Home » Auto » Trusa medicală auto. Ce trebuie să conțină și ce amendă riști în caz contrar

Trusa medicală auto. Ce trebuie să conțină și ce amendă riști în caz contrar

Voicu Costin / 25.12.2021, 14:00
Trusa medicală auto. Ce trebuie să conțină și ce amendă riști în caz contrar

În perioada Crăciunului, șoferii folosesc mașina într-un mod mai frecvent decât ar face-o în mod normal. Febra cumpărăturilor ori vizitele pe care le facem la rude ne fac să folosim autoturismul mai des. Trusa de prim ajutor este obligatorie și trebuie să o avem în autoturism, tot timpul. Ce conține ea și ce amenzi riscăm, în caz că nu o avem cu noi aflăm în rândurile următoare!

Ce trebuie să conțină trusa medicală auto?

Trusa medicală în mașină este obligatorie. De multe ori, în unele accidente, una dintre victima a avut nevoie de ajutor imediat, iar lucrurile pe care le conține această trusă poate să vă ajute până vin medicii. Din cauza faptului că este obligatorie, Poliția vă poate amenda dacă nu o aveți.

Trusa medicală a mașinii tale trebuie să conțină următoarele elemente:

  • Dispozitiv respirație gură la gură (o bucată)  – Foarfece vârfuri boante (o bucată)
  • Foarfece vârfuri boante (o bucată)  – Leucoplast 2,5 cm x 2,5 m (o rolă)
  • Leucoplast 2,5 cm x 2,5 m (o rolă) – Pansament 10 x 6 cm (4 bucăți)
  • Comprese sterile 10 x 8 cm x 25 bucăți (5 pachete)  – Fașă tifon 5 cm x 4 m (două bucăți)
  • Fașă tifon 10 cm x 4 m (două bucăți)   -Bandaj triunghiular= 80 cm (două buc)
  • Pansament steril absorbant – două dimensiuni (4 bucăți) -Mănuși examinare (două perechi)
  • Ace siguranță (6 bucăți)  -Folie de supraviețuire izotermă (o buc)
  • Broșură de prim ajutor (o bucată)

Termenul de valabilitate al trusei sanitare auto este de 5  ani.

Ce amendă riști dacă nu ai trusă medicală auto?

În conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii, omologate, constituie contravenție.

Lipsa uneia dintre componentele pachetului legislativ auto sau a întregului kit se sancționează cu amenda: patru sau cinci puncte penalizare și amendă de la 580 de lei la 725 de lei.

Ce trebuie să știi despre trusa medicală auto?

Kitul de siguranță auto din care face parte și trusa de prim ajutor este impusă de Codul Rutier. Dacă circulaţi pe drumurile publice din țara noastră aveți obligativitatea să le aveți, astfel veți fi sancționați. România este doar una dintre cele trei țări membre ale Uniunii Europene care obligă prin lege acest lucru.

Obligativitatea dotării tuturor autovehiculelor care circulă pe drumurile publice din țara noastră,  cu un kit de siguranță auto, din care face parte și trusa medicală de prim ajutor este impusă de Codul Rutier. Astfel, la articolul 8, se menționează faptul că pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor.

Ambalajul trusei trebuie să fie ermetic pentru protejarea componentelor acesteia. Praful, umezeală și alți dăunători pot afecta lucrurile și nu le veți mai putea utiliza ulterior. Eticheta trusei de prim ajutor trebuie să aibă o etichetă, unde este necesar să fie specificate următoarele: denumirea produsului și denumirea şi adresa producătorului. De preferat să o achiziționați din magazinele auto care comercializează truse conforme cu legislația și omologate de Registrul Auto Român (RAR).