Home » Știri » Știri sociale » Câte tipuri de bumbac sunt și care este cel mai bun dintre ele

Câte tipuri de bumbac sunt și care este cel mai bun dintre ele

Pană Emanuela / 13.02.2021, 19:18

Cu siguranță ai auzit de foarte multe ori că hainele sau produsele confecționate din bumbat sunt cele mai bune de pe piață, și asta pentru că bumbacul prezintă mai multe beneficii decât restul țesăturilor. Nu doar că lasă pielea să respire, dar este și un material natural în proporție de 100%. Câte tipuri de bumbac există și care e cel mai bun dintre ele, afli parcurgând acest articol.

Câte tipuri de bumbac există

Atunci când vor să își achiziționeze articole de casă sau de îmbrăcăminte, majoritatea oamenilor caută acest material, deoarece este natural și are o mulțime de avantaje. Bumbacul este o fibră textilă de origine tropicală și subtropicală (provine din zone precum Egipt, America, Africa și India), fiind obținut prin egrenare de pe semințele plantei cu același nume. Acest material este utilizat pentru fabricarea produselor textile din care sunt confecționate cârpe – moi, ușoare, prietenoase și confortabil de purtat.

Producția de bumbat se realizează în cantități enorme în întreaga lume, primele trei țări producătoare de bumbac fiind: China, cu aproximativ 100.000 de fermieri care cultivă bumbac, India, care produce 6.423 mii tone de bumbac în fiecare an, și Statele Unite, cu 3.553 de tone de bumbac anual.

Fiind un produs organic chimic, ceea ce înseamnă că nu conține compuși sintetici, bumbacul este folosit la haine, lenjerie intimă, lenjerii de pat, prosoape, și chiar decorațiuni de casă. Mai mult, bomboanele din bumbac sunt utilizate în îmbrăcarea rănilor de către medici, fiind unul dintre cele mai importante materiale în utilizarea zilnică. Plasele de pescuit au și ele în componență bumbac.

Deoarece această fibră este cea mai utilizată la nivel global, aproximativ 75% din produsele vestimentare din întreaga lume sunt create din bumbac, recunoscut pentru calitatea superioară. Principalele sale proprietăți sunt: țesătura moale, rezistența și durabilitatea, respirabilitatea, reținerea colorantului în proporții foarte mari, precum și puterea de absorbție ridicată.

Citește și: De unde vine tradiția sărbătoririi nunții de bumbac, porțelan, argint, aur sau diamant

Care este cel mai bun dintre ele

Cu toate că mulți dintre noi percep bumbacul ca unul dintre cele mai simple și obișnuite materiale, în realitate, bumbacul este una dintre cele mai fine și luxoase țesături, pentru că reușește să îmbine cu ușurință confortul, respirabilitatea și versatilitatea.

Câte tipuri de bumbac există pe piață și care sunt cele mai bune
Câte tipuri de bumbac există pe piață și care sunt cele mai bune

Un alt aspect interesant cu privire la acest material consta în multitudinea de soiuri care fac anual înconjurul lumii. Te-ai întrebat vreodată câte tipuri de bumbac există? Chiar dacă pare a fi mereu același material, trebuie să știi că există mai multe tipuri de țesături de bumbac, putând fi folosite în diverse modalități.

În lume, există aproximativ 50 de tipuri diferite de bumbac, iar ceea ce face ca acest material să fie cu adevărat valoros constă în faptul că fiecare soi poate fi întrebuințat altfel.

În ceea ce privește cele mai folosite tipuri de bumbac, în primul rând avem bumbacul 100% natural, un material pe care toată lumea și-l dorește, după care bumbacul satinat, bumbacul ranforce, bumbacul poplin și bumbacul fineț.

Bumbacul satinat este asemănător cu mătasea, deoarece este un material lucios, însă, dezavantajul acestuia este că în componența sa nu se găsesc doar fibre de bumbac.

Mai există și bumbacul ranforce, un bumbac tratat pentru a avea o rezistență mai mare în timp și pentru a fi mai plăcut la atingere. Când aud această denumire, în mintea multor persoane încolțește ideea că, de fapt, acest material nu ar fi de calitate, astfel că evită să cumpere haine sau lenjerii care îl au în compoziție.

În ceea ce privește bumbacul poplin, acesta are o țesătură densă și groasă, din fibre de bumbac marcerizat, din lână sau alte materiale sintetice. Este un material extrem de rezistent și, totodată, catifelat și plăcut la atingere.

Bumbacul fineț reprezintă unul dintre cele mai bune materiale existente pe piață pentru lenjeriile de pat, întrucât conține zone create în mod special pentru menținerea căldurii. Altfel spus, bumbacul fineț este ideal pentru anotimpul rece, când vrei să te „ascunzi“ sub plapumă și să te încălzești imediat.