Home » Când, unde, cum » 10 lucruri inedite și complet neștiute despre păianjeni

10 lucruri inedite și complet neștiute despre păianjeni

Ileana Mladinoiu / 18.07.2021, 13:45
10 lucruri inedite și complet neștiute despre păianjeni

Pentru majoritatea oamenilor, păianjenii sunt ceva înfiorător și dezgustător, dar există alții surprinzător de atrași de acei păianjeni  capabili să-i încânte prin jocul de culori și combinația originală a modelelor.

Astfel, chiar și cele mai invazive arahnofobe reușesc să distrugă imaginea stabilită a monștrilor dezgustători cu mai multe picioare. În realitate, teama de păianjeni se referă la reacții instinctuale, deoarece unii dintre ei sunt chiar otrăvitori sau pot provoca probleme semnificative sănătății.

Însă, majoritatea reprezentanților acestei familii sunt inofensive, iar unele sunt utile, deoarece vânează dăunătorii unei grădini de flori sau de legume.

Lucruri inedite despre minunatul nostru prieten cu 8 picioare, păianjenul

1.Păianjenii sunt peste tot

Acest lucru s-ar putea să vă sperie, dar cercetările sugerează că nu vă aflați niciodată la mai mult de 10 metri distanță de un păianjen. Nu vă faceți griji, deoarece de cele mai multe ori pâianjenii se ascund undeva în niște crăpături unde se gândesc la propria “afacere”.

2.Există o mulțime de specii de păianjeni

Păianjenii vin sub diferite forme și dimensiuni, fiecare cu aspectul și caracteristicile sale unice. În prezent, sunt cunoscute aproximativ peste 35.000 de specii diferite de păianjen. Cu toate acestea, unii oameni de știință cred că mai sunt multe de descoperit în acest sens.

3.Nu toate mușcăturile de păianjen sunt mortale

Sunt câteva arahnide în lume care provoacă mușcături urâte datorate veninului lor. Ele duc la complicații riscante pentru sănătatea oricui. Majoritatea păianjenilor britanici, de exemplu, nu vor mușca oamenii și, dacă o fac, veninul lor nu este suficient de puternic pentru a cauza probleme de sănătate.

4.Păianjenii femele au un apetit mare

Din nefericire, aceasta nu este o veste bună pentru bărbați. În unele cazuri, în funcție de specie, păianjenul femelă va mânca păianjenul mascul înainte, în timpul sau după copulare. Surprinzător, acest tip de canibalism sexual a fost cel care a inspirat numele păianjenilor văduvi, cum ar fi văduva neagră.

Lucruri inedite despre păianjeni
Lucruri inedite despre păianjeni

Tot ce nu știati despre păianjeni

5.Păianjenilor le place să danseze după piesa Y.M.C.A

Păianjenul păun, Maratus volans, efectuează un dans ca parte a ritualului de împerechere și arată cam ca cel după cântecul disco Y.M.C.A al celebrei formații americane Village People.

Culorile strălucitoare găsite pe abdomenul speciilor în discuție fac din acest lucru un spectacol extraordinar de urmărit. Cu toate acestea, dacă predarea păianjenilor masculini nu o impresionează pe femelă, ea va încerca să-l atace, să-l omoare și chiar să-l mănânce.

6.Mătasea păianjenului este puternică

Deși pare slab și fragil, mătasea din pânza de păianjen este de fapt de cinci ori mai puternică decât un fir de oțel de aceeași grosime. Se crede, de asemenea, că o pânză de păianjen făcută din fire groase cât creionul ar putea opri un avion în zbor.

7.Păianjenii au sânge albastru

Există o explicație științifică pentru acest lucru. La om, oxigenul este legat de o moleculă care conține fier, ceea ce conferă sângelui nostru culoarea roșie. La păianjeni, molecula la care este legat oxigenul conține cupru, ceea ce conferă sângelui lor culoarea albastră.

8.Mătasea păianjenului este lichidă

Sună ciudat, având în vedere că suntem obișnuiți să vedem mătase de păianjen sub formă de pânze, când de fapt este lichidă. În contact cu aerul, aceasta se întărește, permițându-le păianjenilor să-și creeze și să-și construiască pânzele.

9.Păianjenilor masculi le place să facă cadouri

Nu numai că unor specii de păianjeni le place să-și cucerească potențialii parteneri cu un dans, dar le place, la fel de bine, să le ofere celor dragi un cadou înfășurat în mătase pentru a încerca să “vorbească dulce” la o eventuală întâlnire.

Unii păianjeni masculi pot fi destul de șmecheri și cam zgârciți. În loc să ofere cadouri precum muștele și alte insecte, ei dăruiesc resturi de frunze sau cadouri vechi care nu au avut succes la alte femele.

10.Mușchii păianjenilor sunt ciudați

Mușchii lor pot trage numai picioarele spre interior, dar nu le pot extinde din nou. Pentru a rezolva această problemă, păianjenii vor pompa un lichid apos în picioare pentru a le împinge din nou afară.

Este și motivul pentru care, de fiecare dată, când vedeți un păianjen mort, picioarele sale sunt întotdeauna încovoiate spre interior, deoarece nu există niciun lichid care să fi fost distribuit pentru a le retrage.

Ileana Mlădinoiu