Home » Știri » Papa Francisc susține parteneriatul civil între persoane cu același sex. Cum și-a motivat Suveranul Pontif decizia. Declarație istorică

Papa Francisc susține parteneriatul civil între persoane cu același sex. Cum și-a motivat Suveranul Pontif decizia. Declarație istorică

Manolică Anca / 22.10.2020, 14:04
Papa Francisc susține parteneriatul civil între persoane cu același sex. Cum și-a motivat Suveranul Pontif decizia. Declarație istorică

Moment istoric. Papa Francisc susține parteneriatul civil între persoane cu același sex. Cum și-a motivat Suveranul Pontif decizia. Declarație istorică ce a stârnit controvese în toată lumea.

Papa Francisc susține parteneriatul civil între persoane cu același sex

Papa Francis a devenit primul Suveran Pontif care se declară în favoarea parteneriatului civil între persoanele de acelaşi sex. Declarația istorică se află, însă, în contradicție cu poziția actuală a Bisericii Romano-Catolice.

”Homosexualii au dreptul să fie parte a unei familii. Ei sunt copiii lui Dumnezeu și au dreptul la o familie. Nimeni nu ar trebui să fie alungat sau să fie făcut să sufere din această cauză”, sunt cuvintele Papei Francisc, în documentarul ”Francesco”, ce a avut premiera pe 21 octombrie, ca parte a Festivalului de Film de la Roma, informează impact.ro.

Documentarul ilustrează abordarea Papei privind diferitele probleme sociale actuale. Mai exact, problemele „celor care se află la periferiile existenţiale” și anume a migranţilor, refugiaţilor, oamenilor săraci, dar şi idei precum rolul femeilor în societate sau atitudinea credincioşilor privind comunitatea LGBT.

LGBT este un acronim care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală, transsexuală și intersexuală din întreaga lume. Este subiect al numeroaselor conflicte ce se învârt în jurul instituțiilor sociale precum familia, căsătoria sau munca.

Papa Francisc sustine parteneriatul civil intre persoane cu acelasi sex
Papa Francisc sustine parteneriatul civil intre persoane cu acelasi sex

Papa a mai declarat că va susţine implementarea prin lege a parteneriatului civil: „Trebuie să creăm o lege a parteneriatului civil. În acest fel, ei vor avea protecţia legii. Eu m-am implicat în susţinerea unor astfel de legi”.

Declarațiile contrazic poziția oficială a Vaticanului și a predecesorilor săi, însă, deocamdată, nu sunt considerate oficiale.

Recent, Suveranul Pontif a mai făcut o declarație ce a ajuns subiect de presă. I-a criticat foarte tare pe cei care merg la liturghie „pentru a demonstra că sunt catolici” sau „pentru a expune ultimul model cumpărat” şi „a oferi o bună imagine socială”.

„Cel mai prost serviciu care poate fi adus lui Dumnezeu este de a te ruga cu oboseală, ca nişte papagali, ca şi cum ar fi un obicei. Nu. Rugăciunea este centrul vieţii. Dacă există rugăciune, atunci fratele şi sora devin importanţi”, a adăugat Papa Francisc, cu prilejul Audienţei generale desfăşurată în Aula Paul al VI-lea.

Papa Francisc, înainte de a ajunge Suveran Pontif

Papa Francisc s-a născut pe 17 decembrie 1936, în Buenos Aires, Argentina. A fost cel mai mare dintre cei cinci copii ai familei. Tatăl său, un imigrant italian pe nume Mario, a fost contabil de meserie, iar mama sa, Regina Sivori, originară din Piemont, a fost o casnică născută în Buenos Aires.

Pe când avea doar 12 ani, acesta s-a îndrăgostit de o fată, căreia i-ar fi făcut o declarație specială: ”Dacă nu mă voi căsători cu tine, mă voi face preot”.

În perioada adolescenței, acesta obișnuia să joace baschet, influențat fiind de tatăl său care a fost jucător al echipei San Lorenzo.

Un detaliu mai puțin știut despre Papa Francisc este acela că, pentru a reuși să își plătească studiile, el a fost nevoit să lucreze ca paznic și om de serviciu la un bar din Buenos Aires.

Papa Francisc sustine parteneriatul civil intre persoane cu acelasi sex
Papa Francisc sustine parteneriatul civil intre persoane cu acelasi sex

În urma studiilor, acesta a obținut o diplomă de tehnician chimist, însă nu a profesat în acest domeniu. Între anii 1964 și 1965, Papa Francisc se angajează ca fost profesor de literatură și psihologie la colegiul Inmaculada din Santa Fé.

Un an mai târziu, în 1966, a predat aceleași discipline la Colegiul del Salvador din Buenos Aires. Mai apoi, în perioada 1967 – 1970, a decis să studieze teologia, susnținându-și licența la același colegiu

În plus, Suveranul Pontif se declară un mare fan al fotbalului. Clubul Club Atlético San Lorenzo de Almagro din Argentina este echipa sa de suflet.