Home » Când, unde, cum » 5 locuri de pe planetă deasupra cărora avioanele nu au voie să zboare. Care este de fapt motivul

5 locuri de pe planetă deasupra cărora avioanele nu au voie să zboare. Care este de fapt motivul

Manolică Anca / 29.04.2022, 11:17
5 locuri de pe planetă deasupra cărora avioanele nu au voie să zboare. Care este de fapt motivul

Străbătută în lung și în lat de zeci de mii se avioane 24 de ore din 24, planeta are totuși câteva locuri în care aeronavele nu au voie să survoleze. Sunt așa numitele zonele de interdicție de zbor, existând câteva motive bine întemeiate pentru care nu este posibil acest lucru. Iată câteva locuri de pe planetă deasupra cărora avioanele nu au voie să zboare și de ce.

De ce anumite locuri de pe planetă interzic zborurile pe deasupra lor

Zonele de interdicție de zbor sunt acele locuri pe care avioanele nu au voie să le survoleze. Ele sunt stabilite din câteva motive bine întemeiate. Unul dintre acestea este de a proteja civilii care ar putea fi prinși într-un război fără a avea cum să se apere. Un alt motiv pentru care sunt stabilite zonele de interdicție aeriană este pentru securitatea națională, pentru a proteja zonele importante dintr-o țară.

Zonele de interdicție aeriană pot fi instituite, de asemenea, în anumite locuri, pentru perioade determinate, pentru a proteja evenimentele care se desfășoară în acele zone. Mai multe regiuni sunt, de asemenea, zone de interdicție aeriană din cauza topografiei naturale a terenului care interzice zborul.

Aceste zone sunt concepte relativ moderne, deoarece au fost instituite în mod adecvat după încheierea Războiului din Golful Persic. Iar în cazul în care avioanele încalcă zonele de interdicție de zbor, pot fi luate o serie de măsuri importante împotriva aeronavelor, care vizează inclusiv doborârea acesteia în circumstanțe extreme.

Locuri de pe planetă deasupra cărora avioanele nu au voie să zboare

1. Parcurile tematice Disney

Există zone de interdicție aeriană în două parcuri tematice Disney, Walt Disney World din Florida și Disneyland din California. Acestea se întind până la o înălțime de aproximativ 900 de m, avioanele având voie să zboare la o altitudine mai mare.

Zona de interdicție de zbor se întinde pe o suprafață de aproximativ cinci kilometri în jurul parcurilor tematice. Parcurile au primit acest statut după atacurile teroriste care au afectat SUA la 11 septembrie 2001.

2. Tibet

Tibetul este o regiune din Asia, considerată una dintre cele mai înalte zone din lume, deoarece altitudinea medie în regiune este de aproximativ 4.870 de m. Tibetul este una dintre regiunile din lume cu o zonă naturală de interdicție de zbor din cauza unor factori precum munții înalți situați în interiorul granițelor sale.

În ciuda faptului că majoritatea avioanelor comerciale pot zbura la o înălțime mai mare decât munții, pentru a asigura siguranța pasagerilor, rutele de zbor evită, în general, munții înalți din zonă. De asemenea, munții înalți fac incredibil de greu pentru piloți să facă față turbulențelor.

3. Palatul Buckingham

Palatul Buckingham
Palatul Buckingham

Palatul Buckingham din Londra este una dintre cele mai importante zone țară, deoarece este reședința monarhului atunci când acesta se află la Londra. De asemenea, acesta servește și ca sediu administrativ. Din cauza importanței palatului, în regiune a fost instituită o zonă de interdicție aeriană pentru a asigura securitatea monarhului.

O altă regiune în care avioanele nu au voie să survoleze este Castelul Windsor pentru a proteja monarhul în funcție și familia regală. De asemenea, există și alte locuri importante pentru guvernul britanic în care există zone de interdicție aeriană deasupra lor: Number 10 Downing Street, reședința oficială a prim-ministrului britanic, precum și Casele Parlamentului.

4. Machu Picchu

Un alt loc deasupra căruia avioanele nu au voie să zboare este Machu Picchu, după ce guvernul peruan a instituit interdicția în 2006. Machu Picchu este unul dintre cele mai cunoscute situri istorice din lume, deoarece istoricii îl consideră moșia împăratului Pachacuti.

Machu Picchu este o relicvă a unuia dintre cele mai puternice imperii din regiune, Imperiul Inca, fiind selectat ca sit al patrimoniului mondial UNESCO, precum și ca sanctuar istoric peruvian. Datorită importanței, guvernul a instituit interdicția pentru a proteja animalele sălbatice rare din zonă.

5. Taj Mahal

Una dintre cele mai emblematice piese de arhitectură indiană este Taj Mahal, care a fost construit între anii 1632 și 1653. UNESCO a recunoscut importanța clădirii în 1983, deoarece organizația a desemnat-o ca fiind un sit al patrimoniului mondial.

Guvernul indian a instituit o zonă de interdicție aeriană în regiune în 2006, în primul rând pentru a proteja clădirea și un număr mare de turiști care vizitează zona.