Home » Life & Style » Misterele nebănuite ale Vaticanului! Ce conțin, de fapt, Arhivele Secrete

Misterele nebănuite ale Vaticanului! Ce conțin, de fapt, Arhivele Secrete

Manolică Anca / 30.03.2021, 10:12
Misterele nebănuite ale Vaticanului! Ce conțin, de fapt, Arhivele Secrete

Misterele nebănuite ale Vaticanului! Oamenii vor fi întotdeauna curioși de ceea ce se află în spatele ușilor bine închise și ce comori se află ascunse în Arhivele Secrete ale Vaticanului. De la scrisori ale unor importante personaje din istorie, la bule papale ce îl excomunică pe Martin Luther, acestea sunt o adevărată comoară pentru orice istoric pasionat.

Misterele nebănuite ale Vaticanului

Adevărul în privința Arhivelor Secrete ale Vaticanului pornește de la o traducere eronată din limba latină. Denumirea acestora este Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum. În latină, „secretum” nu semnifică „secret” ci, mai degrabă, „personal” sau „privat”. De fapt, aceste arhive conțin scrisori private și documente istorice ale papilor din ultimele secole. Și sunt extrem de bine păzite.

Arhivele au fost înființate de Papa Paul al V-lea, care a conștientizat importanța istorică a corespondenței papale și că aceste documente ar trebui păstrate. Însă, în secolul XVII se credea cu tărie că oamenii de rând nu trebuie să aibă acces la corespondența dintre regi și papi. Așadar, Arhivele Secrete ale Vaticanului au fost bine ferecate.

Nu este deloc simplu de ajuns în interior

Abia în anul 1881 Papa Leon al III-lea le-a permis cercetătorilor să studieze o parte din conținutul acestora. Însă, la fel ca și acum, accesul nu era deloc simplu de obținut. În primul rând, studenții, jurnaliștii și istoricii amatori nu au acces. Abia după ce persoana care este interesată dovedește că este un cercetător serios, i se permite accesul. Permisiunea se reînnoiește la fiecare șase luni.

Misterele nebănuite ale Vaticanului!
Misterele nebănuite ale Vaticanului!

Pentru a ajunge la acestea, doritorul trebuie să pătrundă prin Porta Sant’Anna, să treacă de gărzile elvețiene, să străbată Cortile del Belvedere și să prezinte acea permisiune. După ce le-a fost permisă intrarea, ei trebuie să spună ce documente doresc să studieze. Nu au voie să caute printre ele, trebuind să aleagă documetele pe care doresc să le vadă din niște cataloage. Le sunt permise doar trei documente pe zi. O adevărată provocare, ținând cont că aceste cataloage sunt foarte mari, conținând 85 de kilometri liniari de rafturi și documente care datează încă din secolul al VIII-lea.

Arhivele Vaticanului ar putea asunde dovezi cu privire la colaborarea Bisericii cu naziștii

Misterele nebănuite ale Vaticanului. Conform Ancinent-Origins, dacă o persoană reușește să ajungă la Arhive, poate să vadă adevărate bijuterii istorice, precum:

  • Pergamentul lung de 60 de metri care conține minutele proceselor Cavalerilor Templiere. Acestea au început în 1307 și au durat câțiva ani.
  • „Inter caetera”, bula papală emisă de Papa Alexandru al VI-lea în anul 1493. Aceasta împărțea lumea între spanioli și portughezi.
  • O scrisoare a lui Michelangelo către Papa Iulius al II-lea.
  • Bula papală din 1521 prin care Papa Leon al X-lea îl excomunica pe Martin Luther.
  • Petiția din 1530 trimisă de Henric al VIII-lea către Papa Clement al VII-lea prin care regele cerea anularea mariajului cu Caterina de Aragon. Pe acest document se regăsesc semnăturile și sigiliile a peste 80 de lorzi și clerici englezi. Papa a refuzat această cerere.
  • Note privitoare la procesul din 1633 împotriva lui Galileo Galilei.
  • O scrisoare trimisă Papei Sixtus al VI-lea de către regina scoțienilor, Maria, în care implora Biserica să intervină pentru a nu fi executată.
  • O scrisoare către Papa Inocențiu al X-lea de la Împărăteasa Helena Wang a Chinei.
  • Scrisori de la Abraham Lincoln și Jeferson Davis (ambele redactate în 1863, cei doi nefiind catolici) în care cereau sprijinul Papei Pius al IX-lea pentru Uniune și Confederație.

Papa Pius al XII-lea avea vreo legătură cu naziștii?

Potrivit The Guardian, David Kertzer, un istoric din cadrul Universității Brown, a reușit să analizeze documente din timpul domniei lui Pius al XI-lea (1922-1939). Acesta a ajuns la concluzia conform căreia Papa „a făcut înțelegeri cu Mussolini pentru a proteha interesele Bisericii în schimbul păstrării tăcerii în privința politicii antisemite a statului”, concluzia care este în contradicție cu varianta Bisericii.

Papa Pius al XII-lea
Papa Pius al XII-lea

Multe grupuri îl presează pe Papa Francisc, cerându-i să publice documentele referitoare la Papa Pius al XII-lea (1939-1958), pentru ca omenirea să afle dacă Papa a fost în „cârdășie” cu naziștii.

Unii susțin că l-a sprijinit pe Hitler, fie la fel ca în cazul sprijinului acordat de către Biserică lui Mussolini, fie într-o manieră mai substanțială. În timp ce alții spun că Papa a acționat împotriva acestora, ajutând la ascuderea evreilor și a altor ținte a agresiunilor naziste.