Home » Life & Style » De unde vine tradiția sărbătoririi nunții de bumbac, porțelan, argint, aur sau diamant

De unde vine tradiția sărbătoririi nunții de bumbac, porțelan, argint, aur sau diamant

Ileana Mladinoiu / 21.10.2020, 10:39
De unde vine tradiția sărbătoririi nunții de bumbac, porțelan, argint, aur sau diamant

Se spune, adesea, că nunta este cea mai fericită zi din viața unui cuplu. Și pentru a ne aminti de acest moment, sărbătorim, an de an, aniversarea  datei când a avut loc.

 De unde vine această tradiție?

S-a vorbit de sărbătorirea aniversărilor de nuntă ca fiind o cutumă de origine păgână și destul de obscură. Inițial, ele aminteau de actul primitiv și se refereau doar la anumite aniversări: aniversarea nunții de argint la împlinirea a 25 de ani de căsătorie, a nunții de aur pentru cei 50 de ani de căsnicie și a nunții de diamant prilejuită de 75 de ani la căsătorie.

De-a lungul timpului, nunta de diamant a fost înlocuită cu nunta de alabastru, deoarece diamantul este asociat cu a 60-a aniversare a nunții.

Se tot spune că această modă de celebrare a aniversărilor de nuntă, obișnuită în mica burghezie urbană, s-a răspândit în mediul rural în secolul al XIX-lea. Și tot din această perioadă am început să le celebrăm în fiecare an.

Pentru a o face în mod corespunzător, este important să urmăm un program/calendar specific. Tradiția ne amintește că fiecare an corespunde unui material/metal prețios, un material care să reprezinte evoluția pozitivă a căsătoriei, legătura trainică dintre soți de-a lungul timpului.

Cel mai greu este să găsești cadoul potrivit. Alocarea materialelor pentru fiecare dintre ani este o fantezie și are puțin sens. Din nefericire, este foarte greu să listezi toate genurile de aniversări, dacă pleci de la 1 an și vrei să ajungi la 100.

Atunci să ne oprim la etapele considerate a fi cele mai semnificative din  viața soților.

Sărbătorirea a 10 ani de căsnicie

Sărbătorirea a 10 ani de căsătorie marchează un moment de cotitură în viața unui cuplu, odată cu trecerea simbolică a primului deceniu împreună. Prin urmare, această aniversare este prima asociată cu un metal, evocând soliditate, din moment ce  sărbătorim aniversarea nunții de staniu.

Cu această ocazie, este bine să ne desparțim de acea aniversarea în doi și să organizăm o seară festivă cu cei dragi.

Sărbătorirea aniversărilor de nuntă
Sărbătorirea aniversărilor de nuntă

Sărbătorirea a 20 de ani de căsnicie

Sărbătoarirea a 20 de ani de căsătorie corespunde aniversării nunții de porțelan. Material fin și delicat, porțelanul simbolizează o nouă etapă în relația de cuplu. Mai mult decât fragilitate, evocă tandrețea și echilibrul, precum și indulgența vieții de familie.

Soții pot sărbători tipul acesta de căsătorie într-un mod clasic, oferindu-și reciproc un obiect de porțelan sau organizând o masă de familie. Nuntile de porțelan sunt, de asemenea, o mare oportunitate de reînnoire a jurămintelor, în prezența copiilor.

Sărbătorirea a 25 de ani de căsnicie

Sărbătoarea celei de-a 25-a aniversări a nunții marchează o etapă importantă în viața unui cuplu. Este asociată cu argintul, un metal solid și prețios. Banii simbolizează succesul cuplului și bogăția vieții lor împreună.

Se obișnuiește ca organizarea de festivității pentru părinți să se facă de către copiii lor. În mod tradițional, aniversarea nunții de argint este sărbătorită în timpul unei reuniuni de familie, iar soților onorați li se oferă cadouri de argint, precum bijuterii sau veselă. De asemenea, este posibilă depărtarea de tradiție și oferirea unei excursii romantice sau a unui weekend în doi.

Sărbătorirea a 50 de ani de căsnicie

Dacă nunta de diamant încununează 60 de ani de căsătorie, sărbătorirea celei de-a 50-a aniversări a nunții are o importanță deosebită pentru multe cupluri căsătorite. Într-adevăr, cei doi soți trec cu această ocazie reperul simbolic al unei jumătăți de secol  împreună. Este asociată cu aurul, metalul prețios prin excelență. Suplu, maleabil inoxidabil, aurul simbolizează, de asemenea, încercările prin care soții au reușit să treacă împreună.

Nunta de aur marchează un punct culminant, succesul atât al căsătoriei, cât și al vieții de familie. Cu această ocazie, legea face posibilă reînnoirea jurămintelor în prezența primarului, oferind prilejul unei zile speciale, reunind toate generațiile pentru a pune soții în lumina reflectoarelor.

În final, sărbătorirea nunților de la 60 la 100 de ani  de căsnicie înseamnă dovada iubirii și  menținerea uniunii pentru anii care urmează. Fie că vorbim de cea de-a 60-a aniversare sau de cea de-a 100-a aniversare, reunirea familiei  este imperativă, pentru a oferi o atmosferă excelentă tuturor oaspeților noștri.