Home » Auto » Permis auto la 16 ani. Ce condiții trebuie să îndeplinești și cum poți deveni șofer de la 16 ani în România

Permis auto la 16 ani. Ce condiții trebuie să îndeplinești și cum poți deveni șofer de la 16 ani în România

Cojocaru Cristian / 03.09.2021, 18:26
Permis auto la 16 ani. Ce condiții trebuie să îndeplinești și cum poți deveni șofer de la 16 ani în România

Șofatul este un vis pentru mulți încă din copilărie. Abia așteptăm să atingem vârsta majoratului pentru a ne putea pune visul în aplicare. Totuși, actuala legislație permite să obții un permis auto și la o vârstă mai mică. Iată care sunt condițiile și cum poți face acest lucru.

Cum poți obține un permis auto la 16 ani

Tinerii care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani, dar care vor să se aventureze în tainele șofatului, pot opta pentru un permis de conducere categoriile AM, A1 sau B1. O primă condiție pentru a obține un astfel de permis auto este să aibă vârsta de 16 ani. Adolescenții se pot înscrie la o școală de șoferi încă din momentul când mai au trei luni până la împlinirea vârstei respective.

Legislația în vigoare le permite astfel să urmeze cursurile unei școli de șoferi. Totuși, după obținerea permisului de conducere, adolescenții în vârstă de 16 ani vor avea voie să conducă doar autoturisme cu o masă maximă de 550 de kilograme precum și puterea motorului de 15 kilowați, echivalentul a 20 de cai putere. Viteza maximă cu care aceștia pot circula pe drumurile publice nu trebuie să fie mai amre de 50 km/ oră.

permis auto 16 ani
Adolescentii pot opta pentru categoriile A1, AM sau B1

Autovehiculele care pot fi conduse de către adolescenți în funcție de categorie

Categoria A1 este cea destinată motocicletelor care nu depășesc 125 cm3. Acestea au o putere maximă de 11Kw, iar raportul putere/greutate este de maxim 0,1 Kw/kg, precum și triciclurile cu motor cu o putere maximă de 15 Kw. Pentru această categorie se pot înscrie cursanții cu vârsta de minimul 16 ani fără trei luni, în cadrul oricărei școli de șoferi.

Categoria AM este destinată vehiculelor, cu două sau trei roţi. Viteza acestora este mai mare de 25 km/h dar nu mai mare de 45 km/h. Aceste autovehicule sunt echipate cu motoare cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie și au o capacitate cilindrică de maximum 50 cm3. Pentru ca adolescenții să se poată înscrie la cursurile unei școli de șoferi, aceștia trebuie să aibă vârsta de minimum 16 ani fără trei luni.

Categoria B1 cuprinde autovehiculele cu trei sau patru roți având o greutate cuprinsă între 400 și 550 de kilograme. Acestea sunt prevăzute cu motor cu ardere internă și cu o capacitate cilindrică de 45 cm3, sau cu un motor cu o putere de peste 50 km/h. Potrivit reprezentanților școlilor de șoferi, în comparație cu anul trecut, numărul adolescenților care se înscriu la cursurile auto s-a dublat. Un alt lucru care a putut fi observat de către aceștia este faptul că adolescenții sunt mult mai dornici să obțină permisul înregistrând o rată de promovare superioară față de cea a celor cu vârsta de peste 18 ani.

“Faţă de anul trecut s-a dublat numărul copiilor de 16 ani care doresc să obţină permisul de conducere şi vroiam să vă zic că ei îşi doresc mult mai mult decât cei de 18 ani”, spune patronul unei şcoli de șoferi, citat de ProTV.

Școlile de șoferi care dispun de astfel de autovehicule sunt prezente doar în zece orașe la nivelul țării. Școlile de șoferi au achiziționat mașini care respectă toate aceste norme tehnice menționate anterior. O altă problemă care merită menționată constă în fapul că aceste tipuri de mașini sunt greu de găsit pentru a fi achiziționate de pe teritoriul țării noastre.