Home » Când, unde, cum » 13 orașe din lume care au devenit locuri fantome. Lista te va surprinde

13 orașe din lume care au devenit locuri fantome. Lista te va surprinde

Cojocaru Cristian / 14.09.2021, 15:50
13 orașe din lume care au devenit locuri fantome. Lista te va surprinde

În întreaga lume, există orașe care au devenit locuri fantome. Indiferent că vorbim despre accidente nucleare sau pur și simplu orașe abandonate, aceste locuri au devenit veritabile atracții turistice pentru pasionații de mister.

Orașe ale lumii care au devenit locuri fantome

Orașe misterioase abandonate care stau ca niște capsule ale timpului fără ca omul să mai aducă schimbări asupra lor, astfel că natura și-a reintrat în drepturi. Orașele fantomă ale lumii includ Tianducheng în China și Ashgabat în Turkmenistan. Iată care este lista celor mai populare astfel de orașe din întreaga lume

Tianducheng, China, este o replică a Parisului

Tianducheng din China a fost construit ca un imens loc de apartamente de lux care reproduce aproape în totalitate faimosul oraș al luminilor, Paris. Începând de la arhitectura acelei perioade până la reproducerea Turnului Eiffel în miniatură, orașul este nepopulat. Are chiar și o fântă care imită perfect pe cea din Grădinile Luxemburgului. Cu o capacitate de peste 10.000 de locuitori, orașul a rămas în cea mai mare parte abandonat, cu excepția angajaților unui parc de distracții cu temă franceză din apropiere, potrivit City Lab.

Ruby, Arizona, este un oraș minier abandonat.

Ruby este unul dintre cele mai bine conservate orașe fantomă din sud-vestul Americii. Ruby, Arizona rămâne ca un memento al Vestului sălbatic. Cu o mină fondată în anii 1870, care producea aur, argint, plumb, zinc și cupru, Ruby a devenit oficial un oraș atunci când și-a deschid primul oficiu poștal în anul 1910.

Pasionații de istorie Wild Wes nu sunt singurii oameni interesați de acest oraș. Printre ei se numără și cei pasionați de crime dar și iubitorii de natură care împreună găasesc o adevărată fascinație în oraș. Orașul și zona înconjurătoare au fost locurile a trei îngrozitoare duble omucideri cunoscute sub numele de Ruby Murders. Acestea au dus la una dintre cele mai mari vânători de oameni din istoria sud-vestului, potrivit Legends of America.

Despre crimă, judecătorul de la acea vreme, judecătorul WA O’Connor ar fi spus: „Crimele pentru care ați fost condamnat sunt probabil cele mai crude comise vreodată în Arizona. Lăsați ca pedeapsa care vă așteaptă să fie un avertisment pentru alții care ar putea contempla la săvârșirea unor infracțiuni similare. ”

Minele găzduiesc acum o enormă colonie de lilieci mexicani. Norul uriaș de lilieci poate fi văzut de la intrările în mină la apusul soarelui în timpul verii. Abandonate oficial în 1940, rămășițele lui Ruby se află acum pe un teren privat și rămâne unul dintre cele mai bine conservate orașe occidentale din SUA.

Wittenoom, Australia, a fost depășită de azbest

Fondat în 1946, Wittenoom s-a născut ca oraș minier din Australia de Vest. Defileul din apropiere era plin de azbest albastru, un important material brut de construcție la începutul secolului al XX-lea. La începutul anilor 1950, Wittenoom era cel mai mare oraș din regiunea Pilbara.

Pe fondul preocupărilor tot mai mari privind sănătatea, cererea în scădere de azbest a dus la închiderea minei în 1966, iar majoritatea locuitorilor au plecat pentru a găsi alte locuri de muncă, potrivit ABC. Wittenoom a fost închis oficial în 2007 și guvernul australian a luat măsuri pentru a limita accesul la fostul oraș minier și l-a eliminat din toate hărțile oficiale.

Datorită exploatării miniere care a avut loc acolo, fibrele de azbest se găsesc încă în solul superior și aerul din jurul Wittenoom, ceea ce face periculos să petreci prea mult timp în oraș. Potrivit unui documentar lansat în decembrie 2019, orașul mai are un singur rezident.

