Home » Utile » Polița RCA, obligatorie și pentru mașinile abandonate pe străzi sau ținute numai în garaj. Cum scapi de plata asigurării

Polița RCA, obligatorie și pentru mașinile abandonate pe străzi sau ținute numai în garaj. Cum scapi de plata asigurării

Alexandru Cazacu / 06.05.2021, 15:02
Polița RCA, obligatorie și pentru mașinile abandonate pe străzi sau ținute numai în garaj. Cum scapi de plata asigurării

Potrivit unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene, dacă o mașină nefuncțională nu a fost retrasă din circulație, pentru aceasta proprietarul trebuie să aibă încheiată polița RCA. Cum poți scăpa de plata asigurării în caz că deții o astfel de mașină, îți spunem în continuare.

Asigurare obligatorie pentru mașinile abandonate pe străzi sau ținute numai în garaj

Este cunoscut deja faptul că pe străzile din marile orașe din România sunt mașini abandonate, care încurcă adesea circulația, dar și ocupă multe locuri de parcare care ar putea fi folosite de alte mașini care circulă zi de zi.

Nu cu mult timp în urmă, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a luat decizia de a-i obliga pe proprietarii acestor mașini să încheie o asigurare obligatorie de răspundere civilă (RCA), dacă autovehiculul nu a fost radiat din circulație, chiar dacă acesta este nefuncțional. În 2018, CJUE a mai luat o decizie similară care stabilește că persoanele care au mașini autoturisme funcționale sunt obligați să încheie o poliță RCA, chiar dacă mașinile acestora nu sunt folosite și sunt ținute în curte sau în garaj.

”Încheierea unui contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este înmatriculat într-un stat membru și nu a fost retras în mod legal din circulație”, arată decizia CJUE.

În concluzie, persoanele care dețin astfel de autovehicule care sunt nefuncționale, abandonate pe străzi, dacă vor să scape de plata poliței RCA trebuie să le radieze. Lucru care nu este foarte greu de făcut.

Polița RCA, obligatorie și pentru mașinile abandonate pe străzi sau ținute numai în garaj
Polița RCA, obligatorie și pentru mașinile abandonate pe străzi sau ținute doar în garaj

Cum poți să radiezi un autovehicul

După cum spuneam nu este chiar așa de greu să radiezi o mașină. Mai întâi, trebuie să mergi la Direcția Taxe și Impozite Locale, de unde să scoți certificatul de atestare fiscală, în care se arată că ești la zi cu taxele și impozitele pentru acel autovehicul. Următorul presupune să mergi la REMAT și să predai mașina, iar acolo vei primi un document precum că aceasta a fost dezmembrată.

Acum nu trebuie decât să mergi la Direcția de Permise și Înmatriculări auto de pe raza domiciliului care încheie formalitățile de radiere și să prezinți următoarele documente:

  • cele două certificate menționate mai sus;
  • numerele de înmatriculare a mașinii;
  • cererea de radiere completată;
  • certificatul de înmatriculare;
  • documentul de identitate;
  • cartea de identitate a autovehiculului;
  • certificatul de radiere.

Ce trebuie să faci dacă nu vrei să dezmembrezi mașina

Cu toate acestea, există și mulți oameni care doresc radierea mașinii, însă nu vor să o predea la REMAT. Ei bine, dacă te afli în această situație, trebuie să știi că în locul certificatului de dezmembrare poți prezenta un alt document. Mai exact, pe lângă cererea de radiere trebuie să ai și un document care să ateste faptul că deții un garaj unde va fi depozitată mașina, sau acordul unui proprietar care deține un astfel de spațiu.

Este important de menționat că, în acest caz, proprietarul autovehiculului va trebui să plătească în continuare impozitul pentru acesta, potrivit alephnews.ro.