Home » Când, unde, cum » 29 aprilie, ziua în care Adolf Hitler și Eva Braun s-au căsătorit. Ce s-a întâmplat o zi mai târziu. Sfârșitul tragic

29 aprilie, ziua în care Adolf Hitler și Eva Braun s-au căsătorit. Ce s-a întâmplat o zi mai târziu. Sfârșitul tragic

Alexandru Cazacu / 29.04.2022, 14:14

În primăvara anului 1945, aproape înfrântă, Germania nazistă era într-o situație disperată, mai ales că principalii aliați a lui Hitler îl abandonaseră. Spre sfârșitul lunii aprilie, Adolf Hitler, Eva Braun, și câțiva apropiați ai acestora se aflau într-un buncăr din centrul capitalei Reich-ului. Dictatorul nazist și Eva Braun s-au căsătorit pe 29 aprilie, însă în ziua următoare avea să se întâmple o tragedie.

Adolf Hitler și Eva Braun s-au căsătorit 29 aprilie. Ce s-a întâmplat o zi mai târziu

După ce mai mulți ani la rând a refuzat categoric să facă acest lucru, Hitler s-a căsătorit cu Eva Braun pe 29 aprilie 1945. În acea perioadă, armata sovietică intrase în Berlin, așa că Führerul împreună cu Eva și câțiva apropiați se aflau într-un buncăr din centrul capitalei.

La doar o zi după căsătoria celor doi, pe 30 aprilie, armata sovietică a ajuns lângă Cancelaria Germaniei, iar potrivit documentelor oficiale, Hitler și Eva Braun și-au pus capăt zilelor. Se pare că el și proaspăta sa soție au recurs la acest gest pentru a nu fi capturați și făcuți prizonieri.

Trupurile neînsuflețite a acestora au fost mutate apoi în craterul unei bombe, iar Otto Gunsche, un colaborator care i-a rămas loial Führerului, le-a stropit cu carburant și le-a dat foc.

Cum s-au sinucis Adolf Hitler și Eva Braun

În ziua în care cei doi s-au căsătorit (29 aprilie 1945), Adolf Hitler l-a numit președinte al celui de-al III-lea Reich pe Karl Donitz. În schimb, Joseph Goebbels a devenit noul cancelar. Tot în acea zi, fostul dictator nazist i-a dictat secretarei sale „testamentul politic”, dar și cel personal.

După cum am menționat și anterior, Hitler și Eva s-au sinucis în ziua următoare, la scurt timp după 15:30. După ce și-au luat rămas bun de la cei care le rămăseseră loiali, Führerul și soția sa s-au retras, conform relatărilor martorilor.

„Începând din acest moment, mărturiile sunt neclare și contradictorii. Potrivit mărturiilor culese de Intelligence Service, s-a auzit un foc de armă. Apoi Goebbels și Bormann, în momentul următor, au intrat în camera Führerului. Ei au găsit corpul lui Hitler întins pe sofa: își trăsese un glonț în gură. Eva Braun era și ea moartă, dar nu se folosise de revolver, înghițise cianură”, scria Jacques de Launay în cartea sa „Ultimele zile ale fascismului în Europa”.

29 aprilie, ziua în care Adolf Hitler și Eva Braun s-au căsătorit. Ce s-a întâmplat o zi mai târziu
29 aprilie, ziua în care Adolf Hitler și Eva Braun s-au căsătorit. Ce s-a întâmplat o zi mai târziu

După sinuciderea Führerului, Germania a capitulat

Potrivit relatărilor lui Jacques de Launay, după moartea lui Adolf Hitler, Bormann și Goebbels au preluat conducerea operațiilor din buncăr. Cu toate acestea, Goebbels și-a pus și el capăt zilelor pe 1 mai 1945. Odată cu el s-a sinucis și soția sa.

La doar câteva zile de la aceste evenimente a avut loc și capitularea necondiționată a Germaniei. Documentul care a pus capăt războiului în Europa a fost semnat în noaptea de 8 spre 9 mai 1945, la Berlin.

De-a lungul anilor, împrejurările în care a murit Hitler au fost subiectul multor controverse. De asemenea, arderea trupului neînsuflețit a dat naștere unor legende potrivit cărora Hitler ar fi scăpat și s-ar fi refugiat în unele țări din America de Sud.

Sursă foto: Profimedia