Varosha, Cipru, a fost cândva o destinație turistică populară

Nu de multe ori o destinație turistică frecventată de Elizabeth Taylor, Richard Burton, Raquel Welch și Brigitte Bardot devine un oraș fantomă. Dar exact asta s-a întâmplat cu secțiunea Varosha din Famagusta din Cipru. La începutul anilor 1970, Varosha a fost una dintre cele mai populare destinații turistice din lume, potrivit BBC.

În 1974, Turcia a invadat Ciprul. În timp ce armatele turce și grecești opuse au coborât în ​​zona din jurul Varosha, locuitorii au fugit pentru a-și salva viața. Potrivit BBC, Varosha a rămas abandonat și sub controlul armatei turce din 1974.  A fost îngrădit și nimeni în afară de personalul militar și ONU nu are voie să intre în destinația turistică cândva frumoasă. Au existat numeroase încercări de intermediere a unei tranzacții care va deschide încă o dată Varosha, dar nu s-a ajuns la un numitor comun.

Ashgabat, Turkmenistan, un oraș mare cunoscut pentru clădirile sale de marmură, este denumit „orașul morților”

Turkmenistanul este o țară din fosta Uniune Sovietică, cu un lider care a fost comparat cu Kim Jong-Un din Coreea de Nord. Președintele Saparmurat Niyazov a planificat să creeze o ”epocă de aur a Turkmenistanului” în 1991 cu clădirea Ashgabat. A făcut acest lucru ridicând clădiri care au doborât recorduri, devenind astfel orașul cu cele mai multe clădiri de marmură din lume.

De fapt, orașul are 543 de clădiri realizate din respectivul material de lux. Ashgabat are, de asemenea, cea mai mare roată din lume. Astăzi, orașul este denumit „orașul morților”, deoarece este unul gol. Acest lucru se datorează în parte culturii izolate a țării: Turkmenistanul este una dintre cele mai puțin vizitate țări din lume.

orașe devenit fantome
Craco este un oras din Italia care a aparut in mai multe filme

Craco, Italia, poate fi văzut pe fundalul multor filme

Situat în arcul cizmei Italiei, Craco datează cu mult înainte de 1060. De-a lungul istoriei sale de o mie de ani, Craco a văzut multe conflicte între monarhi, armate și ideologii politice. În 1963, ultimii 1.800 de locuitori au fost obligați să părăsească Craco pentru propria lor siguranță și au fost mutați în Craco Peschiera, un nou oraș din valea de mai jos, conform Ancient Origins.

Filme precum ”Quantum of Solace” și ”The Passion of the Christ” au folosit orașul fantomă italian pentru a oferi un cadru spectaculos și autentic pe baza istoriei lor. În ciuda faptului că a fost abandonat, Craco rămâne una dintre destinațiile turistice populare ale Italiei și a fost adăugat pe lista de supraveghere a Fondului Mondial al Monumentelor în 2010.

Locuitorii din Centralia, Pennsylvania, se temeau de otrăvirea cu monoxid de carbon

Ca ceva care provine dintr-un coșmar, focul de cărbune de sub orașul Centralia, Pennsylvania, se dezlănțuie din 1962 și poate arde încă 250 de ani. O încercare de curățare a gropii de gunoi locale a aprins cărbunele de sub suprafața acestui mic oraș din Pennsylvania. În anii în care focul a ars, locuitorii și-au abandonat încet casele, temându-se nu numai de focul de sub picioare, ci și de otrăvire cu monoxid de carbon.

Pripyat, Ucraina, rămâne locul celui mai devastator dezastru nuclear din istorie.

Fondat în 1970 ca „oraș nuclear”, un oraș construit special pentru a găzdui muncitorii de la o centrală nucleară din apropiere, Pripyat avea peste 13.000 de apartamente, școli pentru 5.000 de copii, două duzini de magazine și cafenele, un cinematograf, o sală de sport, centru, mai multe fabrici și un spital când a avut loc dezastrul de la centrala de la Cernobîl.

După ce reactorul a explodat pe 26 aprilie 1986, eliberând radiații toxice în zonă, întregul oraș a fost evacuat. Cei din Pripyat au fost relocați și orașul Slavutych a fost construit ca noua lor casă. Deoarece nivelurile de radiații au scăzut considerabil în anii care au trecut de la dezastru și reactorul a fost limitat, oamenii au fost lăsați înapoi în ”zona de excludere nucleară”.

