Home » Știri » Știri externe » Morți transformați în diamante din lipsă de locuri în cimitire. În ce parte a lumii se întâmplă

Morți transformați în diamante din lipsă de locuri în cimitire. În ce parte a lumii se întâmplă

Ileana Mladinoiu / 16.10.2020, 10:40
Morți transformați în diamante din lipsă de locuri în cimitire. În ce parte a lumii se întâmplă

Hong Kong este orașul care se confruntă cu o problemă destul de dificilă legată de numărul mare de locuitori pe kilometru pătrat, ajungând astfel să se găsească în topul celor mai dense locuri de pe planetă. Ușor de înțeles, deoarece între peninsula acoperită de pădurile, munții și cele 260 de insule ale sale, mai puțin de 25% din teritoriu este cu adevărat locuibil.

Morții, transformați în diamante

Cu o populație în continuă creștere, orașul trebuie să aibă grijă să-i adăpostească pe cei vii, dar să-și îngroape și morții. Pentru a depăși această problemă, fondatorul din 2004 al companiei Algordanza, Rinaldo Willy, a creat un concept care propune transformarea cenușii rudelor decedate în diamante, soluție practică pentru unii, dar care stârnește reticența oamenilor atașați de cultură.

În vreme ce unii o consideră o banalitate, ba chiar o comercializare a morții,  perspectivele companiei sunt altele: “Diamantul memorial este estetic, practic și permite familiilor să-și jelească morții mai repede”, după cum explică Winnie Hao, managerul Sediului central din Hong Kong, pentru dailygeekshow.com. “Creează un sentiment de apropiere. Oferă familiilor puterea de a-și relua viața rapid, deoarece diamantul este întotdeauna cu ei.”

Soluție bizară în Hong Kong: morți transformați în diamante
Soluție bizară în Hong Kong: morți transformați în diamante

S-ar părea că metoda a cucerit Hong Kong-ul din 2008, când primul birou al firmei a fost deschis în regiune. Și a devenit până la urmă din ce în ce mai populară printre locuitorii orașului. Numai că, pentru realizarea unui diamant memorial în șase luni, respectiva companie percepe o taxă de 3.600 de euro.

Cu tot caracterul practic al diamantului memorial, conceptul, repetăm, nu este acceptat de cultura locuitorilor din Hong Kong, potrivit căreia cei vii și cei morți nu trebuie să se apropie. Cimitirele, în mod normal, trebuie să fie în afara orașului, iar transformarea cenușii dintr-un corp incinerat în piatră prețioasă este problematică. Ar împiedica spiritul persoanei decedate să-și continue drumul și nu s-ar putea odihni alături de familie, așa cum dictează tradiția. “Diamantul reprezintă un spirit unic. Dar în înmormântările tradiționale, este normal să fii înconjurat de apropiați, de familia ta. Aici este crucial ”, a spus Ting Guo, profesor de teologie la Universitatea din Hong Kong.

Lipsa spațiilor funerare și prețul lor exorbitant împinge populația să apeleze la asemenea soluții alternative. Hong Kong nu mai are loc pentru a-și îngropa cei 50.000 de morți anual sau pentru a le depozita cenușa. Aproape 400.000 de urne vor întâmpina dificultăți în găsirea unui loc până în 2023.

În această adevărată cursă pentru găsirea unui teren, limitată de zona traversabilă a insulei, familiile din Hong Kong se luptă să plătească spații funerare corespunzătoare ritului lor.

De menționat că, la doar patru ani de la deschidere, sucursala din Hong Kong își dublase deja veniturile. Potrivit lui Hao, foarte optimist în declarații, ele nu se vor opri aici: “Cred că Hong Kong este o piață bună. Oamenii din Hong Kong sunt oameni moderni, care sunt din ce în ce mai deschiși la acest tip de schimbare”.

Un optimism pe care Ting Guo nu-l împărtășește. Pentru teolog, popularitatea diamantului memorial riscă să fie împiedicată de barierele culturale amintite.

Ideea este interesantă, deși un pic deranjantă, ca timp, culoare, preț. Cinci sute de grame de cenușă recentă sau veche și șase luni de așteptare sunt necesare pentru a crea un diamant memorial, a cărui culoare variază în funcție de cantitatea de bor conținută în cenușă.