Home » Știri » Știri externe » Ce populație și ce suprafață are Vatican, cea mai mică țară din lume

Ce populație și ce suprafață are Vatican, cea mai mică țară din lume

Manolică Anca / 30.05.2021, 16:08
Ce populație și ce suprafață are Vatican, cea mai mică țară din lume

Vaticanul este un stat independent situat în inima Romei și reprezintă resendința Papei. Desi se întinde pe un areal extrem de mic, Vaticanul rămâne unul dintre cele mai cunoscute locații din Europa. Iată ce populație și ce suprafață are Vatican.

Ce populație și ce suprafață are Vatican

Vatican, oficial Statul Cetății Vaticanului, este un mic stat suveran, o enclavă în capitala Italiei, Roma. Cu doar 0.44 km², Vaticanul este cea mai mică țară din lume. Apărut în 1929, statul este condus de episcopul Romei, Papa, și poate fi considerat un stat ecleziastic, funcțiile importante fiind ocupate de clerici.

Papa deține autoritatea supremă legislativă, executivă și judecătorească peste statul Vatican și peste Sfântul Scaun. Ca suveran al celor două entități, el este ales pe viață de cardinalii care nu depășesc vârsta 80 de ani. Totodată, pentru conducerea acestor două entități politice el primește ajutor de la secretarul de stat și de la guvernatorul Cetății Vaticanului. Aceștia sunt numiți și revocați de Papă. Securitatea Vaticanului o asigură cunoscuta „Gardă Elvețiană”, ai cărei membri sunt aleși pe bază de voluntariat din Elveția.

Niciun om nu s-a născut în Vatican

Vaticanul este cea mai mică țară din lume atât din punct de vedere al suprafeței, cât și al numărului de locuitori. Potrivit ultimul recensământ (2019), circa 825 de oameni locuiesc în cei 0.44 km². Cu toate acestea, niciunul nu s-a născut aici, deoarece în Vatican nu există spitale. Cea mai mică țară din lume are, însă, bancă, propria rețea de telefonie mobilă, observator astronomic, steag și imn național. De asemenea, aceasta poate elibera pașapoarte și plăcuțe de înmatriculare.

Bazilica Sfântul Petru din Vatican
Bazilica Sfântul Petru din Vatican

Deși este cel mai mic stat din lume, Vaticanul se mândrește cu cea mai mare biserică de pe glob. Bazilica Sfântul Petru (Basilica di San Pietro) măsoară o lungime de 186 metri, înălțimea cupolei este de 119 m, iar suprafața totală depășește 15.000 m².

Lucruri mai puțin știute despre Vatican

  1. Până în secolul al IV-lea, Papa nu a locuit în Vatican. Chiar și după construirea Basilicii Sfântul Petru, Papa a continuat să locuiască la Palatul Lateran din Roma. Lucrurile s-au schimbat atunci când la Palat a izbucnit un incediu, rezultând daune serioase. Astfel că, la sfârșit secolului al IV-lea Papa a decis să se mute în Vatican.
  2. Vaticanul este singura țară din lume care are întregul teritoriu înscris în patrimoniul mondial UNESCO, fiind pe această listă din anul 1984.
  3. Pe teritoriul Vaticanului există singurul bancomat care operează numai în limba latină. Banca Works of Religion, cunoscută și ca Banca Vaticanului, este cea care ce se ocupă de toate activitățile financiare ale statului.
  4. Vaticanul are cea mai crescută rată a criminalității, din cauza numărului mic de locuitori și al numărului foarte mare de hoți de buzunare care săvârșesc infracțiuni de furt pe teritoriul statului.
  5. Micul stat are un departament de astrologie în care se găsește cel mai mare telescop din lume, localizat în Arizona.
  6. Nu există niciun nume specific locuitorilor din Vatican și nimeni nu se naște aparținând acestui stat. Cetățenia se dobândește în urma primirii unui loc de muncă în slujba Papei și se retrage odată cu renunțarea la acesta.
  7. Vaticanul emite propriile monede, astfel că, pe modena de 1 euro se regăsește imprimat chipul Papei. Aceasta este una dintre cele mai căutate de către colecționari.