Home » Știri » Cum să verifici valabilitatea asigurării RCA rapid și ușor online. Așa afli dacă a expirat sau nu

Cum să verifici valabilitatea asigurării RCA rapid și ușor online. Așa afli dacă a expirat sau nu

Alexandru Cazacu / 13.04.2021, 16:50
Cum să verifici valabilitatea asigurării RCA rapid și ușor online. Așa afli dacă a expirat sau nu

Conducătorii auto pot fi sancționați cu o amendă desul de mare dacă din diferite motive circulă pe drumurile publice fără asigurarea auto obligatorie. Așadar, dacă te afli în această situație, trebuie neapărat să îți asiguri autoturismul cât de repede posibil. În cazul în care ai pierdut polița și nu știi dacă asigurarea ta mai este valabilă, noi îți vom spune cu să verifici valabilitatea acesteia online.

Cum să verifici valabilitatea asigurării RCA rapid și ușor online

Mai întâi, este foarte important să menționăm faptul că, dacă ești prins de oamenii legii circulând pe drumurile publice fără asigurare, poți fi sancționat cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, potrivit Legii 137/2017. Ba chiar mai mult de atât, polițiști îți vor reține atât certificatul de înmatriculare al mașinii, dar și plăcuțele de înmatriculare.

Pe de altă parte, în cazul în care asigurarea obligatorie a autovehiculului a expirat de mai mult de 90 de zile de când oamenii legii te-au oprit, înmatricularea mașinii poate fi suspendată din oficiu. Dacă ai primit o amendă pentru că asigurarea RCA a expirat, trebuie să faci dovada plății unei noi asigurări auto în maxim 30 de zile de la data când ai fost oprit.

Cum poți să verifici valabilitatea asigurării RCA rapid și ușor online
Cum poți să verifici valabilitatea asigurării RCA rapid și ușor online

În cazul în care nu ai o asigurare valabilă, atunci când faci un accident de circulație și vina a fost doar a ta, vei suporta toate pagubele. De asemenea, dacă vei fi lovit de alt autoturism și vina nu este a ta, vei suporta iarăși toate pagubele, deoarece din punct de vedere legal nu ai dreptul să circuli pe drumurile publice cu un autoturism, dacă acesta nu are o asigurare RCA valabila. Ba chiar și dacă mașina stă în parcare pe drumurile publice trebuie aibă asigurare.

Cum poți vedea dacă ai sau nu asigurare, dacă ai pierdut polița

Dacă din diferite motive nu mai ai hârtia și nu știi exact dacă mai ai sau nu asigurare RCA, trebuie să știi că o modalitate prin care poți verifica valabilitatea asigurării este cea online. Mai întâi, poți încerca să îți verifici email-ul, deoarece unii brokerii de asigurări trimit documentul și pe mail. Probabil din cauză mulți conducători auto mai pierd aceste hârtii și este mai ușor să le găsești acolo.

Ei bine, dacă nu ai făcut asigurarea auto online și vrei să verifici dacă mai ai sau nu asigurare, poți să încerci într-o bază de date cu asigurările obligatorii care s-au încheiat pe teritoriul României. Dacă accesezi site-ul aida.info.ro vei avea posibilitatea de a verifica existența unei polițe RCA la o anumită dată pentru un vehicul. De asemenea, poți afla unde a fost făcută asigurarea mașinii în ultimii 5 ani, sau poți să verifici și ce daune au fost plătite prin polița ta de asigurare.

O altă metodă prin care poți verifica dacă ai sau nu asigurare RCA valabilă, este să încerci să îți faci una nouă. În cazul în care este încă valabilă, sistemul îți va spune în ultimii pași că autoturismul tău are deja o asigurare.