Home » Știri » Știri sociale » În ce cred Martorii lui Iehova și câți adepți are această religie în România

În ce cred Martorii lui Iehova și câți adepți are această religie în România

Pană Emanuela / 20.10.2020, 20:19

De-a lungul secolelor, creștinismul a avut o istorie zbuciumată, marcată în special de apariția unui număr mare de secte, care se diferenţiază dogmatic de principalele ramuri ale acestuia. Una dintre cele mai active grupări de acest fel este cea a Martorilor lui Iehova, celebri pentru obiceiul membrilor de a se deplasa la domiciliul altor persoane pentru a căuta noi adepți. Ce îi diferențiază de restul creștinilor și câți adepți are această religie în România, aflați în rândurile de mai jos.

Cine sunt Martorii lui Iehova şi ce cred ei

Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova“ din România se consideră o denominaţiune creştină şi aparține grupării religioase mondiale cu același nume, care a fost fondată în Pennsylvania, SUA, în 1870, pornind de la un studiu biblic condus de Charles Taze Russell. Inițial, grupul a fost cunoscut sub denumirea de „Russelliţii“, însă în anul 1931 a avut loc o ruptură în organizație, ceea ce a condus la apariția a două grupări: „Martorii lui Iehova“, respectiv „Studenții Bibliei“.

Vă întrebați ce cred Martorii lui Iehova? O scurtă examinare a declaraţiei de doctrină și a obiceiurilor lor ne arată că:

  1. Martorii lui Iehova resping dogma Sfintei Treimi sau Trinitatea – ei cred că Isus este arhanghelul Mihail, cea mai înaltă creaţie. Pe Dumnezeu îl înţeleg strict în persoana Tatălui Ceresc, căruia i se adresează cu „Iehova“ în actul închinării. În acelaşi timp, ei cred că Duhul Sfânt este o forţă activă prin care Dumnezeu lucrează în lume.
  2. Martorii lui Iehova nu acceptă transfuziile de sânge – principalul motiv fiind de natură religioasă: ei spun că respectă cuvântul Bibliei, unde se găsește porunca „de a ne abține de la sânge“. Așadar, dacă te zbați între viață și moarte și ai nevoie de sânge, singura alternativă rămâne rugăciunea.
  3. Martorii lui Iehova nu au zi de naștere, Crăciun, Revelion sau orice altă sărbătoare din calendar – unul dintre motive, potrivit propriilor mărturii, este acela că în Biblie nu se vorbește niciodată de data nașterii lui Isus. De asemenea, ei merg pe principiul că dacă vrei să te simți bine o poți face oricând, nu e nevoie de o ocazie specială, consigerând sărbătorile ca fiind obiceiuri păgâne – inventate de oameni -, pe când Biblia este a lui Isus.
  4. Dacă un membru părăsește biserica, Martorii lui Iehova nu mai vorbesc cu el – reprezentanții acestei religii sunt de părere că doar prin izolare de restul membrilor, persoana în cauză va înțelege că a greșit și se va întoarce la Dumnezeu.
  5. De asemenea, Martorii lui Iehova nu agreează o serie de practici precum salutul drapelului, depunerea de jurăminte, fiind neutri din punct de vedere politic. Ei nu votează şi nu participă la războaie.

Citește și: Diferențe între evrei și ortodocși – unde se „contrazic“ profund iudaismul și ortodoxismul

Câți adepți are această religie în România

Potrivit site-ului oficial al Martorilor lui Iehova (www.jw.org), organizația număra 8.683.117 de membri, la nivel mondial, în 2019, dintre care 39.389 de adepți în România.

Martorii lui Iehova, în timpul activităților misionare
Martorii lui Iehova, în timpul activităților misionare

„Martorii lui Iehova sunt văzuţi unanim ca fiind o sectă care doar în anumite aspecte, neimportante, se poate identifica cu învăţătura biblică“, notează gotquestions.org.

În prezent, probabil că nu există un alt grup religios mai dedicat răspândirii mesajului lor decât Martorii lui Iehova.