Home » Auto » În ce condiții se completează constatarea amiabilă și ce este nevoie să incluzi ca să fie valabilă la centrul de daune

În ce condiții se completează constatarea amiabilă și ce este nevoie să incluzi ca să fie valabilă la centrul de daune

Manolică Anca / 11.07.2021, 14:22
În ce condiții se completează constatarea amiabilă și ce este nevoie să incluzi ca să fie valabilă la centrul de daune

Constatarea amiabilă este o procedură mai simplificată de evaluare a daunelor în cazul unui accident rutier minor, fără victime, care nu mai necesită implicarea autorităților, ci doar a firmei de asigurări. În ce condiții se completează constatarea amiabilă și ce este nevoie să incluzi pentru a fi valabilă la centrul de daune.

În ce condiții se completează constatarea amiabilă

Constatarea amiabilă este o procedură mult mai simplificată prin care se evaluează daunele în cazul unui accident rutier fără victime, fără a mai fi implicată poliția rutieră, ci doar firma de asigurări. Acest proces este convenabil atât pentru șoferii care au luat parte la accident, pentru că nu trebuie să mai aștepte procedurile organelor abilitate de stabilire a circumstanțelor, cât și pentru poliție, pentru că nu trebuie să mai alece resurse pentru fiecare accident minor.

Formularul de constatare amiabilă reprezintă descrierea unui cumul de evenimente și elemente care ajută la soluționarea dosarelor de daună. Scopul acestui act este obținerea de informații cu privie la împrejurările în care s-a produs accidentul, și nu a stabilirii vinovăției. Acest lucru le revine asiguratorilor RCA la care autovehiculele implicate în accident au polițele obligatorii.

Cum se completează amiabila

Pentru ca documentul să fie valid, el trebuie să aibă completate toate câmpurile obligatorii și trebuie precizate informații concrete privind circumstanțele în care s-a produs accidentul. De asemenea, pentru ca acesta să fie valabil, conducătorii auto trebuie să completeze amândoi un singur exemplar care cuprinde două foi auto-copiative. Important de precizat este faptul că fila originală va rămâne în posesia șoferului nevinovat, urmând ca cel vinovat să primească o copie a formularului de constatare amiabilă.

Datele necesare pentru completarea acesteia se regăsesc în cartea verde a mașinii (polița RCA), permisul auto, certificatul de înmatriculare și cartea de identitate (buletin). De asemenea, toată această procedură trebuie făcut în maximum 24 de ore de la producerea accidentului.

Constatarea amiabilă
Constatarea amiabilă

În cazul în care una dintre părți nu dorește semnarea documentului, constatarea accidentului rutier revine în sarcina unității de poliție de pe raza căreia s-a produs accidentul rutier. În eventualitatea în care unul dintre cele două autoturisme a fost staționat sau parcat, formularul se poate completa și de către proprietarul sau șoferul acestei mașini. Pentru ca situația să fie rezolvată rapid, fără alte complicații, sunt necesare câteva condiții:

  • să nu existe vătămări corporale;
  • să fie implicate maxim două autovehicule și ambele mașini să dețină o poliță de asigurare RCA valabilă;
  • sa nu existe alte daune rezultate din accident (mobilier urban, gard despărtițor, parapeți de pe drum, balustrade, borduri)

Ce acte trebuie să fie însoțite de constatarea amiabilă și cine le primește

Procedura de depunere a constatării amiabile este opțională și le dă posibilitatea celor implicați în accidente rutiere minore, fără victime, posibilitatea de a constata daunele fără a mai fi nevoie de implicarea autorităților competente. După ce actul este semnat de ambii șoferi, acesta se depune la societatea de asigurare a șoferului vinovat. La dosar se mai adaugă și următoarele documente:

  • Autorizație de reparație;
  • Polița RCA a șoferului vinovat;
  • Permis de conducere;
  • Certificatul de înmatriculare a mașinii avariate;
  • Cerere de despăgubire;
  • Alte acte solicitate de inspectorul asigurator.

Cu toate acestea, asiguratorul va întocmi dosarul de daună în cel mult 10 zile de la depunerea documentației.