Home » Știri » Știri economice » Ce salarii sunt la Vatican și ce scăderi salariale vor fi, în perioada pandemiei. Anunțul făcut de Papa Francisc

Ce salarii sunt la Vatican și ce scăderi salariale vor fi, în perioada pandemiei. Anunțul făcut de Papa Francisc

Manolică Anca / 25.03.2021, 12:33
Ce salarii sunt la Vatican și ce scăderi salariale vor fi, în perioada pandemiei. Anunțul făcut de Papa Francisc

Pandemia de coronavirus a afectat și Vaticanul. Papa Francisc a anunțat tăierea salariilor cardinalilor și ale prelaților, într-un efort de a reduce deficitul cu care se confruntă Sfântul Scaun. Iată ce salarii sunt acum la Vatican și ce scăderi salariale urmează să se aplice.

Ce salarii sunt la Vatican și ce scăderi salariale vor fi, în perioada pandemiei

Și Vaticanul a fost grav afectat de pandemia de coronavirus care a pus stăpânire pe întreaga lume. Muzeele, principala sursă de venit a Vaticanului, sunt închise deja de un an de zile. Dacă veniturile anuale, încasate în mod obișnuit, de acestea erau de circa 30 de milioane de euro, ei bine, în pandemie acestea au scăzut considerabil. De asemenea, și donațiile credincioșilor pentru opere de caritate s-au diminuat în ultimul an.

Deși informațiile privind salariile plătite de Vatican sunt rare, în 2014, cotidianul Il Messaggero scria că mulți cardinali care lucrează la Vatican beneficiază de salarii de aproximativ 4.000-5.000 de euro şi trăiesc în apartamente pentru care plătesc un preţ mai mic faţă de cel al pieţei. Pe de altă parte, angajații laici ai Vaticanului, cum ar fi poliția, agenții de curățenie și personalul de întreținere, locuiesc la Roma și se confruntă cu cheltuieli de trai mai mari.

Papa Francisc a anunțat scăderi de salarii pentru clericii de la Vatican
Papa Francisc a anunțat scăderi de salarii pentru clericii de la Vatican

Ce scăderi salariale vor fi în perioada pandemiei

Astfel, Papa Francisc a emis un decret prin care cere micşorarea salariilor clericilor, din dorința de a nu face concedieri. Începând cu 1 aprilie, salariile cardinalilor se vor reduce cu 10%, salariile șefilor de departamente și de secretariate (ministerele Vaticanului) se vor reduce cu 8%, în timp ce salariile celor mai mici se vor reduce cu doar 3%. Conform unui purtător de cuvânt al Vaticanului, angajaţii de rang inferior nu vor fi afectaţi de aceste măsuri. De asemenea, creșterile salariale pentru vechime urmează a fi suspendate până în martie 2023.

„Pentru un viitor sustenabil din punct de vedere economic, mă văd nevoit să iau decizii drastice privind salariile angajaţilor”, se arată scrisoarea Papei Francisc.

Reducerea salarială nu se va aplica dacă un angajat poate demonstra că suma pe care o primește nu este suficientă pentru a putea acoperi nevoile în materie de sănătate, a sa sau a rudelor apropiate.

Deși Vaticanul spera la redeschiderea muzeelor în viitorul apropiat, se pare c acest lucru este departe de a fi posibil. Italia se confruntă cu un nou val pandemic, lucru care blochează din nou mersul lucrurilor. Destinațiile turistice populare din Bazilica Sf. Petru și Muzeele Vaticanului au fost închise sau doar parțial deschise pentru o mare parte a anului trecut din cauza pandemiei, lucru care a dus la o scădere drastică a veniturilor Vaticanului.

La începutul lunii martie, principalul oficial economic a avertizat că Sfântul Scaun ar trebui să utilizeze 40 de milioane de euro în rezerve pentru al doilea an consecutiv, ca urmare a efectelor pandemiei. Veniturile pentru acest an se așteaptă să scadă cu 30% față de 2020.