Home » Auto » De ce se obține mai greu permisul de conducere. Explicația poliției și a școlilor de șoferi

De ce se obține mai greu permisul de conducere. Explicația poliției și a școlilor de șoferi

Cojocaru Cristian / 17.08.2021, 17:25
De ce se obține mai greu permisul de conducere. Explicația poliției și a școlilor de șoferi

Oamenii din mai multe județe din țară se confruntă cu problema de a obține greu permisul de conducere. Timpul mare de așteptare are mai mulți factori determinanți care, prelungesc acest timp chiar și cu jumătate de an.

Motivul pentru care se obține greu permisul de conducere

Reporterii G4Media au reușit să obțină informații atât de la școlile de șoferi cât și de la poliție care ar putea reprezenta motivul din cauza căruia, permisul de conducere se obține atât de greu. În timp ce reprezentanții poliției aruncă vina asupra contextului pandemic, reprezentanții școlilor de șoferi consideră că lipsa examinatorilor este factorul principal pentru care oamenii așteaptă chiar și șase luni.

Cei din urmă sunt de părere că din cauza timpului mare de așteptare între momentul finalizării școlii auto și momentul examinării, mulți elevi vin nepregătiți la examen. Totodată, pentru a putea practica în tot acest timp, sunt nevoiți să plătească ore suplimentare. În unele județe, acest timp de așteptare ajunge chiar și la cinci sau șase luni.

În situația dată, elevul are la dispoziție doar două șanse pentru a promova examenul practic, având în vedere că dosarul obținut de la școala de șoferi are o valabilitate de 12 luni. Reprezentantul unei platforme de pregătire a cursanților pentru examen, a transmis pentru G4Media mai multe informații despre județele în care timpul de așteptare este foarte mare. Dintre acestea fac parte județele:

  • Botoșani     – 4-5 luni pentru proba practică;
  • Covasna     –  4-5 luni pentru proba practică;
  • Cluj             – 2 săptămâni pentru proba teoretică, 3 luni pentru proba practică;
  • Galați          – 1 lună pentru proba teoretică, 2-3 luni pentru proba practică;
  • Hunedoara  – 6 săptămâni pentru proba teoretică, 4 luni proba practică;
  • Neamț         – 6 săptămâni pentru proba teoretică, 4 luni pentru proba practică;
  • Suceava       – 6 luni pentru proba practică.
obține greu permisul
In unele judete, examenul practic poate avea loc chiar si la sase luni distanta

Cum afectează acest fenomen cursanții școlilor de șoferi

Acest timp de așteptare foarte mare este, din punctul de vedere al reprezentanților școlilor de șoferi un lucru injust pentru elevi și totodată îi și demoralizează. Legea din România arată că o persoană este obligată să termine școala de șoferi înainte de a se înscrie la examenul pentru obținerea permisului auto.

Școlile auto consideră că problema constă în faptul că trece foarte mult timp între perioada când un elev învață și ziua în care este examinat, indiferent că vorbim despre proba teoretică sau cea practică. Dacă în cazul teoriei, acesta poate să mai învețe până la ziua examenului, în cazul probei practice, șansele acestuia sunt imposibile, având în vedere că nu are voie să se urce la volan decât în cazul în care va mai achita ore suplimentare.

Faptul că atunci când se prezintă la examenul practic, foarte mulți absolvenți ai școlilor de șoferi vin practic nepregătiți, explică și de ce rata de promovabilitate este atât de mică. În anul 2020, doar 34% din cei 330.000 de elevi înscriși pentru prima dată la proba practică, au reușit să promoveze examenul practic, după cum se arată în datele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule.

Rodica Popescu, purtătorul de cuvânt al DRPCIV, aruncă vina pe pandemie și se ferește să aducă în discuție faptul că lipsa de personal ar putea fi una dintre cauzele care determină acest fenomen să ia amploare, potrivit G4Media.ro.