Home » Life & Style » Tainele Palatului Buckingham. Unde duce ușa secretă, ascunsă sub o oglindă, din locuința reginei Elisabeta

Tainele Palatului Buckingham. Unde duce ușa secretă, ascunsă sub o oglindă, din locuința reginei Elisabeta

Voicu Costin / 03.04.2022, 09:37
Tainele Palatului Buckingham. Unde duce ușa secretă, ascunsă sub o oglindă, din locuința reginei Elisabeta

Într-o clădire la fel de veche și importantă din punct de vedere istoric precum Palatul Buckingham, poate că nu este neașteptat că există multe locuri ascunse în spatele unor uşi. Un fapt puțin cunoscut despre palat este că Regina are pasaje secrete în clădire care sunt ascunse de vederea publicului. În Salonul Alb, una dintre cele mai faimoase locații din Palatul Buckingham, ascunsă în spatele unei oglinzi mari se află o ușă. Unde duce această uşă şi ce se află în spatele ei?

Grandoarea Palatului Buckingham

Palatul Buckingham este reședința principală din Londra a monarhilor britanici.

Situat în Orașul Westminster, palatul este folosit pentru evenimente de stat și pentru cazarea invitaților regali. Inițial cunoscut drept „Casa Buckingham”, clădirea care formează partea principală a palatului de astăzi a fost o casă construită pentru Ducele de Buckingham în 1705, pe care Regele George al III-lea a cumpărat-o în 1761 ca o reședință privată pentru Regina Charlotte și a fost cunoscută drept „Casa Reginei”. De-a lungul secolului XIX-lea a fost mărită formând cele 3 colțuri din jurul curții centrale.

Palatul Buckingham a devenit oficial Palat Regal al monarhului britanic la urcarea pe tron a Reginei Victoria în 1837, fiind primul monarh care a avut reședința permanentă aici. Ultimele modificări structurale au fost făcute la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX.

Palatul Buckingham, reşedinţa reginei Elisabeta, cuprinde un total de 775 de camere, printre care 188 camere de personale, 52 camere de oaspeţi şi camere regale, 92 de birouri, 19 camere de stat şi 78 de băi. Salonul Verde servește ca o antecameră uriașă pentru Sala Tronului și face parte din ruta ceremonială către tron ​​din Sala de Gardă din vârful Scării Mari.

Camera de gardă conține statui de marmură albă ale Reginei Victoria și ale Prințului Albert, în costum roman, așezate într-o tribună căptușită cu tapiserii. Aceste camere foarte formale sunt folosite doar pentru ceremonii și divertisment oficiale, dar sunt deschise publicului în fiecare vară.

Între 1847 și 1850, când Blore construia noua aripă de est, Pavilionul Brighton a fost din nou jefuit de accesoriile sale. Drept urmare, multe dintre camerele din noua aripă au o atmosferă deosebit de orientală. Sala de prânz chinezească roșie și albastră este alcătuită din părți ale sălilor de banchete și muzică din Brighton, cu o piesă mare de coș oriental proiectată de Robert Jones și sculptată de Richard Westmacott.

În Salonul Alb, regina şi ceilalţi membri ai familiei se reunesc pentru ocazii speciale, pozează pentru fotografiile oficiale, iar Majestatea Sa filmează mesajul anual, de Crăciun. Salonul Alb este o cameră faimoasă din Palat nu doar pentru ocaziile speciale pe care le găzduieşte, ci şi pentru că aici se află o uşă secretă pe care regina a încercat să o ţină ascunsă de ochii celorlalţi.

Unde duce uşa secretă din Palatul Buckingham?

Uşa secretă, din Salonul Alb este ascunsă sub o oglindă. Cu câţiva ani în urmă, echipa jurnaliştilor de la „Good Morning Britain” au descoperit unde duce ea. Se pare că acest pasaj secret o ajută pe regină ajungă în apartamentele ei private. Palatul Buckingham nu este singura reşedinţă cu camere şi tuneluri ascunse. În 2011, s-a aflat că în Castelul Windsor se află o trapă ascunsă. Aceasta datează din perioada Evului Mediu, când trupele britanice se bazau pe ea, pentru a ieşi din clădire, în cazul în care castelul era asediat.