Insula Hashima, Japonia, a fost cândva o comunitate plină de viață

Insula Hashima, cunoscută sub numele de Gunkanjima însemnând Insula cuirasatului, este o insulă abandonată situată în largul coastei Nagasaki, Japonia. Dezvoltată inițial ca reședință pentru persoanele care lucrau în minele de cărbune submarine în 1887, Insula Hashima s-a extins rapid într-o insulă de clădiri înalte din beton care găzduiau peste 5.000 de persoane.

În plus față de clădirile obișnuite ale comunității, această cetate insulară avea un club, cinematograf, baie comună, piscină, grădini pe acoperiș, magazine și chiar un salon. Mina s-a închis în cele din urmă în 1974, când Japonia s-a îndepărtat de puterea cărbunelui iar rezidenții au părăsit orașul. Pe măsură ce interesul pentru insulă a crescut datorită istoriei sale interesante și a arhitecturii sale izbitoare, călătoria către insulă a fost reluată în 2009.

Insula Hashima a fost, de asemenea, prezentată ca bârlogul unui răufăcător în filmul James Bond „Skyfall”. Chiar dacă doar o mică parte din insulă este deschisă publicului, ea rămâne o imagine unică asupra industrializării rapide a Japoniei și este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

orașe devenit fantome
Oradour-sur-Glane din Franta are un trecut sinistru

Oradour-sur-Glane, Franța, are un trecut sinistru

Oradour-sur-Glane a fost un mic sat agricol situat în secțiunea franceză ocupată de germani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. La 10 iunie 1944, satul francez Oradour-sur-Glane a fost distrus de organizația SS nazistă. Soldații au ucis 642 de persoane și au lăsat puțini supraviețuitori. După război, satul a devenit simbol al crimelor germane împotriva civililor și a fost declarat memorial și muzeu. Acesta este păstrat în continuare ca o ruină, iar în fiecare an, în data de 10 iunie, are loc o ceremonie de comemorare pentru a marca masacrul de la acea vreme.

Bodie, California, a devenit un oraș fantomă

La sfârșitul anilor 1800, Bodie era un oraș minier plin de oameni care încercau să obțină succesul goanei după aur din California. Timp de 17 ani, a fost o mică tabără minieră care a fost umplută cu o varietate de oameni. Iernile aspre, bolile și accidentele miniere au dus la moartea multor adintre locuitorii din Bodie, iar nivelurile ridicate de criminalitate au adus orașului o reputație mai puțin favorabilă.

Până în 1882, populația a scăzut pe măsură ce companiile miniere au intrat în faliment și oamenii au căutat oportunități mai bune. În următoarele câteva decenii, Bodie a fost construit și distrus din nou de mai multe incendii. Dar, până în 1940, Bodie era un oraș fantomă. În 1962, sistemul California State Parks a preluat Bodie pentru a-l transforma într-un parc istoric de stat.

Vorkuta, Rusia, a fost odată un oraș plin de mină de cărbune

Vorkuta, Rusia, a luat naștere ca un lagăr de muncă Gulag construit în epoca stalinistă. Mai târziu, când producția de cărbune a explodat, oamenii din toată țara au ajuns în regiunea arctică pentru slujbele sale bine plătite. Orașele și satele au apărut rapid pe măsură ce orașul a explodat.

Atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, în 1991, majoritatea minelor s-au închis. Având puține perspective de muncă în apropiere, oamenii au plecat, lăsând în urmă clădiri pustii. De atunci, peste 1 milion de oameni au părăsit zona arctică. Astăzi, există încă 50.000 de oameni în orașul Vorkuta, dar orașele mici din jur au fost abandonate.

Kayaköy, Turcia, a prosperat până când locuitorii au fost forțați să plece de război

Kayaköy, Turcia a fost anterior o comunitate plină de viață, cu aproximativ 2.000 de rezidenți greci. În 1923, războiul greco-turc i-a forțat pe indivizi să iasă din casele lor, iar aceștia au fugit în Grecia într-un schimb de populație cu Turcia, potrivit Atlas Obscura. Se estimează că 350 de case și două biserici ortodoxe grecești rămân abandonate în Kayaköy.