Home » Auto » Unde poți conduce fără permis astfel încât să nu încalci legea. Locurile permise

Unde poți conduce fără permis astfel încât să nu încalci legea. Locurile permise

Alexandru Cazacu / 23.05.2022, 14:20
Unde poți conduce fără permis astfel încât să nu încalci legea. Locurile permise

Persoanele care își doresc să obțină un permis auto au nevoie de timp atât pentru pregătirea teoretică, cât și pentru cea practică. De fapt, există și cazuri în care elevii școlii de șoferi nu sunt încă siguri pe ei, chiar dacă au terminat orele de condus la școala de șoferi. Tocmai de aceea, ei vor să mai exerseze înainte de susținerea examenului de condus. Ei bine, neavând încă un permis de conducere, nu pot exersa pe drumurile publice, așa că trebuie să știe unde pot conduce fără permis.

Unde poți conduce fără permis astfel încât să nu încalci legea

De cele mai multe ori, cei care au terminat cursurile școlilor de șoferi nu sunt chiar foarte siguri pe ei și își doresc să mai exerseze unele manevre pe care nu le stăpânesc. Ei bine, unul dintre locurile în care pot face acest lucru fără să încalce legea este poligonul auto. În caz că nu știați, fiecare oraș are un astfel de loc, unde candidații pot exersa diverse manevre.

În unele dintre aceste locuri se percepe o anumită taxă, însă de obicei prețul nu este foarte ridicat. În schimb, în alte locuri accesul în poligonul auto este gratuit. Aici, candidații pot exersa manevrele pe care simt că nu le stăpânesc bine. Mai exact, în poligon poți învăța plecarea în rampă, gararea, parcări laterale, manevre de întoarcere, de virare sau de mers cu spatele.

Este important să menționăm faptul că, poligonul auto nu este considerat drum public dacă este închis cu o barieră sau o poartă, nefiind permisă în interiorul acestuia circulația publică. Totodată, poligonul are o serie de reguli foarte clare, iar acestea trebuie respectate cu strictețe. Cu toate acestea, oricine poate să conducă într-un astfel de loc, chiar dacă este sau nu posesor a unui permis de conducere.

Unde poți conduce fără permis astfel încât să nu încalci legea
Poligonul auto, locul unde poți conduce fără permis de conducere

Ce pedeapsă riscă cei care conduc fără permis pe drumurile publice

Deși au la dispoziție poligonul auto, mulți oameni decid să exerseze în parcările unor supermarketuri sau în curțile unor fabrici dezafectate, pe timp de noapte. Ei bine, acest lucru este complet greșit. De ce spunem acest lucru? În primul rând, aceste locuri nu sunt gândite pentru executarea unor manevre și nici nu este legal, excepție făcând parcările private, unde nu există prevederi legale din acest punct de vedere.

Conform legii, este considerat drum public aproape orice porțiune de asfalt, trotuar, carosabil, etc. Evident, conducerea pe un drum public fără permis auto este pedepsită potrivit Codului Rutier. Mai exact, persoanelor care sunt prinse conducând pe drumurile publice fără permis li se va întocmi un dosar penal. Fapta se pedepsește chiar și cu închisoare de la 1 la 5 ani. De asemenea, acestea nu vor mai avea dreptul de a obține permisul timp de 5 ani de la eveniment și vor rămâne cu cazierul pătat, potrivit promotor.ro.

Lucrurile sunt mult mai complicate dacă se întâmplă un accident, iar conducătorul respectiv nu deține un permis auto. În această situație, pedeapsa este mult mai gravă și se ajunge la judecată. Așa că, pentru a exersa unele manevre, cel mai bine e să mergi într-un poligon auto.