constatarea amiabilă se poate face doar în cazul incidentelor minore, care produc doar pagube materiale. Conducătorii auto implicați trebuie să se pună de comun acord asupra părții vinovate, iar formularul de constatare amiabilă trebuie semnat de amândoi.

În cazul în care nu se poate ajunge la o înțelegere, ambele părți trebuie să se prezinte la cea mai apropiată secție de accidente rutiere ușoare în termen de 24 de ore. Și, pentru a fi sigur că totul decurge conform legii în vigoare, notează aspectele și detaliile esențiale despre accident.

De exemplu, locația în care s-a produs, inclusiv repere precum: direcția de circulare a ambelor autovehicule, numărul de înmatriculare și culoarea mașinii. De asemenea, ora la care a avut loc incidentul, numele celuilalt conducător auto și, dacă este cazul, al martorilor oculari din apropiere. Pentru a fi cât mai explicit, se recomandă se recomandă realizarea unor fotografii de daună la locul accidentului, înainte ca mașinile să fie scoase de pe carosabil.